SSC Tuatara Artık Dünyanın En Hızlı Seri Üretim Otomobili

1
7025
ssc tuatara

Daha önce birkaç kez güncellediğimiz dünyanın en hızlı otomobilleri listesinin bir numarası artık SSC Tuatara. ABD’nin Nevada Eyaleti’nin Las Vegas şehrinde trafiğe kapalı bir alanda yapılan rekor denemesi ona bu ünvanı kazandırdı. 10 Ekim 2020 tarihinde yapılan testte ilk etapta parkuru 484 km/saat ile bitiren Tuatara, daha sonra geriye dönüp 532 km/saat hıza ulaştı. Ortalama 508 km/saat hız ile Koenigsegg Agera’nın rekorunu elinden aldı. Ayrıca ulaştığı 532 km/saat hız da onun kırılması zor bir rekora imza atmasını sağladı.

Koenigsegg, daha önce Jesko Absolut‘un simülasyon ortamında bu hıza ulaştığını söylemişti. Bakalım gerçekten görebilecek miyiz. Bu rekabet bir tarafta dururken size kısaca SSC Tuatara’dan bahsedelim.

SSC Tuatara

ABD merkezli Shelby SuperCars Inc. şirketi tarafından üretilen Tuatara, aslında SSC Aero’nun varisi. Başlangıçta 6.9 litrelik çift turbolu bir motordan güç alan Tuatara, daha sonra motorun daha fazla devir çevirebilmesi için 5.9 litrelik bir üniteye kavuştu. Böylece  maksimum 8,800 rpm ulaşabiliyordu. SSC bu otomobilin toplam gücünün 91 oktan benzin ile 1350 HP, E85 yakıt ile 1750 HP olduğunu söylüyor.

Tuatara’nın Ortaya Çıkış Hikayesi

ssc tuatara

SSC firması Ultimate Aero’nun varisi için çalışmalara 2011 yılında başladı. Aynı yıl  Pebble Beach Concours d’Elegance’da koncept otomobil olarak sergilenen Tuatara, 7 yıllık çalışma sonunda 2018 yılında tamamlandı. Eski bir Pininfarina tasarımcısı olan Jason Castriota tarafından tasarlanan otomobil, havacılık sektöründen ilham alıyor.

‘Tuatara’ ismi ise Yeni Zelanda’da keşfedilen bir sürüngenden geliyor. Tüm canlılar arasında en hızlı moleküler evrime sahip olan bu sürüngenin adı, artık 532 km/saat hızla giden bir otomobilin üzerinde yazıyor.

Tuatara, SSC’nin iddialarına göre 0.279’luk sürtünme katsayısı ile sınıfının en iyisi. Otomobil karbon fiberden imal edilen şasisine ek olarak alimünyumdan üretilen burkulma-ezilme bölgelerine sahip.

7 ileri robotize edilmiş manuel şanzımanı ile birlikte 50 milisaniyede vites değiştirebilen Tuatara, maksimum 1750 HP ve 1735 Nm tork üretiyor. Otomobilin içine ne koyulduğu kadar ne koyulmadığının da önemli olduğu bu sınıfta aliminyum krank miline sahip olan otomobilin motor ağırlığı yalnızca 194 kg. Toplam boş ağırlığı ise 1247 kg.

Gücünü yere aktarırken Michelin lastiklerden yararlanan Tuatara, arkadan itişli sistemi nedeniyle önlerde 245/35, arkalarda 345/35 ölçülerinde lastikler kullanıyor. Gücünü şöyle bir hayal ettiğimizde gaza her bastığımızda arkadan bir tekme yediğimizi düşünüyorum. Bir ceza gibi, ancak muhteşem bir mühendislik!

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here