Türkiye’nin İlk Rallisi : 1972 İstanbul Rallisi

0
2767

Ralli kültürü birçok ülkede ortaya çıkan ve zamanla gelişen bir kültür. Aynı şekilde motor sporları da bir kültür diyebiliriz. Ülkemizde de motor sporlarına olan ilgilerin ne denli yüksek olduğu herkesin malumu. Her geçen yıl da bu ilgi artmaya devam ediyor. Türkiye’nin ilk rallisi ise 1972 yılında İstanbul Rallisi diye bilinen Günaydın Rallisidir.

Türkiye’nin İlk Rallisi

Türkiye’de gerçekleşen ilk uluslararası ralli organizasyonu 1972 yılı Avrupa Şampiyonası takvimine de dahil olan ve İstanbul’da başlayıp yine İstanbul’da sona eren bir müsabakaydı. O zaman için ülkede büyük bir olay olmuş ve gündemde yer almıştır. Belirlenen parkur yaklaşık 2 bin kilometre uzunluğundaydı. Parkur güzergahı ise şöyleydi: İstanbul, Şile, Adapazarı, Kandıra, Akçakoca, Zonguldak, Amasra, Devre, Bolu, Beypazarı, Ankara, Nallıhan, Taraklı, Bilecik, Bursa, Uludağ ve Karamürsel. Türkiye’nin ilk rallisi bu bölgelerden geçiyordu.

Türkiye'nin ilk rallisi

İstanbul Rallisinde resmi adıyla Günaydın Rallisi’nde kupaya uzanan taraf o zamanlar yeni bir model olan ve ilgi çeken Renault 12 aracıyla Engin Serozan ve Turgut Oğuz ikilisi olmuştur. Ralli sonrasında birinciliği alan araç olan Renault ertesi gün gazetelere ilan vermiştir. “Aerodinamik” başlığıyla verilen reklamda Renault 12 bir aerodinamik örneğidir diyilerek Renault ismini vermekten gurur duyar şeklinde bahsedilmiştir. Günaydın Yayın Grubu ve Günaydın Gazetesi desteği ile olması sebebiyle Günaydın Rallisi ismini almıştır. Ancak farklı kaynaklarda Türkiye’nin ilk rallisi farklı isimlerle anılmaktadır.

Türkiye'nin ilk rallisi

Günümüzde Türkiye’de Ralli

Dünya Ralli Yarışması Klasmanına çıkışımız 2003 yılında gerçekleşti. 2007 Yılına kadar her yıl Dünya Ralli Takvimine giren Türkiye Rallisi 2007 yılında takvimden çıkmıştır. 2008’de geri dönmüş ve 2008,2009 ve 2010 yıllarında da boy göstermiştir. Sonrasında uzun bir ara verildi. Ve Türkiye Rallisi Dünya Ralli Takvimine 2018 yılında tekrardan dahil oldu. Son 3 yılda ise alınan sonuçlara göre 2018 yılında Toyota Yaris WRC aracı şampiyon olmuştur. 2019 yılında ise Citroen C3 WRC aracı kupaya uzanan araç olmuştur. 18-20 Eylül 2020 tarihlerinde yapılan Marmaris Rallisi ile ise bu yıl kupaya uzanan araba tekrardan Toyota Yaris WRC olmuştur. Motor sporlarının ciddi manada sevildiği ülkemizde umarız ki dünya klasmanındaki yarışmalar artarak devam eder.

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here