Motor Su Alırsa Ne Olur? Su Birikintisi Motorunuzun Sonu Olabilir

0
10006

Otomobiller yaz kış günlük hayatta kullandığımız ulaşım araçlarıdır. Otomobilleri sağlıklı bir şekilde kullanmak için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Ancak bazı durumlarda bakımları zamanında dahi yapılsa bazı sorunlar oluşabilir. Su birikintisinde aracı kullanmak motorun su almasına neden olabilir. Hava filtresinden motorun yanma odasına giren su sıkıştırılmaya çalıştığında büyük sorunlar oluşabilmektedir. Bu yazımızda sizlere; Motor su alırsa ne olur? Sorusunu cevaplayacağız.

Motor Su Alırsa Ne Olur? Su Birikintisi Motorunuzun Sonu Olabilir

4 mevsim günlük olarak kullandığımız otomobillerle yolculuk yaparken zaman zaman su birikintileri ile karşılaşırız. Su birikintisinden kaçamıyorsak yavaş bir şekilde geçmeliyiz. Hızlı geçişte su yükselip motorun içerisine girebilir. Hava filtresinden emilen su, motorun yanma odasına gider. Çok az bir su girerse yakıt ile birlikte yanar ve yanma odasından uzaklaştırılabilir. Ancak su biraz fazla ise yakılamaz. Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur. Bu durumda yapılması gereken motorun komple revizyonudur.

Motor Su Alırsa

Aracınızla yüksek bir su birikintisinden geçtiniz ve araç stop etti. Aracı çalıştırmaya zorlamak yapılabilecek en kötü işlemdir. Araç çekici ile bir servise götürülür. Araç benzinliyse bujiler sökülür ve yanma odasına ulaşılır. Yanma odası, hava ile kurutulur. Motor çalıştırılıp kontrol edilir. Motorda herhangi bir ses varsa muhtemelen piston kolları yamulmuştur. Yapılması gereken işlem motorun sökülüp dağıtılmasıdır. Motor sökülünce piston kolları kontrol edilir. Motor bloğu rektefiyeci tarafından kontrol edilip gerekli işlemler yapılır. Yeni parçalar ile motor toplanır. Bu oldukça büyük bir masraftır. Orjinal sıfır parçalarla motorun revizyon görmesi yaklaşık 15 – 25 bin ₺ arasındadır.

Motor Su Alırsa

Arazi Araçlarına Snorkel Takılmasının Sebebi Budur

Off-road araçlarına oldukça güzel bir görüntü veren snorkelin görevi; motora havanın daha rahat girmesini sağlar. Yükseğe konumlandırılmış hava girişi, su geçişlerinde motor içerisine su alınmasını önler. Bu işlem, off-road araçlarının vazgeçilmez bir donanımıdır. Bir off-road aracında yapılması gereken ilk işlem budur.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here