Global anlamda elektrikli otomobiller yaygınlaştıkça otomobillerin enerji ihtiyaçları da farklılaşıyor. Yüksek hızlı şarj istasyonları ise elektrikli otomobiller için oldukça mühimdir. Ayrıca ülkemizde de ilk üretilen yerli otomobille birlikte otomobil sektöründe de farklı bir döneme girildi. Barış Altınay (Eşarj Genel Müdürü), bir haber kanalına yaptığı röportajda devletin yüksek hızlı şarj istasyonları için destek verdiğini dile getirdi. Barış Altınay, 81 ilde devletinde destekleriyle yüksek hızlı şarj istasyonları kurulumunun hedeflendiğini belirtti. Elektrikli otomobillerin batarya ömrü, yakıt tüketimi gibi konularda da fikirlerini dile getirdi.

Şu an içinse ülkemizdeki elektrikli otomobil şarj istasyonları; 20.04.2022, TEHAD verilerine göre aşağıdaki gibidir. Ülkenin batısında daha yaygın görülürken doğusunda ise daha az görülüyor.

şarj harita 2022

Türkiye’de Yüksek Hızlı Şarj İstasyonları

Eşarj 2008 senesinde kurulmuş ama 2018 yılında Enerjisa Enerji A.Ş. tarafından çoğunluk hissesi satın alınmış. Eşarj Genel Müdürü Altınay; elektrikli otomobiller üzerine görüşlerini belirtmiştir. Türkiye genelinde elektrikli şarj istasyonları için; “Özellikle 2023 yılında 81 ilde yüksek hızlı şarj istasyonlarının kurulumu için devletin verdiği önemli destekler var. 2023 sonunda hem bu program hem de farklı operatörlerin yapacağı yatırımlar sonunda coğrafi anlamda yüzde 100 kapsama erişmiş olacağız.” diye konuştu. Elektrikli otomobiller için; 4 binden fazla dolum istasyonları olduğu ve dünya şartları için oldukça iyi olduğunun bilgisini de verdi.

yüksek hızlı şarj istasyonu

Altınay, elektrikli otomobil pazarının verilere göre Türkiye dahil dünyada son 4-5 senede büyüdüğünü söyledi. Ayrıca, geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye’de elektrikli otomobil satışının (genel satışlar içinde) ilk defa yüzde 2′lere kadar yükseldiğini söyleyerek; gelecek sene içinde bu rakamların daha da atacağını belirtti. Bunun nedeninin ise; hem Togg olduğunu hem de başka otomobillerin de Türkiye pazarında yer almaya başlamasından kaynaklandığını açıkladı.

eşarj

Yakıt performans noktasında ise; 100 kilometrede 15-16 kW elektrik tükettiğini belirtti. Aynı zamanda 100 kilometrede 45-50 TL’lik bir maliyete denk geliyor. Kısacası elektrikli otomobillerin maddi anlamda daha tasarruflu olduğunu; benzin ve dizelin daha maliyetli olduğuna değindi. Ayrıca DC isimli doğru akım ile çalışan şarj istasyonun, dolum süresinin 30 dakikaya düşürmesinin mümkün olduğunu belirtti. Son olarak kademeli olarak 15 ve 5 dakikanın altına inebileceğini söyledi.

Elektrikli otomobillerin batarya ömürlerine de değinilen röportajda; otomobillerin oldukça yeni olduğu ve bataryalarına dair net veri verebilmenin mümkün olmayacağından bahsetti. Fakat otomobil üreticileri, otomobil batarya garanti sürelerini 8 sene olarak sınırlandırdığını dile getirdi. 8 sene sonrasında ise performans düşüklüğü öngörüldüğünü belirtti.

Türkiye’de Kaç Tane Elektrikli Şarj İstasyonu Var?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here