Mercedes Airbag güvenlik özelliğinin 40.yılını kutluyor. Teknoloji ve diğer araç özellikleri alanında büyük işlere imza aran Mercedes airbag gibi önemli bir güvenlik özelliği alanında da öncü olmuştur.

Mercedes genellikle sonunda gelecekte daha uygun fiyatlı otomobillerde standart hale gelecek yeni teknoloji ve güvenlik özellikleri önizlemesini yapar. Bu konuda eski model otomobillerinde bile günümüzde yeni yaygınlaşan çoğu özelliği barındırıyordu.

Yeni 2022 Mercedes S-Class lüks otomobiller için yeni standartlar belirleyen teknolojik bir vitrindir. Artırılmış gerçeklik head up ekran ile donatılmış, akıllı bir AI ses asistanı, beş ekrana kadar çıkan dijital ekranlar ve gelişmiş sürücü sistemleri ile kazaları önlemeye yardımcı olur.

Mercedes Öncü Teknoloji Geçmişi İle Dikkat Çekiyor

Mercedes, otomobillerimizi daha güvenli hale getiren öncü teknoloji geçmişine sahiptir. 40 yıl önce 1980 yılında, Mercedes S-Class sürücü hava yastığı ve emniyet kemeri ile donatılmış olan ilk üretim otomobili oldu. Bu özellikler şimdi ise otomobil endüstrisi genelinde yaygın bir şekilde kullanılıyor.

İlk hava yastığı Walter Linderer tarafından 1950’lerde icat edilirken, Bosch ile ortaklaşa geliştirilen Mercedes airbag milisaniyeler içinde şişebilir ve şiddetli bir kafa kafaya çarpışmada frenleme gibi ani yavaşlamayı algılayan sensörler tarafından etkinleştirilir. Bir gaz karışımı daha sonra sürücüyü korumak için yastık şekline bürünen kumaşı şişirir.

Emniyet Kemeri İle Hava Yastığı Kombinasyonu

Aynı yıl Mercedes airbag S-Serisi için tanıtıldı, Mercedes bir emniyet kemeri gergisi ile sürücü hava yastığını kombine etti. Daha sonra bu tüm Mercedes-Benz binek otomobillerin ön koltuklar için standart haline geldi. Bu gerçekleştiğinde yıl henüz 1984’dü.

Mercedes Airbag

Mercedes airbag etkinleştirildiğinde, koltuğun üç noktalı emniyet kemerini milisaniyeler içinde sıkmak için bir itici yük ateşlenir ve yolcunun üst gövdesi ile emniyet kemeri arasındaki gevşekliği ortadan kaldırarak hem sürücüyü hem de ön yolcuyu koltukta sıkıca tutar. Mercedes bu sistemi geliştirmeye devam etti, 1995 yılında gergileri kayış kuvvet sınırlayıcılarıyla birleştirerek  2002’de herhangi bir çarpışma meydana gelmezse emniyet kemerini gevşeten elektronik emniyet kemeri gergisini ekledi. Yani bu iki ihtimali de düşünen bir özellikti.

Başlangıçta, her iki güvenlik sisteminin kombinasyonu sadece isteğe bağlı bir ekstra olarak S-Class ve SEC Coupes için kullanıldı. Ancak 1992 yılında tüm Mercedes-Benz binek otomobiller için standart olarak kullanılabilir hale geldi.

Mercedes Airbag

1992 yılına gelindiğinde, sürücü hava yastığı tüm Mercedes modellerinde standart olarak donatılmıştır. Birkaç yıl sonra, bir yolcu hava yastığı 1994 yılında Mercedes otomobillerde standart bir güvenlik özelliği haline geldi. O zamandan beri, Mercedes farklı pozisyonlarda donatılmış çok sayıda diğer yenilikçi hava yastıkları tanıttı. Bu hava yastıklarına bir yan hava yastığı ekleyerek 210 model serisi E-Class’ta 1998 yılında kullanıma sundu. 2009 yılında ise kaza ihtimallerini değerlendirip sürücünün yaralanma ihtimali olan noktaları analiz ederek diz için bir hava yastığı seçeneği de geliştirdi.

Mercedes airbag güvenlik özelliğinin 40.yılının ardından yeni güvenlik teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. Yeni S-Class bu koltuklarda emniyet kemerleri ile dizginlenmiş yolcuların baş ve boyun yükünü azaltmak için tasarlanmış arka yolcular için ön hava yastıkları sunan ilk araba olarak piyasaya sürülecek.

İkinci El Mercedes-Benz İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here