Michelin Uptis: Patlamayan Havasız Lastik

2
5575
Michelin Uptis

Otomobilinizin yol ile temas eden tek noktası olan lastikleri sürüş konforu ve güvenliği hiç şüphesiz hayati bir öneme sahip. Belki bir çivi, keskin bir çukur, aşırı yük ve fazla aşınma gibi nedenlerle özellikle gece yolculuklarının korkulu rüyası haline gelen lastik patlaması tarihe karışıyor. Hayal gibi görünen bu yeni teknoloji yani havasız lastik, Michelin Uptis ile gerçek oluyor. Bir süredir  yeni teknolojiler üzerine çalışan Fransız şirket Michelin, Uptis (Eşsiz Patlamaya Dirençli Lastik Sistemi) ile yıllardır üretken beyinlerin tasarlayıp da hayata geçiremediği havasız lastik konseptini gerçekleştiriyor.

Michelin Uptis Daha Güvenli ve Daha Ekonomik

Michelin Uptis

Havaya gerek duymayan ve dolayısıyla patlamayan lastik Michelin Uptis; sürücü, yolcu ve yayalar için daha güvenli bir trafik vaat ediyor. Trafikte özellikle yüksek hızlarda meydana gelmesi halinde hayati risk anlamına gelen lastik patlaması da tarihe karışacağı için bu nedenle oluşacak kazalarda yaşanan can ve mal kaybının önüne geçilecek.

Dahası; lastik basınç kontrolü, lastik balans kontrolü gibi düzenli bakım maliyetlerini de ortadan kaldıracak. Özellikle kendi araç filosuna sahip şirketlerin ve araç kiralama acentelerinin masraf kalemlerinden birisi olan otomobil lastikleri, Michelin Uptis ile patlamaya dirençli yapısı sayesinde önemli bir ekonomik kazanç sağlayacak. Ayrıca standart lastiklere göre daha uzun ömürlü olan bu lastikler, değişim periyotlarını da uzatacak.

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Önemli Bir Adım

Michelin Uptis, devrim niteliğindeki yapısı ve tasarımı ile sürdürülebilir bir gelecek için de büyük katkı sağlıyor. Uptis’in daha uzun ömürlü ve patlamaya dirençli olması; eskiyen, atılan veya hurdaya ayrılan lastik sayısının azalmasını sağlayacak. Ayrıca lastik üretiminde kullanılan ham madde miktarını ve enerji sarfiyatını da azaltacak. Her beş lastikten birinin patlama, bakımsızlık ve balon yapma gibi nedenlerle çöpe atıldığını düşünürsek bu oldukça önemli bir gelişme. Hatta, her yıl 200 milyon lastiğin hurdaya atıldığını ve bunun 200 tane Eyfel Kulesi ile aynı ağırlığa tekabül ettiğini de ekleyelim.

Michelin Uptis

Uptis Ne Zaman Yollarda Olacak?

Michelin’in araştırma-geliştirme çalışmalarını General Motors ile birlikte geliştirdiği bu yeni nesil patlamaz lastiğin 2024 yılında binek araçlarda kullanılması bekleniyor. Göz zevkimize ne kadar hitap ediyor bilinmez, ancak devrim niteliğinde bir icat olduğu kesin. Üstelik aynı çalışma, ağır ticari araçlarda kullanılmak üzere yeni lastiklerin yapılması için de sürdürülüyor.

İkinci El Otomobil İlanları

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here