Dizel Otomobillere Talep Azaldı | Elektrikli ve Hybrid Araçlar Rövanşta

0
1240
Dizel Otomobillere Talep

Dizel otomobiller; ekonomik yakıt tüketimi ve yüksek tork ile bir çok kişi tarafından sevilerek tercih ediliyordu. Ancak Nisan ayının bitimiyle ortaya çıkan satış rakamları değerlendirildiğinde; yavaşça üretimi azaltılan ve üretiminin durdurulması yönünde çalışmalar olan dizel motorlu araçların satış sayısında düşüş görüldü. Dizel otomobillere talep azaldı. Elektrikli ve hybrid araçlar rövanşta.

Dizel Otomobillere Talep Azaldı | Elektrikli ve Hybrid Araçlar Rövanşta

Türkiye’de otomobil arayışı içerisinde olanların en sık tercih ettiği dizel motor seçeneği; bu yılın ilk 4 ayı ile geçen yılın aynı zaman dilimi karşılaştırıldığında %10,3 gibi büyük bir düşüş olduğu gözlemlenmektedir. Dizel otomobil üretimi yavaş yavaş azaltılıyor ve üretimin tamamen durması yönünde çalışmalar devam ediyor. Dizel otomobil satışlarında düşüş görülürken; elektrik ve hibrit model araçların satılarında %200 civarında artış görüldü.

ODD verilerinden alınan bilgiler ışığında; Türkiye otomobil ve hafif ticari piyasası 2021 ilk 4 ayı ile geçen yılın ilk 4 ayı kıyaslandığında %72,4 oranında bir büyüme gerçekleşerek 260.148 rakamına ulaştı. Bahsi geçen bu dönemde, binek otomobil satış rakamlarında %68,7 artış gözlemlenerek 204.839 rakamına ulaşıldı. Hafif ticari modellerde ise %88,1 oranındaki artışla 55.309 satış rakamı gerçekleşti.

Dizel Otomobillere Talep

Nisan ayının bitimiyle ortaya çıkan satış rakamları değerlendirildiğinde; yavaşça üretimi azaltılan ve üretiminin durdurulması yönünde çalışmalar olan dizel motorlu araçların satış sayısında düşüş görüldü. Bu düşüşün bir nedeni de dizel motor üretiminin yavaş yavaş azaltılması ve daha az dizel aracın alıcılara sunulması olarak bilinmektedir. Geleceğin otomobilleri olarak bilinen elektrikli ve hibrit modellerindeki artış da gözlerden kaçmıyordu.

4 Ayda 131.463 Satış

İlk 4 aylık dönemde benzinli otomobil satışları 131 463 olarak 1. sıraya yerleşirken; aynı dönemde dizel otomobil satışları 48 417 olarak 2. sırada gerçekleşti. Hibrit otomobillerin satış rakamı 15 101, otogazlı otomobiller 9 414 ve elektrikli otomobil satış rakamı ise 444 olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde ise 58 142 benzinli; 54 003 dizel; 5 361 otogazlı, 3 834 hibrit ve 115 elektrikli araç satışı gerçekleşmişti. Bu veriler eşliğinde otomobil satış rakamları geçen yıl ile kıyaslandığında;  Benzinli otomobil satış rakamlarında %126,1 ve otogazlı araç satışlarında %75,6 artış gerçekleşirken; Dizel otomobil satışlarında %10,3’lük düşüş gözlemlendi. Hibrit otomobillerin satış sayısında %293,9, elektrikli arabalarda ise %286,1 oranında artış gözlemlendi. Bu artışın bu denli fazla olmasının sebebi; bir önce sene aynı dönemde hibrit ve elektrikli araç satış sayılarının oldukça düşük olmasıydı.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here