Porsche Taycan Turbo S VS Tesla Model S

1
11430

Porsche Taycan Turbo S ve Tesla Model S, bir İngiliz otomobil kanalı tarafından drag yarışı için karşı karşıya geldiler. Bu karşılaşma 3 etapta değerlendirildi. İlki 0 km hız ile kalkış, ikincisi saatte 30 mil yani yaklaşık 50km sabit hızla giderken kalkış ve son etap ise saatte 70 mil yani yaklaşık 110 km sabit hızla giderken kalkış şeklinde gerçekleşti.

Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S
Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S

Elektrikli otomobillerin piri diyebileceğimiz Tesla, gerek lansmanlarda gerekse viral videolarında ne kadar hızlı olduğunu her fırsatta tüm dünyaya kanıtladı. Hatta Tesla Cybertruck’ın, bir spor otomobil olan Porche 911’den daha çabuk hızlandığı video da son dönemde oldukça popüler olmuştu. Peki bu nasıl mümkün olabildi? Bir kamyonet bir spor arabayı nasıl yendi? Bu sorunun cevabı artık oldukça basit. Çünkü elektrikli motorların 0’dan 100’e çıkma süreleri, benzinle çalışan otomobillere göre çok daha düşük. Bunun en büyük sebeplerinden biriyse elektrikli motorların gücü tekerleklere direkt olarak aktarılabilmesi. Bu duruma karşın benzinle çalışan otomobillerde gücün birden fazla aktarma organından geçmesi gerekir. Dolayısıyla motorun ürettiği gücün bir kısmı, tekerleklere ulaşan kadar yok olur.

Bu iki motorun çalışma prensipleri hakkında daha detaylı bir bilgi almak için bu yazımıza bir göz atabilirsiniz.

Tesla Model S… Dış tasarımı incelendiğinde çok gösterişli bir spor arabayı kesinlikle andırmıyor. Bazı otomotiv tutkunlarının çekici bulduğu motor seslerini de çıkarmıyor. Bunların dışında mütevazi ancak bir o kadar da teknolojik yapısıyla tam donanımlı, bilge bir aile reisini andırıyor. Şehir içi kullanım için sunduğu teknolojileri, güvenlik protokolleri ve güncellemeler sayesinde sürekli bir gelişimin içerisinde olması, gösterişsiz ancak kaliteli otomobil kullanmak isteyenler için tercih sebebi oluyor.

Tesla Çita Modu

Tesla Model S’in hakkında bazı rakamlardan bahsetmek istiyorum. Model S’in iki motoru birlikte, muazzam bir 825 hp ve 1.300 Nm tork üretir. Ancak tüy kadar hafif olmayan Model S, 2.241 kg ağırlığındadır. Ayrıca 0’dan 100’e ulaşma süresi 2,47 saniye olsa da bir güncelleme ile bu süre daha da kısaldı. Tesla’nın “V.2020.12.5” isimli güncellemesinin ardından gelen “Cheetah Stance” modu yani “Çita Duruşu” ile otomobilin ön kısmında olan süspansiyonlar koşuya hazırlık yapan bir çita edasıyla yere doğru iniyor ve adaptif amortisörleri ile bu duruma uygun bir şekilde ayarlanıyor. Bu sayede daha hızlı bir kalkış performansı ortaya çıkıyor. Bu yazılım güncellemesi ile Tesla Model S’in 0’dan 100’e ulaşma süresi de 2,41 saniyeye kadar düşüyor.

Çabuk ivmelenmesi ile kısa mesafedeki drag yarışlarında süpercar statüsündeki birçok otomobile kafan tutan Tesla Model S, Carwow tarafından bu kez Porsche Taycan Turbo S’in karşısına çıkarılmış. Evet, biliyorum. Şu ana bu kadar bu yazının bir Tesla güzellemesi olduğunu düşündünüz. Ancak bu yazı bir Porsche Taycan Turbo S yazısı.

Porsche Taycan Turbo S, Tesla’dan 1050 Nm ile Tesla’dan daha az bir tork değerine sahip ve 825 beygirlik Tesla’nın karşısında yalnızca 761’lik bir güce sahip. Üstelik bir de 2.295 kilo ile Tesla’dan daha ağır. Ancak, tüm bunlara rağmen Porsche, Tesla’ya karşı net bir galibiyet alıyor. Videonun tamamını yukarıdan izleyebilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek İçin Hemen Tıklayın!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here