Tesla Elon Musk’ın söz verdiği gibi Teksas’a taşınıyor… Pandeminin başlangıcındaki COVID kısıtlamaları Elon Musk’ı rahatsız etmiş olabilir. Ancak bu taşınma hareketi muhtemelen çok daha uzun süredir ön sıralardaydı.

Elon Musk, hissedarlar toplantısı sırasında, otomobil üreticisinin merkezini Austin, Teksas’a taşıyacağını duyurdu. Ayrıca Musk bu hamleyi daha öncede yapmıştı şimdi ise vaatlerini yerine getirmeye devam ediyor. Tesla’nın Austin Gigafactory’si, 2022’nin sonlarında Austin’de planlanan Cybertruck üretimini gerçekleştirecek. Ancak bunun da öncesinde Tesla eyalette Model Y üretimine başlamaya hazırlanıyor. Musk, 2020’de Fremont tesisindeki COVID ile ilgili kısıtlamaların Tesla CEO’sunun eleştirel yorumlarına yol açmasıyla bir süredir Teksas’a taşınmaya işaret ediyordu.

Tesla Elon Musk’ın Söz Verdiği Gibi Teksas’a Taşınıyor

Tesla CEO’su Elon Musk bu hafta, otomobil üreticisinin merkezini Palo Alto, California’dan Austin, Texas’a taşıyacağını açıkladı. Ve yıllar öncesine uzanan bir dizi vaadi takip edeceğini söyledi. EV otomobil üreticisinin CEO’su duyuruyu, şirketin Austin’deki en son fabrikasının ofislerinden gerçekleşen ve bu ayın sonunda Model Y üretimine başlaması planlanan şirketin yıllık hissedar toplantısında yaptı.

Musk’ın bazı California yetkililerine yönelik yorum geçmişini göz önüne aldığımızda hareketin kendisi tamamen beklenmedik bir şey değildi. Hatta bir süredir beklenen bir şeydi. CEO’nun Kaliforniya’ya yönelik bazı yorumları, yoğun nüfuslu Körfez Bölgesi’ndeki düzenlemelerle ilgiliydi.

Hissedarlar toplantısında Musk, haberi resmi hale getirdi. Ve, “Genel merkezimizi Austin, Teksas’a taşıdığımızı duyurmaktan heyecan duyuyorum” dedi.

Tesla Elon Musk'ın Söz Verdiği Gibi Teksas'a Taşınıyor

Tesla’nın Teksas’a taşınması, Toyota’nın Golden State’ten, Lone Star State’e nispeten yakın zamanda yaptığı taşınmaya benziyor. Hatta o sırada Toyota’nın kendi içinde bazı tartışmalara yol açan hamlesini takip ediyor. Austin’in son yıllarda bir teknoloji merkezi haline geldiğini inkar etmek zor. Tesla’nın planladığı hareketin ilk haberlerinin ortaya çıkmaya başladığında belirtildiği gibi, Teksas’ta da gelir vergisi yoktur. Ayrıca çok daha serbest düzenleyici rejimlere ek olarak mevcut olandan daha fazla genişleme potansiyeli sunar.

Duyurunun zamanlaması, programın biraz gerisinde çalışan ve ayrıca yaklaşık bir yıl sonra Cybertruck’ın üretimine başlaması beklenen Austin fabrikasında Model Y üretiminin başlamasıyla neredeyse aynı zamana denk geliyor. Tesla, Austin fabrikasında Model Y üretimine öncelik verdi. Çünkü Model 3 ve Model Y, bu yılın üçüncü çeyreğinde Tesla teslimatlarının yaklaşık %95’ini toplu olarak oluşturdu.

Ancak bu hareket, Tesla’nın Fremont fabrikasını ve diğer tesislerini Teksas’a taşıyacağı anlamına gelmiyor. Çünkü otomobil üreticisi California’daki fabrikasını tutmayı planlıyor ve aslında yakın gelecekte üretimini artıracak.

Elon Musk’ın Taşınma Açıklaması

Toplantı sırasında Musk, “Açık olmak gerekirse, Kaliforniya’daki faaliyetlerimizi genişletmeye devam edeceğiz” dedi. Musk ayrıca, “Niyetimiz Fremont ve Giga Nevada’dan gelen üretimi %50 artırmak. Fremont fabrikamıza giderseniz fabrika sıkışır.” dedi.

California yetkilileri, 2020 Nisan ayında, pandemi ile ilgili karantinaların birçok otomobil fabrikasını kapattığına dikkat çekti. O sırada Alameda İlçesi yetkililerine yönelik bazı güçlü sözler sarf etti. Bunun ardından, geçen yılın Nisan ayında Tesla CEO’sunun COVID ile ilgili çalışma kısıtlamalarına öfkesini çekti.

Tesla Elon Musk'ın Söz Verdiği Gibi Teksas'a Taşınıyor

Peki Neden Tesla’yı Austin, Texas’a Taşıyorlar?

Yine de, o zaman bile, bir dizi endüstri analisti, Kaliforniya’dan taşınma tehdidinin sebebini merak etti. Bunun halk sağlığı ile ilgili politikalardan anlık bir hoşnutsuzluktan ziyade uzun vadeli sorunlara dayandığını belirtti. Endüstri analistleri, Teksas’ta daha gevşek bir düzenleyici ortamın varlığına dikkat çekti. Ancak aynı zamanda yıllar boyunca Tesla’nın Fremont’ta yaptığı bir dizi hava kalitesi ihlaline atıfta bulundu.

Otonom endüstri analisti ve yazarı Ed Niedermeyer, “California, CA ZEV programı, CAEATFA [California Alternatif Enerji ve Gelişmiş Ulaşım Finansman Otoritesi] programı ve daha fazlası aracılığıyla Tesla’yı en zor yıllarında desteklemek için sayısız finansal teşvik sağladı.” dedi. Niedermeyer, “BAAQMD [Körfez Bölgesi Hava Kalitesi Yönetim Bölgesi] bile Tesla’nın Fremont’taki yaygın çevre ihlallerinde kolaylaştı.” dedi.

Bu yıl, biri Teksas’ta ve diğeri Berlin’in hemen dışında olmak üzere iki yeni tesis piyasaya sürülecek. Otomobil üreticisinin, en son teslimat sonuçları herhangi bir gösterge olsa da, en çok satan modellerine daha fazla odaklanacak. Böylece şirket yeni bir aşamaya girmeye hazır görünüyor. Austin’de Model Y üretiminin başlamasından bir sonraki büyük lansmanın 2022’nin sonlarında Cybertruck üretiminin başlaması bekleniyor.

İkinci El Elektrikli Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here