ÖTV Zammı ile Güncellenen Otomobil Fiyatları

4
83264
ötv zammının fiyatlara etkisi

Geçtiğimiz günlerde gündeme bomba gibi düşen ÖTV zammı, şüphesiz sıfır otomobil almak isteyenleri derinden yaraladı. Otomobil üreticileri, bayiler ve yeni otomobil almak isteyen vatandaşlar 2 yıldır güncellenmeyen ÖTV matrah yani vergisiz fiyat dilimlerinin, yaklaşık %20 oranında genişlemesini beklerken, matrah fiyatları sadece en düşük dilimlerde olmak üzere 15.000 TL genişletildi. Bu durum, en düşük dilim olan %45 ve %50’lik dilimlerde ufak bir ÖTV indirimi olarak geri dönse de bu indirimin şartlarını sağlayan otomobil sayısı çok sınırlı. Diğer vergi dilimlerinde ise durum çok daha vahim.

ÖTV Zammının Fiyatlara Etkisi

ötv zammı

Hazırladığımız tabloda da görülüğü üzere yapılan indirimlerin yüzdeleri ile yapılan zamların yüzdeleri arasındaki fark oldukça geniş. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin’in arabam.com için verdiği demece göre de alt dilimlerdeki indirimler de kur ve enflasyon etkisiyle zamanla eriyecek ve geriye sadece “ÖTV Zammı” başlığı kalacak. Erol Şahin’in verdiği demecin tamamı ise şu şekilde;

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin

“ÖTV düzenlemesine ister bardağın dolu tarafından, isterseniz de boş tarafından bakalım sonuç değişmiyor… Sonuçta %45’lik dilime %3 ve %50’lik dilime ise %6 oranında indirim söz konusu. Ancak bu indirim artan kur ve enflasyon etkisi ile 3-4 ay içinde; önce %45’lik dilimi sonrasında ise 1 yıla kalmadan %50’lik dilimi tarihin tozlu raflarına gönderecek. Bu nedenle, pazarın %60 oranında ithal otomobile bağlı olduğu ve bunun yanında bu araçların tamamına yakınının artık %80’lik dilime girdiği düşünüldüğünde, yeni araca vatandaşın ulaşımının daha da zorlaşacağı net bir şekilde görülmektedir. Bu dönemde; yükselen faizin de etkisi ile düşmesi beklenen pazar, ÖTV değişikliği ile daha da düşecektir. Ayrıca beklenmeyen zamanda gelen bu değişiklik, on binlerce aracın siparişte olduğu ya da satıldığı bir döneme denk gelmesi de ayrıca sıkıntı yaratmış durumdadır. Sonrası için neler olacağı tam bir muamma… Bu değişikliğin bir diğer etkisi de 2.el pazarına olacak. Son 7-8 ayda, neredeyse 2 yılın artışını taşıyan 2.el pazarı, bu ÖTV etkisi ile fiyatlar bazında da daha yukarı tırmanacaktır, ancak bu kez de sorun yüksek faiz, yüksek kur ve düşen alım gücü sarmalındaki vatandaş için müşteri olma zorluğu çıkaracaktır. Özetle, hayaller sıfır gerçekler 2.el oluyor…”

ÖTV ZAMMI İKİNCİ EL PİYASASINI NASIL ETKİLEYECEK

Erol Şahin’in de dediği gibi zaten kur, enflasyon ve pandemi dolayısıyla oluşan stok krizine bir de ÖTV zammı eklenince fiyatların yükselmesi çok doğal bir hale geliyor. Bu nedenle sıfır otomobil almak için araştırmalar yapan müşteriler ise doğal olarak ikinci el piyasasına yöneliyor.

Son 7 aydaki faaliyetlere bakıldığında sıfır araç satışları %60 büyürken ikinci el satış oranlarındaki artış %24 ile sınırlı kalmış.  Bu zamansız gelen zam haberi ile sıfır otomobile olan talep hem ekonomik hem de psikolojik nedenlerle düşecektir. Bu durumda, ikinci el piyasasında ciddi bir talep artışını meydana getirecektir.

Sonuç olarak; en yüksek vergi dilimindeki otomobilleri baz aldığımızda, KDV+ÖTV olmak üzere vergi oranları %277’i buldu. Bu oranla Türkiye, otomobil vergileri konusunda açık ara farkla 1.sırayı aldı. Otomotiv dünyasını yakından takip eden Gazeteci Emre Özpeynirci’nin verdiği demece göre de “Amerika’dan getirilecek otomobillere ek %60’lık bir vergi eklenmesiyle, ABD üzerinden getireceğiniz bir jip için %504 oranında bir vergi ödemeniz gerekiyor.”. Bu astronomik vergi oranları da iç pazarı ciddi bir şekilde etkileyecek gibi görünüyor. Bu durumda da vatandaşlar, ikinci el piyasasında bile istediğini alamayacak ve daha yaşlı otomobilleri tercih etmek zorunda kalacak gibi.

ÖTV ZAMMININ GEREKÇELERİ VE MUHTEMEL SONUÇLARI

ÖTV zammı için gerekçe olarak da yerli üretimin desteklenmesi gösteriliyor. Ancak Emre Özpeynirci, otomotiv sektörünün son 10 yılda yaklaşık 40 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini belirterek sektörün zaten hali hazırda büyük bir kar getiren bir sektör olduğunu söylüyor. Bu zamların geri dönüşlerinin de uzun vadede düşen taleplerle sonuçlanacağı ve araç satış sayısının ciddi şekilde düşeceği de göz önüne alındığında, devletin kasasına giren ÖTV miktarlarını da bir düşüş bekliyor.

Tüm bunların dışında, gerek sene başından beri Euro’daki %30’luk artış gerekse şimdi gelen ağır ÖTV zamları olsun, vatandaşın alım gücü hayli düştü. Alım gücünün bu seviyelere kadar gerilemesi de doğal olarak iç pazarı daraltıyor. İç pazarın daralması da yatırımcının ülkemizden uzaklaşmasına neden oluyor. Zaten hali hazırda Volkswagen, pandemiyi gerekçe göstererek ülkemizde açmak istediği fabrikadan vazgeçmişti. Ayrıca Honda da gelecek yıl Türkiye’den gitme kararı almıştı. Kısacası bu durumun bu şekilde devam etmesi, otomotiv piyasasını büyük bir çıkmaza sürükleme potansiyeli taşıyor.

Yapılan başka bir araştırmaya göre de Türk vatandaşlarının 2.el pazarında alabildiği araçların %52,19’unu 10 yaş ve üzeri araçlar oluşturuyor. Güncellenen fiyatlar ile bu oranın daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

ikinci el piyasası yaş oranları

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

4 YORUMLAR

  1. Ne olacak bu işin sonu kestiremiyorum. hayırlısı diyelim başka da diyecek bişe yok zaten artık herkes merakla ne olacağını bekliyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here