Tesla Model Y sadece CEO Elon Musk’ın çocukça Bir S3XY serisi hayalini tamamlamakla kalmıyor,  Tesla Y’nin başka bir oyun değiştirici olması umuluyor. Gerçekten de, Musk’ın öngördüğü gibi yılda bir milyon adet inşa edilirse, bu tesla için büyük bir başarı olacak.

Elektrikli otomobil şirketi, Model X İnsanların daha küçük ve daha az pahalı crossoverlara ihtiyacı olduğunu biliyor. Ancak Tesla Y gerçekten ucuz bir Crossover diyebilir miyiz?

Elektrikli araçlar daha önce tahmin edildiği gibi pazar payı olarak hızlı büyüyen bir alan olmamıştır, ancak yeni dönemde kızışan rekabet ortamında Tesla, Model Y kompakt crossover’ın elektrikli otomobil piyasasını sarsacağına yine de inanıyor. İşte bu konuda bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik. Okumaya devam edin.

Daha Fazla Sürüm Gelecek

Tesla Model Y araçlarının açılış salvosu beş koltuklu düzenlemede yer alıyor. Tesla Y modelinin AWD ve Performans modelleri ile Uzun Menzilli versiyonları da bulunuyor. Uzun Menzilli modeli bir pil şarj ile 100 km – 480 km arası vaat ediyor. Aynı zamanda 5.5 saniye sıfır 0-100 km/s hıza ulaşıyor.

Orta menzilli bir model versiyonu ise 2021 yılı itibariyle üretime girecek ve  5.9 saniyede 0-100 km/s hıza ulaşıyor. 100km – 370 km menzil aralığı ve muhtemelen, daha düşük bir fiyat etiketi ile satışa sunulacak. Üçüncü sıra oturma paketi de 2021 yılında, iki motorlu dört tekerlekten çekiş seçeneği ile birlikte sunulacak. Tesla’ya göre, Performans modeli 3.5 saniye içinde 100km/s hıza ulaşacak.

Performans: Model Y Çok Hızlı

Tesla Model Y

Tesla yaptığı açıklamasında standart modelin 5,5 saniyede 0-100km/s hıza ulaşacağını ve Tesla Model Y performans modelinin ise 3,5 saniyede 100km/s bu hızı tamamlayacağını söyledi. Drag Times youtube kanalı yeni teslim Performans modelini test etmek için Vbox telemetri sistemini kullandı. Telemetri ve Draggy uygulamasına göre, arkadan itişli Performans modeli 3.79 saniyede 100km/s hıza ulaştı. Ancak başka bir YouTuber onun Performans modeli 3,3 saniye 0-100km/s hıza 8,12 saniye içinde ise 0-160 km/s hıza ulaştı.

Boyut ve Alan: Model 3’ten Çok Daha Büyük

tesla model Y

Model Y sedan platformu kullanılarak inşa edilmiştir ama boyut özellikleri oldukça farklıdır. Model Y Model 3’e göre 2.2 inç daha uzun ve 2.8 inç daha geniş görünüyor. Bu sadece vücut kısmında daha geniş olduğu anlamına gelmiyor. Dingil mesafesi tarafından da 0.6 inç daha geniş.

Model Y de toplam 6.6 inç yerden yükseklik bulunuyor. En önemlisi, bir crossover için, Model Y 3 inç daha uzun. Kabin tarafında ise arka yolculara 5.3 inç diz mesafesi ve 1.7 inç daha fazla koltuk başlığı alanı tanınıyor. Model Y de bagaj alanı ise 58 metreküptür.

Menzil: İyi, Soğuk Havalarda Bile

Soğuk iklimlerde elektrikli araç kullanmanın en büyük sorunlarından biri yaz aylarına göre menzil aralığının düştüğünü görmektir. Piller, sıcaklıkları önemli ölçüde düştüğünde etkili bir çalışma örneği göstermezler ancak Model Y, Model 3, S ve X modellerinde bir ısı pompası bulundurmaları kabin ısıtmak için kullanılan geleneksel ısıtma elemanları ihtiyacını ortadan kaldırır.

Elektrikli dirençli ısıtma sistemi kullanmanın dezavantajı, zaten soğuk olan bir hava nedeniyle soğuk bir pilin daha fazla güç çekiyor olmasıdır. Aşırı basitleştirilmiş versiyonu ısı pompası bir rezervuar içine üretilen yerden sıcak hava çeker, ve Tesla klima sisteminin ters çalışmasını sağlayarak böylece soğutucu rezervuar tarafından ısıtılır ve kabin içine sıcaklık transfer edilir. Pompa ısıyı etkili bir şekilde aktarmak için soğutucunun düşük kaynama noktasından yararlanıyor.  Bu teknik ilk kez kullanılmadı, ama Musk uygulama için mühendislerinin övgülerini dile getirmiyor.

Üretim: Elon Musk Satış Tahminleri

Elon Musk’ın satış ve üretim rakamlarını aşırı tahmin etme alışkanlığı vardır. Örneğin 2016’da Tesla’nın 2018 sonuna kadar 500.000 araba yapmasını bekliyordu, ancak sadece yolun yarısında gereken satışı gerçekleştiremeyeceğini anladı. 2019’un başlarında, Tesla’nın 400.000’i söylemek için hızla geri dönüş yapmadan önce 500.000 araba yapacağını iddia etti. Tesla daha sonra o yıl 367.500 araç sattı. Ancak, 2019 rekor bir yıl oldu ve Model 3 dünya çapında iyi satıyor.

Şubat ayında Tesla, yedi koltuklu Model Y siparişi veren müşterilere beş koltuklu versiyonu daha erken alabileceklerini isteyip istemediklerini sormak zorunda kaldı. Bu, Tesla’nın beş koltuklu Model Y’yi şirketin satabileceğinden daha hızlı bir hızda inşa ettiğini gösteriyor. Bu şirket için yeni bir bölge, çünkü teslimat son tarihlerini karşılamak için başından beri mücadele ediyor. Bu aynı zamanda insanların daha ucuz modellerin satışa sunulmasını beklediği anlamına da gelebilir, bu da Tesla için iyiye işarettir, çünkü 2019’daki rekor yılı için model 3 satışlarının büyük hacmini kapsıyordu.

Self-Driving Özelliği

Tesla web sitesine göre: “Model Y  Full Self-Driving özelliğine sahip. şehir sokaklarında ve otoyollarda düzenleyici onay bekleyen otomatik sürüş sağlayacak olan Model Y bu konuda başı ağrıyan marka için kurtarıcı bir rol üstleniyor.

Self Driving araba sürerken ellerinizi direksiyonda olması anlamına geliyor ancak Tesla yetkililerinin söylediği gibi, tam sürüş direksiyonu tamamen bırakmak anlamına geliyor. Bu konuda Full Self-Driving hamlesini gerçekleştirmek isteyen firma bunu Model Y ile gerçekleştirdi.

Örneğin, yol çalışmaları varsa Model Y’nizi Full Self Driving özelliği ile sipariş edebilirsiniz, ama tabi pahalı seçeneği işaretlediğinizde Teslanın tam olarak kendi kendine sürüş özelliğine güveniyor olmanız gerekir.

Self Driving’in bazı iyi yetenekleri vardır ve onaylandığında, kavşaklar da dahil olmak üzere, rampa, yokuş, otoyol gibi yol durumlarında navigasyon özelliğini kullanmak mümkün olacak.

Model Y ile otomatik şerit değişiklikleri yapmak ve yavaş araba sollamak mümkün olacak. Ayrıca hem dikey hem de paralel alanlar için otomatik park özellikleri ve olduğunuz yerden ayrılmaya hazır olduğunuzda gelip sizi bulmak için çağrılabilir bir özellik Model Y ile daha iyi bir seviyede olacak.

Fiyat: Model Y Ucuz Değil

Tesla Model Y Long Range modeli maliyeti $52,990 Performans Modeli ise 60.990 $ olarak satılıyor. Herhangi bir özel renk seçeneğiniz veya ekstra opsiyonel olarak ekletmek istediğiniz bir özellik varsa $1,000 ödemek zorundasınız.

19-inç tekerlekler her modelde standart olarak geliyor. Yedi koltuklu versiyonun sipariş maliyeti ekstra olarak $3,000. Otomatik pilot artık standart olarak geliyor. Tam Self Sürüş yeteneği istiyorsanız ekstra 7.000 $ gibi bir ücret ödemeniz gerekecek.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here