Ducati, yarış yoluyla kendini geliştirmekle övünür. Ancak diğer tüm üreticiler gibi, geleneğin gücünü bilir. Bu nedenle, modern motosiklet üretimi desmodromik valfleri gereksiz kılmış olsa da, Ducati hala bunları kullanıyor. Ancak Ducati’nin bildiği başka bir şey daha var: kuru kavramalar. En azından, eskiden onlarla eş anlamlıydı. Ancak, herhangi bir modern Ducati Motosikletleri Hala Kuru Debriyajlarla Mı Geliyor?

Ducati Motosikletleri Hala Kuru Debriyajlarla Mı Geliyor?

Kuru Debriyajı Islak Motosiklet Debriyajlarından Farklı Kılan Nedir?

Manuel otomobil ve motosiklet şanzımanları farklı düzenlense de ortak birkaç temel parçası vardır. Her ikisinde de örneğin dişliler ve debriyajların yanı sıra giriş ve çıkış milleri bulunur. Hem motosiklet hem de araba debriyajlarında, baskı plakalarına ve yaylara bağlı yüksek sürtünmeli malzemeden diskler (plakalar) bulunur.

Ducati Motosikletleri Hala Kuru Debriyajlarla Mı Geliyor?

Genellikle, araba debriyajlarında yalnızca bir büyük çaplı sürtünme diski ve baskı plakası bulunur. Çoğu Motosiklet üreticisi, o zamanlar motosikletlerde durumun böyle olduğunu söylüyor. Ancak, bir durum dışında, çoğu modern motosiklet debriyajında, aynı boyuttaki çelik plakalar arasına sıkıştırılmış birden fazla, daha küçük çaplı sürtünme plakaları bulunur. Bu şekilde, debriyaj ya da bazen adlandırıldığı gibi “debriyaj paketi” daha kompakttır. Ve bu plakaların istiflenmesi yük kapasitelerini arttırdığından, sürücüler yüksek performanslı bisikletlerin bile debriyaj kablolarını kolayca çalıştırabilir.

Ancak, plaka düzenlemelerinin yanı sıra araba ve motosiklet debriyajları arasında bir önemli fark daha var. Bir arabada debriyaj, motor ve şanzıman mekanik olarak bağlı olsa da, bunlar hala ayrı parçalardır. Şanzımanda sıvılar ve motorda soğutma ve yağlama için yağ bulunurken, debriyaj hiçbirine değmez.

Bununla birlikte çoğu motosiklette motor, şanzıman ve debriyaj paketi aynı motor yağı beslemesinde bulunur. Bu, ‘ıslak debriyaj’ düzenlemesidir ve bisiklet yağının neden araba yağıyla değiştirilemeyeceğini açıklar. Bununla birlikte, bazı bisikletler arabaları taklit eder ve debriyaj paketlerini birleştirilmiş motor ve şanzımandan fiziksel olarak ayırır. Yağa batırılmadıkları için ‘kuru kavramalar’ olarak adlandırılırlar.

Ducati Neden Yol Motosikletlerine Kuru Kavrama Taktı?

Ducati pratik olarak kuru kavramalı motosikletlerle eş anlamlı olsa da, onları kullanan tek OEM değil. Bazı klasik BMW bisikletlerinde bunlara sahiptir. Ek olarak, her MotoGP yarış bisikletinde kuru bir debriyaj paketi bulunur. Ducati de bunları benzer nedenlerle kullanıyor.

Günlük sürüş durumlarında ıslak debriyajların kuru debriyajlara göre birçok önemli avantajı vardır. Motor yağıyla kaplı oldukları için serin kalırlar, bu da daha uzun süre dayanacağını gösterir. Ayrıca dur-kalk trafiğinde daha fazla suistimale tahammül edebilecekleri anlamına gelir. Islak debriyajlar genellikle daha geniş sürtünme bölgelerine sahiptir ve bu da yavaş trafikte bir başka fayda sağlar. Ve daha sessizler, ancak birazdan açıklayacağımız gibi, bu bazı Ducati severler için bir dezavantaj olabilir.

Tüm faydalarına rağmen, ıslak motosiklet debriyajlarının bazı dezavantajları vardır. Teknik olarak motor yağına toz bulaştırırlar, ancak yağ filtreniz eski değilse sorun olmaz. Yine de, dikkatli olmazsanız ıslak kavramalarla çalışmak hızlı bir şekilde dağınık olabilir. Ayrıca, bu yarış için çok önemlidir, yağ motor performansını biraz düşürür.

Ducati Motosikletleri Hala Kuru Debriyajlarla Mı Geliyor?

Ducati motosikletlerinde kuru debriyajların her yerde bulunmasının ana nedeni parazitik sürüklenme olmamasıdır. Gerçekte, daha temiz yağ ve daha az bakım gerektirmesidir. Ancak Ducati imajını yarış başarıları ve genel performans üzerine kurduğu için elde edebileceği her türlü avantaja ihtiyacı vardı. Bu nedenle, yağı boşalttı ve kuru kavramalarla devam etti. Ayrıca birçoğunun eski Ducati modelleri ile ilişkilendirdiği ikonik “cıvata ve somun” kurulumuna yol açtı.

Bugün Hangi Ducati Modellerinde Bu Kavramalar Var?

Yine de bu sevgili çıngırak, kuru debriyajın bazı kusurlarını da vurguladı. Bu debriyaj paketlerinde soğutma yağı bulunmadığından, ısınırlar ve gözle görülür şekilde daha hızlı aşınırlar. Ayrıca modüle etmek daha zordur. Ve bazı Ducati sahipleri, ısıyla başa çıkmak ve debriyajlarını sergilemek için açık debriyaj kapakları takıyor. Ancak bu, gürültü sorununu daha da kötüleştiriyor.

Ancak gürültü sadece bazıları için can sıkıcı değil ve nerede yaşadığınıza bağlı olarak yasa dışı olabilir. Motorcyclist , yarış pistlerinde emisyon düzenlemeleri olmasa da desibel sınırları olduğunu ekliyor. Bu nedenle, herhangi bir yasayı çiğnemekten kaçınmak için Ducati, bugünlerde çoğunlukla ıslak debriyajlara geçti.

Ducati Motosikletleri Hala Kuru Debriyajlarla Mı Geliyor?

Yine de en ekstrem yol motosikletlerinden bazılarına (ve MotoGP bisikletine) kuru debriyaj paketleri koyuyor. Ducati Panigale V4 R V2 V4 ve V4 S ıslak debriyaj bulunan modeller. Ancak SP kuru kavramaya sahiptir. Streetfighter V4 SP ile benzer bir hikaye. Ancak İtalyan şirket, Panigale ve Streetfighter V4 ile Multistrada V4 için 3240 dolarlık kuru debriyaj dönüşüm kitleri sunuyor.

Kısacası, evet, bazı Ducati motosikletleri hala kuru debriyaj kullanıyor. Ancak ses faktörü bir yana, asıl faydalar sokakta değil, yarış pistinde ortaya çıkıyor.

İkinci El Ducati Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here