Pushrod Süspansiyon Nedir? Yatay Eksenli Süspansiyon

0
4223

Pushrod Süspansiyon, normal yol otomobillerinde gördüğümüzün aksine yüzeye dik olarak değil, yüzeye paralel olarak yerleştirilir. Kendine özgü bir sönümleme avantajı olmasının yanı sıra Pushrod Süspansiyon, montajı da oldukça esnek olan bir süspansiyon türüdür. Bu avantajları sayesinde genellikle performansı ön planda tutan araçlarda kullanılır. Bunlar özel yapım araçlar olan Hiper Otomobiller, Formula 1 otomobilleri ve bazı prototip otomobillerdir. Fakat seri olarak üretilen Porsche GT3 Cup gibi bazı otomobillerde de Pushrod Süspansiyon kullanılmıştır.

pushrod süspansiyon
Formula 1 – Pushrod Süspansiyon

Push-rod süspansiyon montaj sırasında farklı alanlara kolayca entegre edilebildiği için otomobil dizaynı açısından büyük önem taşır. Genellikle ağırlıktan tasarruf etmek ve aerodinamik verimliliği artırmak için kullanılır. Bu kriterler de motorun ötesinde farklar yaratmak için hayli önemli. Hava akışının olabildiğince doğrusal bir şekilde en az engelle karşılaşarak dağılmadan aracın arkasına ulaşması gerektiğinde, bildiğimiz sistem süspansiyonlar oldukça verimsiz.  Fakat push-rod süspansiyonun faydaları bununla sınırlı değil.

Pushrod sisteminde süspansiyona dair bazı parçaların gövde içine entegre edilmesi, bu parçaların ağırlığının daha fazla alt kontrol kolu tarafından taşınmasını engeller. Ayrıca görüntü olarak da oldukça düzenli bir alan sağlar. Bu konunun neden önemli olduğunu da şöyle anlatabiliriz: Yarış otomobillerinde tekerlek bünyesinde ne kadar az yük varsa süspansiyon sistemi, tekerlek ile yol arasındaki iletişimi o kadar iyi kurabilir.

pushrod süspansiyon
Aston Martin One 77 – Pushrod Süspansiyon

Son olarak, süspansiyon sisteminin geleneksel sisteme göre aracın merkezine daha yakın olarak konumlandırılması ağırlık merkezinin konumu konusunda da bir katkı sunacaktır. Ağırlık merkezi ne kadar arabanın merkezinde konumlanırsa araç o kadar az savrulacak ve süspansiyon da o kadar verimli çalışacaktır. Ayrıca süspansiyon parçalarının geometrisi de minimum derecede ölçülendirildiği için ağırlık yönünden tasarruf sağlayacaktır.

Pushrod Süspansiyon Nasıl Çalışır?

Birçok farklı versiyonu olan bu sistemin tipik bir modeli çift salıncaklı ve içeri monte edilmiş bir coilover sisteme dayanır. Tekerlek hareket ettiğinde salıncaklar yukarıda yaya bağlı parçanın dönmesini sağlar, bu parçanın hareketi de yayı sıkıştırır. Çalışma prensibinin görsel olarak temsilini aşağıda görebilirsiniz.

Süspansiyon Nedir Arızası Nasıl Anlaşılır

Sahibinden Satılık Arabalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here