MotoGP İtalya GP: Fabio Quartararo Yine Kazandı

MotoGP İtalya GP ile sezonun altıncı yarışı tamamlandı. Yarışa pole pozisyonundan başlayan Fabio Quartararo, kendi adına sezonun üçüncü galibiyetini elde etti. Kendi adına sezonun en iyi yarışını çıkaran Miguel Oliviera yarışı ikinci sırada tamamladı. Ancak yarış sonu aldığı ceza sonucu 1 sıra kaybeden Portekizli, podyumun son basamağında yer aldı. Geçen sezonun şampiyonu Joan Mir ise bu ceza sonrası ikinciliğe yükselmiş oldu. Ancak Mir’in de aynı sebepten sıra cezası almasıyla ikili yarışı bitirdikleri pozisyonlara geri döndü.MotoGP İtalya GP Podyum

Yarışın sonucu Quartararoya Sürücüler Klasmanında önemli bir avantaj kazandırdı. Kazandığı 25 puan ile en yakın rakibi ile arasındaki farkı 24’e yükselterek neredeyse bir yarışlık fark elde etti. Yarışı dördüncü sırada tamamlayan Johann Zarco 81 puanla ikinciliğe yükseldi. Yaptığı kaza sonucu yarış dışı kalan Bagnaia üçüncülüğe geriledi. Son iki yarışın galibi Jack Miller ise tutuk bir yarış geçirdi ve elde ettiği altıncılık ile klasmanda dörcülükte kaldı.

MotoGP İtalya GP Yarış Sonucu:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Start

Yarış, yağmur ihtimali olsa da 23 derecelik kuru havada koşuldu. Yarış başlamadan heyecan başladı. Isınma turu sonunda pilotlar gride yerleşmeden hemen önce bir kaza yaşandı. Start düzlüğünde frenlerin ısıtmak isteyen Zarco’nun yaptığı sert fren, Enea Bastianini’nin ona arkadan sert şekilde çarpmasına neden oldu. Kaza sonrası Bastianini havaya uçup yere düştü ve daha başlayamadan yarış dışı kaldı. Zarco ise motoruna aldığı hasara rağmen yarışa başlayabildi.

Start MotoGP standartlarına göre sakindi diyebiliriz. Yarışın startında düzlükte hızlı olan Ducati’siyle Quartararo’yu geçen Bagnaia liderliği aldı. Yarışa yedinci sıradan başlayan Oliviera ise mükemmel bir startla üçüncü sıraya yükseldi. Startın kaybedenleri ise Aleix Espargaro ve Maverick Vinales oldu. Espargaro 5, Vinales 3 sıra kaybederek yarışa başladı.

Start Anı:

http://twitter.com/MotoGP/status/1398973406528393218

İki Önemli İsim Yerde

Yarışın henüz ikinci turunda çok önemli iki isim yerde kaldı. Önce 3.virajda rakibi Brad Binder ile temas yaşayan Marc Marquez yerde kalırken, 9.virajda lider konumdaki Bagnaia yere düştü. İtalyan pilot Bagnaia böylece eline altın tepsiyle gelen fırsatı kendi evinde geri çevirmiş oldu. İki pilot da yarışa devam edemezken; Marquez, Franco Morbidelli’nin yarışına da taş koymuş oldu. Yere düşen Marquez’e çarpmamak için fren yapan Morbidelli, çakıl havuzuna çıkarak sonuncu sıraya düştü.

MotoGP İtalya Bagnaia

Liderlik Mücadelesi

İkinci turun devamında düzlüklerde çok daha hızlı olan Ducatisi ile Zarco, Quartararo’yu geride bıraktı. Ancak Quartaro tekrar liderliği almayı başardı. Atılan üçüncü turun sonunda virajlı kısımda gerekli farkı yakalayamayan Quartararo, start düzlüğünde tekrar geçildi. Ancak bir önceki tur olduğu gibi çevik Yamaha’sıyla kaybettiği pozisyonu geri almasını bildi. Bu tur içerisinde düzlük öncesi gerekli farkı yakalayan genç Fransız, bir daha arkasına bile bakmayacağı yarış için en önemli hamleyi yapmış oldu.

Podyum Mücadelesi

Ön sırada yaşanan bu kapışmanın ardından Qartararo’nun arkasında kalan Zarco, zaman kaybetmeye başladı. Arkasındaki isimler Miguel Oliviera, Joan Mir, Alex Rins ve Jack Miller yavaş yavaş farkı kapatmaya başladı. Tabii ki bu arada kendi aralarında da kıyasıya bir rekabet devam ediyordu. Altıncı tur içerisinde; altıncı sıradaki Alex Rins önce takım arkadaşını geride bırakarak beşinciliği elde etti. Ardından Jack Miller’ı da geçerek dördüncü sırayı aldı. Ancak Ducatinin düzlük hızı Miller’ın pozisyonunu geri almasını sağladı. Viraj bölümünde ise Rins tekrar geçti. Rins’in ardından takım arkadaşı Joan Mir’de Miller’ı geçerek beşinciliği aldı. Sekizinci tur yaşanan tüm bu geçişlerin üzerine Miller sıra kaybetmeye devam etti ve Brad Binder’a da geçilerek altıncılığa düştü. On birinci tura gelindiğinde ise Mir takım arkadaşına yaptığı atakla dördüncü sırayı aldı. Bu sırada önde herkesten kopan Quartararo farkı 3 saniye civarına çıkarmıştı.

Oliviera’nın Geçiş Anı:

http://twitter.com/MotoGP/status/1398980462786363393

İkincilik İçin Saldırdı

Uzun süre boyunca Zarco’yu takip eden Oliviera sonunda rakibini geçerek ikinci sıraya yükseldi. Sonraki tur Zarco’yu avlayan isim Joan Mir oldu. Zarco’nun gerileyişi bununla sınırlı kalmadı ve 18.turda bu kez Alex Rins’e geçildi. Kaybettiği sırayı hemen geri alan Zarco, elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen bunu koruyamadı ve Rins dörcülüğü aldı. Ancak Rins dördüncülüğü koruyamadı.

Yarış Sonu Kazalar

Öndeki grubu yakalamak için gazlayan Alex Rins, 19.turda frenajı kaçırarak yere düştü ve darmadağın olan motoruyla yarış dışı kaldı. Bir sonraki turda ise kendi adına fena olmayan bir yarış çıkaran Nakagami 14.virajda kaza yaparak günü kötü noktaladı.

Kalan turlarda yakın takipte geçen ikincilik savaşında, geçen sezonun dünya şampiyonu Mir, Olivierayı geçemedi ve yarışı üçüncü sırada noktaladı. Ancak bitiş çizgisinin geçilmesinde hemen sonra pist sınırlarını aştığı için Oliviera 1 sıra grid cezası aldı. Böylelikle sıralama belli oldu derken aynı ceza bu kez Mir’e geldi. Bu cezaların ardından yarışı rahat şekilde önde götüren Quartararo ilk sırada podyuma çıkarken; Oliviera ikinci, Mir üçüncü oldu. Arka tarafta ise yaşanan kazalar sonrası Maverick Vinales sekizinci sırayı elde etti. Valentino Rossi ise son turda yaptığı geçişle onuncu sırayı aldı.Cezalar

MotoGP İtalya GP Kazananlar ve Kaybedenler

Yarışın kazananları Quartararo ve Oliviera oldu. Quartararo, en önemli rakibinin yarış dışı kaldığı İtalya GP’de elde ettiği 25 puanla klasmanda önemli bir fark yakaladı. Daha önceki yarışlardan sadece 9 puan çıkarabilen Miguel Oliviera ise ikinci olarak sezonun en iyi yarışını çıkardı. Sıralama turlarında Marquez ile sorun yaşayan Vinales ise yarışı sekizinci tamamlayarak fena sayılmayacak bir işe imza attı. Takımlar bazında KTM için sezonun en iyi yarışıydı. İlk 5’e iki pilot sokabilen tek takım olan KTM, sezonun en iyi yarışını tamamlamış oldu.88-miguel-oliveira_dsc5140.gallery_full_top_fullscreen

Yarışın kaybedenlerinden biri geçen yarış da bu kısımda yer verdiğimiz Marc Marquez’di. Omzundaki sakatlık sebebi ile büyük zorluklar yaşadığı sezonda kendini zorlamaya çalışan Marquez bir yarışı da puansız tamamladı. Francesco Bagnaia ise 3 yıldır Mugello’da kazanan Ducati ile lider giderken yaptığı kaza ile çok önemli bir fırsatı kaçırmış oldu. Kendi sezonunun ilk pilotaj hatasını yapan İtalya pilot, bu hatayı en yakın rakibinin kazandığı yarışta yaparak göründüğünden daha da büyük bir kayıp yaşamış oldu. Şampiyonada 23 puanı bulunan Alex Rins de bu listenin tekrar bir üyesi oldu. Dördüncü sırada tamamlayarak önemli puanlar kazanmaya çok yaklaşan İspanyol pilot, çok basit bir hata ile bu şansı yine kaçırdı. Bu yarışın kaybeden takımı ise Ducati oldu. Geçtiğimiz 3 Mugello yarışının kazanan motoru Ducati, çok büyük favori olarak başladığı yarışta ilk beşe sadece tek pilot sokarak, MotoGP İtalya GP ‘de önemli kayıp yaşadı.

MotoGP Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
MotoGP Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here