Formula 1 Japonya GP İptal Edildi

Salgın şartları Formula 1 takvimini etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz sezon, bazı pistlerde iki yarış olmak üzere, toplam 17 yarış yapılabilmişti. Bu sezon başında da 23 yarışlık bir takvim açıklandı. Ancak yaşanan iptaller sonrası takvimin kalan kısmındaki belirsizlik hala devam ediyor. Son haber ise Japonya’dan geldi. Japon hükümetinden gelen talep üzerine Formula 1 Japonya GP iptal edildi. Geçtiğimiz aylarda Japonya’da yapılacak MotoGP yarışı iptal edilmiş ancak Formula 1 yarışının yapılması bekleniyordu. Japonya GP’sinin iptal haberi, Türkiye GP için de büyük önem taşıyor. Çünkü bu haberle birlikte Türkiye’deki yarış da riske girmiş oldu.

Japonya’daki yarış, Rusya ve Türkiye’den sonra 10 Ekim’de gerçekleştirilecek ve üçlü yarışın son adımı olacaktı. Ancak Olimpiyat Oyunları sonrası verilmesi beklenen karar olumsuz oldu. Dün iptale yönelik atılan iddia, bugün gerçekliğe kavuştu.Formula 1 Japonya GP İptal

Peki Türkiye GP Neden Etkileniyor?

Aslında Türkiye’nin bu durumdan etkilenmesinin sebebi, sezon başında planlanan yarışın iptal edilmesiyle aynı. Normal şartlarda, Türkiye’de yapılacak yarış sonrası takımlar Japonya’ya geçecek ve oradaki yarış yapılacaktı. Ancak Japonya devreden çıkınca, F1 personelinin doğrudan İngiltere’ye dönmesi gerekiyor. Bu da İngiliz hükümetinin Türkiye’yi hala kırmızı listede tutması dolayısıyla sorun yaratıyor. Eğer burada bir yarış yapılırsa, binlerce kişilik personelin 10 gün süre ile otellerde karantinada kalması gerekiyor. Bu da hem maddi hem de manevi açıdan, takımlar ve personel için önemli bir sorun anlamına geliyor. Konu ile alakalı ilerleyen günlerde gelişmeler yaşanması ve Türkiye GP’nin kaderinin bu sezon ikinci kez belirlenmesi bekleniyor.

Formula 1 Yönetiminin Japonya GP İptal Açıklaması

Formula 1 tarafından yapılan resmî açıklamada şu ifadeler kullanıldı; ‘’Japon hükümeti, Japonya’daki organizatör ve yetkilerle sürekli devam eden görüşmeler sonucunda; ülkede pandemi şartlarının neden olduğu karmaşa nedeni ile bu sezonki yarışın iptal edilmesine karar verildi. Formula 1 şu an yenilenecek takvim üzerinde çalışıyor ve nihai karar önümüzde haftalarda verilecek. Formula 1 olarak, 2020 yılında ve bu yıl, belirsizliklere uyum sağlayabildiğimizi kanıtladık. Hem bu sene hem de önümüzdeki sene Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmak için çeşitli ülkelerden gelen ilginin seviyesi bizi heyecanlandırıyor. ‘’

Şu an Japonya GP yerine nasıl bir planlama olacağı belirsizliğini koruyor. Şu an için Katar yarışı bekleme halinde. Aynı zamanda Bahreyn’de de ikinci bir yarış yapılabilir. Türkiye GP’sinin bu yarışlardan önce gerçekleştirilmesi ihtimali var. Böylece personel 10 günlük karantina süresinden kurtulmuş olacak. Ayrıca Amerika’da da ikinci bir yarış ihtimali de mevcut.

Türkiye’nin yaşadığı ile benzer bir sorunu yaşayan ülkelerden diğer ikisi ise Brezilya ve Meksika. İki ülke de İngiltere’nin kırmızı listesinde bulunuyor. Dolayısıyla yaklaşık 1000 kişilik F1 personelinin karantinada kalması gerekiyor. Ayrıca İngiliz hükümeti yapılan görüşmelere rağmen, F1 personeline herhangi bir karantina muafiyeti vermedi.

Motor Sporları Haberleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here