Tesla teslimatları sektördeki sıkıntılar arasında rekora ulaştı… Ünlü EV üreticisinin ürün yelpazesi yılardır çoğalmaya devam ediyor. Ayrıca yeni fabrikalar ortaya çıktığında bu yelpaze çeşitleniyor ve artıyor. 2021 yılında hayatımıza giren iki Tesla modeli bunun yanında neredeyse hiç bir faktör değil.

Tesla, 2021’in üçüncü çeyreğinde 241.300 araç teslimatı yaptığını bildirdi. Ve bu önceki çeyrekteki sayıya göre yaklaşık 40.000 araç daha fazladır. Model S ve Model X, boyunduruk şeklindeki direksiyon da dahil olmak üzere yeni ekipman kazandığından bu yıl Tesla üretiminin sadece %4’ünü oluşturdu. Cybertruck, Roadster ve Semi, yeni modellerin Tesla’nın kârlılığı açısından önemiyle ilgili sorular ve batarya nedeniyle 2022 ve 2023’e ertelendi.

Tesla sektördeki çip sıkıntısı ve diğer tedarikçi sorunlarının hakim olduğu bir yılda öne çıkmayı başardı. Hatta ünlü marka 241.300 araç teslim ederek rekor bir çeyrek yayınlamayı başardı. Elektrikli otomobil üreticisinin rekor sonuçları, bazı dalgalı endüstri denizlerinde gerçekleşti. Hatta geçen çeyreğin 201.250 araçlık teslimat değerini gölgede bıraktı.

Tesla Elektrikli Araçlarının Model Yelpazesi

Üçüncü çeyreğin çetelesinin belki de en ilginç yönü model yelpazesidir. Daha açık bir şekilde Tesla’nın paylaşmadığı bireysel modeller olmasa da model ailelerine göre nasıl ayrıldığıdır. Model 3 ve Model Y, önceki birkaç çeyrekte olduğu gibi popülerliğini korudu. Ve bir kez daha araç teslimatlarının aslan payını oluşturdu, ancak arıza önceki çeyreklerde olduğu gibi orantısız olmaya devam ediyor ve kaçınılmaz olarak devam eden bazı sorunlara işaret ediyor.

Tesla Teslimatları Sektörde Rekora Ulaştı!

Model 3 ve Model Y, üçüncü çeyrekte toplam teslimatların 232.025’ini oluştururken, Model S ve Model X toplu olarak 9275 teslimat kaydetti. Bu doğru: şu anda yalnızca çok tartışılan boyunduruk ile mevcut olan iki eski ve daha pahalı model, bu çeyrekte 8941 adet üretilen Tesla’nın teslimatlarının %4’ünden azını oluşturdu. Bu, önceki çeyreğin 1890’da teslim edilen Model S ve Model X araçlarından (o sırada 2340 adet üretildi) daha iyidir, ancak Tesla’nın belirttiği gibi, ikinci çeyrek hala tedarikçi sorunlarından büyük ölçüde etkilenmiştir. 2021’in ilk çeyreği ise, çoğu önceki yılda üretildiği düşünülen iki eski modelin sadece 2020 teslimatını gördü.

Gerçekte, otomobil üreticisi 2021’in ilk üç çeyreğinde 13.185 Model S ve Model X birimi teslim etti. Ancak bu sayı Model 3 ve Model Y teslimatlarının gölgesinde kaldı.

Tesla Teslimatları Sektörde Rekora Ulaştı

Tesla için iyi haber, tam da bu segmentlerde küçük bir rakip dalgası yerleştiği için, bu noktada giderek daha iyi teslimat çeyrekleri yayınlamak için Model S ve Model X’e güvenmek zorunda olmamasıdır. Kötü haber, elbette, tedarikçi ve ortaya çıkan diğer sorunların, dizisindeki iki eski modelin satışını engellediğidir. Bu rakamlar önemli bir toparlanma göstermediği sürece aynı şekilde devam edecektir. Olası bir endüstri paketi, iki eski modelin, üretimde tutmak için montaj hattı alanına değmeyebilecekleri bir şekilde olmalı. Ayrıca bu tamamen yeni mimarilerle değiştirilmesi gerektiği bir noktaya talebin düşmesi olabilir. Ancak tamamen farklı segmentlerdeki araçlar.

Tesla Teslimatları Sektörde Rekora Ulaştı!

Tamamen farklı segmentlerden bahsetmişken Tesla, bu yılın üçüncü çeyreğinde bazı aksilikler gördü. Cybertruck üretiminin başlamasını artık bir yıl olduğuna inanılan süre ile 2022’nin sonlarında alıcılara ulaşacağını belirtti. Ve benzer şekilde Semi üretiminin de gelecek yılda yapılacağını söyledi. Otomobil üreticisi ayrıca, bazı endüstri gözlemcilerinin Tesla’nın ürün yelpazesine nihai faydası konusundaki şüpheleri arasında Roadster’ın çıkışını 2023 yılına geri itti.

Tesla için yıl sonuna kadar bir sonraki önemli kilometre taşları vardır. Bunlardan birisi Austin, Teksas’ta Model Y üretiminin lansmanının yapılmasıdır. Bunun yanı sıra Almanya’daki Berlin-Brandenburg fabrikasında Model Y üretiminin başlaması ve tamamlanmak üzere olacak. Bu arada Cybertruck’ın, biri daha birkaç gün önce başlayan bir dizi diğer önde gelen EV kamyon lansmanını takiben yaklaşık bir yıl içinde Austin’de üretime girmesi bekleniyor.

Tesla Çip Sıkıntıyla Nasıl Başa Çıktı?

Tesla’nın hissedar güvertesine göre, bir dizi yeni, şirket içi çip kullanarak herhangi bir üretim kesintisini frenlemek için çalışıyordu. Tesla,

“Ekibimiz, hızlı tepki verme ve yarı iletken kıtlığından kaynaklanan üretim kesintilerini azaltma konusunda benzersiz bir yetenek gösterdi. Elektrik ve bilgisayar mühendisliği ekiplerimiz, devam eden yarı iletken kıtlığına yanıt olarak 19 yeni kontrolör çeşidini tasarladı. Ayrıca bunu geliştirmek ve doğrulamak için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Tesla yıllardır dikey olarak entegre oluyor. Hatta bazıları bunun bir otomobil üreticisinden çok bir yazılım şirketi olduğunu iddia edebilir. Tesla, tedarikçilere ve diğer şirketlere ne kadar az güvenmek zorunda kalırsa, geliştirme ve üretim süreçleri üzerinde o kadar fazla kontrol sahibi olur.

İkinci El Elektrikli Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here