Motosiklet Neden Beyaz Duman Atar?

0
5993
motosiklet beyaz duman

Bilindiği üzere motosikletin attığı dumanın rengi motorda meydana gelip gelebilecek sorunların habercisidir. Örneğin egzozdan çıkan siyah ya da gri dumanın hava filtresinden kaynaklanan bir problemdir. Egzozdan çıkan beyaz duman sıklıkla motosiklet kullanıcılarının karşılaştığı bir problemdir. Peki motosiklet neden beyaz duman atar?

Gaza Basınca Neden Beyaz Duman Atar?

motosiklet beyaz duman

Egzozdan çıkan beyaz duman ince ve su buharı şeklinde ise normaldir. Fakat beyaz duman yoğunsa ciddi bir sorun olabilir. Bir çok sürücü motorun beyaz duman atması olarak ifade edilen sorunun nedeninin soğuk havadan kaynaklı olduğunu düşünür. Fakat aslında tam olarak öyle değildir. Büyük ihtimalle soğutma sıvısı, silindir yanma odalarına sızmış ve orda buharlaşmıştır. Bunun sebebi ise silindir kapak hasarı veya silindir bloğunun çatlaması nedeniyle olur. Ayrıca yoğunlaşmış beyaz duman çıkıyorsa soğutucunuzu kontrol etmeniz gerekir.

Ne Gibi Problemlere Yol Açar?

motosiklet beyaz duman

  • Eğer conta yanmışsa hararetin fazla yükselmesi, motorda tekerleme ve motorun güç kaybetmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Hatta çalışmamasına dahi sebep olabilir.
  • Hava filtresini tıkayabilir, yanlış yakıt karışımı ve enjektör arızalarına sebep olabilir.
  • Ayrıca yanlış veya kötü yakıt kullanımı motor performansını ciddi oranda etkiler. Bu durumda yakıt bitene kadar motosikleti kullanmanız ve ardından yeni yakıt almanız gerekir. Eğer sorun hala devam ediyorsa kesinlikle bir yetkili servise başvurulmalıdır.

Motosiklet Neden Mavi Duman Atıyor?

Motosikletin mavi duman atması da kullanıcılar tarafından sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bahsettiğimiz gibi dumanın rengi motorun durumu hakkında ipuçları vermektedir. Motosikletin mavi duman atması ise beyaz duman atmasına karşı daha ciddi bir durumdur ve uzman kişiye başvurulmalıdır. Motosikletten çıkan mavi duman genellikle motor yağının pistonlara iletmesini sağlayan segmanlar ya da supap contalarının aşınması sonucu oluşur. Ardından yağ silindirlerin içine kaçar ve yanarak dışarı atılırken motor mavi duman atar.

Gaza ya da frene bastığınızda motosiklette mavi duman attığını fark ediyorsanız yağ seviyesini kontrol etmeniz gerekir. Yağ seviyesi sebebiyle motor istenen verimle çalışmayabilir ve ciddi sorunlar yaşanabilir. Yağ seviyesi düşükse, piston halkalarını değiştirmeli ve silindir duvarlarınız kontrol etmelisiniz. Hala devam ediyorsa mutlaka yetkili servise başvurmanız gerekir.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here