Birkaç yıl gecikmeli de olsa Tesla’nın elektrikli tırı Semi ilk teslimatını yaptı. İlk olarak 2017 senesinde açıklanan elektrikli tır, 2019 senesinde ise üretime gireceği haberi gelmişti. Fakat gelişi 2022 yılını buldu. Bunun nedenlerinden birkaçı Covid-19 salgını ve küresel parça kıtlığı gibi etmenlerdi. Tesla Semi ilk teslimatını ise PepsiCo’ya geçtiğimiz günlerde yaptı. Ayrıca PepsiCo 2017 senesinde 100 kamyon siparişi de vermişti.

Tesla Semi: “İlk Teslimat” PepsiCo

Tesla’nın Nevada Gigafactory’sinde bulunan fabrikasından; “Semi Delivery Event”i esnasında teslimat için çıkış yapan Tesla Semi, PepsiCo’ya siparişini iletti. Teslimat 1 Aralıkta gerçekleşti. Twitter gibi pek çok platformda canlı yayın yapıldı. Ayrıca PepsiCo 100 adet elektrikli tır sipariş etmişti. Yılbaşından sonra ise içecek sevkiyatına hazır olacak.

Tek şarjla tam yüklü olarak 500 mil gidebilen Tesla Semi için konuşan CEO Elon Musk; etkinlikte dünya için karbon emisyonun azaltılması gibi konulara da değindi. Ayrıca Musk teslimat yerindeki Semi’lerden birini de kullandı. Musk, elektrikli tır için şu sözleri söyledi; “Uzun bir beş yıl oldu. Ama Semi, yollarda gerçekten devrim yaratacak”.

Aynı zamanda Semi’nin iki çeşit batarya seçeneği (480 km ve 800 km) mevcut. Bu seçeneklerin fiyatları ise 150.000 dolar ve 180.000 dolar olarak söylenmişti ama etkinlikte konu hakkında tekrar bir bilgilendirme yapılmadı. Bunun yanında Tesla Semi’nin üç elektrik motoru olduğu da açıklandı. Elektrikli tır dış ve iç görünümüyle oldukça dikkat çekiyor. Ayrıca elektrikli tır için verimlilik taahhüttü de veriliyor.

Semi Elektrikli Tır

İçten yanmalı modellere oranla senede 70.000 dolar yakıt tasarrufu sağladığı iddia ediliyor. Ayrıca Walmart ve FedEx vb. markalardan siparişler alındığı da söyleniyor.

Tesla Semi’nin Yıllık Üretim Hedefini Açıkladı

Tesla Semi, Tek Şarjla 805 Kilometre Yol Gitti!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here