Küçüklükten gelen bir motosiklet hayranlığınız var. Yaşınız geldiği için bunu ehliyetle taçlandırmak istiyorsunuz. Teorik sınavı da geçtiniz. Karşınıza direksiyon sınavı çıktı. Direksiyonun başına geçtiğinizde elleriniz heyecandan biraz terleyebilir. Paniklemenize ve heyecan yapmanıza hiç gerek yok. Aslına bakarsanız sürüşün temeli çok basittir. Eğer bir araba ehliyetine de sahipseniz mantık olarak motosikletinde nasıl kullanılacağını biliyorsunuzdur. Geriye soğukkanlı bir şekilde parkurları tamamlamak geliyor. Yakın zamanda sizde sınava girecekseniz okumaya devam edin. Motosiklet ehliyeti nasıl alınır? Püf noktaları nelerdir gelin birlikte bakalım…

Motosiklet Ehliyeti Direksiyon Sınavı Planı Nasıl ?

Öncelikle motosiklet ehliyeti sınavı 35 dk sürmekte ve üç bölümden oluşmaktadır. İlk 5 dakikalık bölümde ise motosiklet ön bilgisi sorgulanmaktadır. Kursa gittiğinizde size anlatılanları dinlediyseniz ilk 5 dakikalık kısım için endişelenmeyin. Sizden istenenler ise şunlardır.

  1. Lastiklerin havalarının yeterli olup olmadığını gözle veya ayakla kontrol edilecek
  2. Akünün yerini gösterecek.
  3. Yağ göstergesini gösterecek, hangi durumda tehlike ifade ettiğini bilecek.
  4. Hararet göstergesini (varsa) gösterecek, hangi durumda tehlike ifade ettiğini bilecek.
  5. Yakıt göstergesinin yerini gösterecek.
  6. Uzun/kısa far veya korna kumandalarını gösterecek.
  7. Sinyal kumandalarını gösterecek, sinyal lambalarını çalıştıracak.
  8. Ön veya arka freni gösterecek.
  9. Debriyaj (Otomatik vitesli araçlar hariç) veya gazı gösterecek.
  10. Vitesi gösterecek ve aracın kaç vitesli olduğunu bilecek (Otomatik vitesli araçlar hariç)
  11. Aracı çalıştırıp stop ettirecek.
  12. Aracı yan ayak veya orta sehpa üzerinde sabitleyecek.

Motosiklet Ehliyeti

1Parkur Kısmı

Motor

İşte bu kısım bir çok aday için can alıcı nokta olabiliyor. Parkurda önemli olan parkura çıkmadan önce yapılacakları iyi anlamaktır. Asla kendinizi sınavdaymış gibi de düşünmeyiniz.

Kısaca parkuru anlatmak gerekirse ;  dubalar arası geçiş (slalom), sekiz çizme, 20 metre sarı çizgiden geçiş, 30 metre hızlanma ve frenleme alanı, engelden kaçma ve ani fren uygulaması bulunmaktadır. Bu bölümde kalkışta 2 kez stop ettirme, motordan düşmek, dubalara çarpma veya hakimiyet sağlayamama gibi durumlardan herhangi biri olmazsa üçüncü bölüme geçilir.

 ehliyeti

Stop ettirme biraz korutucu gibi duruyor. Sınavdan önce debriyaj becerinizi geliştirirseniz. Hiçbir sıkıntınız olmaz. Denge konusunda da motor ivmelenmeye başladıkça denge kurmaya başlayacaksınız.

2Akan Trafik

motosiklet

Parkur bölümünü başarıyla tamamlayan adaylar sınavın son aşaması olan akan trafik bölümüne geçmeye hak kazanıyor. Adaylar kasklarının içindeki kulaklıklardan verilen talimatları duyarak yerine getiriyorlar. Ayrıca içinde kursun eğitmeni ve iki kişiden oluşan sınav komisyonunun olduğu bir araç tarafından takip ediliyorlar. Trafik bölümünde de tamamlamanız gereken bir parkur var. Bu parkurdan şaşmamalısınız. Eğer yanlış bir yola saparsanız, sınavı başarılı tamamlama ihtimaliniz düşebilir.

Sürücü kursunun alanından çıkar çıkmaz trafik kuralları geçerli oluyor. Sınav boyunca motoru iki kere stop ettirmek, şerit değiştirirken veya dönerken sinyal vermemek, adayların başarısız sayılmasına neden oluyor. Bu bölümde örnek vermek gerekirse adaylar ;

  • Sağ ve sollarını kontrol ederek trafiğe çıkmalı. Diğer araçlara fazla yaklaşmamaları ilk dakikalardan itibaren büyük önem taşıyor.
  • Kavşağa yaklaşınca sola sinyal verip, dönmeli.
  • Ana yola katıldıktan sonra şeridin sağ tarafından 40 km hızı geçmeden ilerlemeli.
  • Keskin virajlarda 30 km hız sınırına uymalı.
  • Trafik levhalarına uygun sürüş sağlamalı.

Bunları harfiyen yerine getirdiğinizde sınavı geçmiş olacaksınız. Şimdiden sınava girecek okuyucularımıza başarılar diliyoruz.

Ayrıca; motosiklet ehliyetlerinin de kendi içerisinde bir sınıflandırması mevcuttur. 50cc’ye kadar olan motosikletleri otomobil ehliyeti ile kullanabilirsiniz. 18 yaşında A2 ehliyet alan bir kişi ancak iki yıl sonra A ehliyet için başvuru yapabilir. A2 ehliyet sınıfı ile ancak 35kw gücü geçmeyen motosikletler kullanılabilir. Detayları aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Motor Ehliyetleri Sınıfları ve Kapsamları

Sınıf Kullanma Yetkisi Yaş Şartı Tecrübe Şartı Geçerlilik Süresi
M Motorlu Bisiklet 16 10 Yıl
A1 125 cc’ye Kadar Motosiklet 16 10 Yıl
A2 35 kw’yi Geçmeyen Motosiklet 18 10 Yıl
A 35 kw’yi Geçen Motosiklet 20 2 Yıllık A2 10 Yıl
B1 4 Tekerli Motosiklet 16 10 Yıl
B Otomobil ve Kamyonet 18 10 Yıl
BE Römorklu Otomobil ve Kamyonet 18 B 10 Yıl
C1 7500 kg’a Kadar Kamyon ve Çekici 18 B 5 Yıl
C1E 12000 KG’A Kadar Kamyon ve Çekici 18 C1 5 Yıl
C Kamyon ve Çekici 21 B 5 Yıl
CE Römorklu Kamyon ve Çekici 21 C 5 Yıl
D1 Minibüs 21 B 5 Yıl
D1E Römorklu Minibüs 21 D1 5 Yıl
D Minibüs ve Otobüs 24 B 5 Yıl
DE Römorklu Minibüs ve Otobüs 24 D 5 Yıl
F Lastik Tekerlekli Traktör 18 10 Yıl
G İş Makinesi 18 10 Yıl

 

Ayrıca;
İkinci El Satılık Motosiklet İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here