Otomobil Fabrikaları Bir Bir Üretime Ara Veriyor

0
1627

Otomobil fabrikaları bu yılda da koronavirüs pandemisi sebebiyle tedarik zincirinde ciddi problemlerle yüzleşiyorlar.

Otomobil Fabrikaları Ve Tedarik Problemi

Koronavirüs salgını sebebiyle ciddi sıkıntı yaşanan tedarik zincirinde problemler azalmadan artıyor. Özellikle başka sektörlerden de talebin olduğu mikroçip ve yarı iletken tedarik edilemiyor. Otomotiv şirketlerinin son dönemde üretimi azaltmasına yol açan başlıca sorun olarak mikroçip ve yarı iletken tedariğindeki kısıtlar gösteriliyor.

Medya ve sektör kaynaklarında yer alan yorumlara göre, otomotiv sektöründeki daralmanın başlangıcı koronavirüs pandemisi sebebiylr oldu. Bir anda değişen hayat düzenleri işe beraber otomobillere olan toplam talep de ciddi oranda azaldı. Bu sebeple de şirketler üretimlerini kıstılar hatta bazı noktalarda durdurdular. Ancak ardından gelen gevşemelerle birlikte beklenmeyen bir talep gerçekleşti. Ve fabrikalar tekrardan tam mesai çalışmaya başlayarak bu talebi karşılamaya çalıştılar. Fakat bu sefer de tedarik problemi yaşanmaya başladı. Taleplerin azaldığı zaman iptal edilen yahut da sipariş edilmeyen ham maddeler başka sektörden müşterilere satılmış oldu. Böylelikle de ciddi bir ham madde problemi ile karşı karşıya kalındı.

Evden eğitim ve çalışmaya geçilmesi, pek çok ülkede okulların ve işyerlerinin teknolojik altyapısını geliştirmeye yönelik yeni yatırımlara ve bilgisayar gibi elektronik aletlere yönelen tüketici talebinin artmasına yol açtı. Mikroçip ve yarı iletken ihtiyacı da bu sebeple inanılmaz derecede artmış durumda. Otomobil fabrikaları bu ham maddeleri alacak üretici bulmakta çok zorlanıyorlar çünkü tüketici elektroniği üreticileri çoktan ham madde anlaşmalarını yapmış durumdalar.

Üretimi Durduran Fabrikalar

Sektörün büyük otomotiv şirketleri Ford ve Mercedes’in Almanya’daki fabrikalarında üretime ara vermesi geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti.Hatta Ford, Focus modelinin üretildiği fabrikasının 19 Şubat 2021 Tarihine kadar üretime ara vereceğini açıklamıştı. Mercedes cephesinde ise Bremen’deki fabrikasında üretimi azaltacağını açıkladı. Ve de Şubat ayında fabrikayı geçici olarak kapatma durumunun olduğunu duyurdu.

Volkswagen ise geçen ay sektördeki tedarik sorununun büyüdüğüne dikkat çekmiş ve üretim miktarını düşürdüğünü açıklamıştı. Volkswagen Grubu markası Audi ise tedarik sorunundan muzdarip olduğunu ve tam kapasite çalışamadıkları için çalışma saatlerini azalttığını duyurmuştu. Aynı şekilde Fiat, Chrysler, Nissan ve Honda gibi birçok marka da fabrikalarında üretime ara verdiklerini ya da geçici yavaşlatma önlemleri aldıklarını duyurdular. Bakalım sektör bu tedarik sorununu ne kadar kısa sürede çözebilecek.

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here