Maserati Ghibli’yi Artık Üretmeyeceğini Bildirdi… Orta boy Maserati Ghibli’nin üretimi sona eriyor. Kaynaklara göre, bir zamanlar Maserati’nin BMW 5 Serisi ile olan rekabeti kazanma konusundaki büyük umudu olan orta büyüklükteki lüks sedan, önümüzdeki 2022 model yılının ardından üretimden kaldırılacak. Ayrıca raporlarda, “Yenisi ile değiştirilmeyecek olan sedanda üretimin 2022 yılına kadar devam etmesi bekleniyor” deniyor.

Maserati henüz bunu doğrulamadı, ancak İtalyan markasının şu anda kendini yeniden icat etme sürecinde olduğu göz önüne alındığında bu mantıklı. Markanın uzun vadeli planı, yalnızca EV’ye yönelik bir otomobil üreticisi olmaktır.

Maserati Ghibli’yi Artık Üretmeyeceğini Bildirdi

Ghibli, 2013 yılında tanıtıldığında BMW 5 Serisi ile karşı karşıya gelecekti. Ancak Maserati modeli hiçbir zaman BMW’nin satış rakamlarına yaklaşamadı. Hatta satışları, yıllar içerisinde artmak yerine azalmaya başladı. Bununla birlikte, rakip model BMW 5 Serisi satışlarının sayıları ise her şeyin kötüye gittiği 2020 yılı dışında sürekli olarak yüksek değerlerde kalmıştır.

Maserati Ghibli'yi Artık Üretmeyeceğini Bildirdi
Maserati Ghibli

Maserati, rölantide kalmaya başlamadan birkaç yıl önce beklenen yüksek satış değerlerini karşılayamadı. Ancak çok kötü satışlar da yapmadı, orta değerlerde satışlar yapmaya devam etti. Ve giriş seviyesi bir otomobil olarak, sınırlı bir şekilde daha fazla Maserati meraklısını koltuklarına oturttu. Ayrıca rakiplerine karşı biraz daha yüksek fiyatla genel anlamda giriş seviyesi bir araç değildi. Sadece Maserati dünyasında böyle düşünülebilirdi.

Şimdi, 2022 Maserati Ghibli ABD için 76.200 dolardan başlıyor. Bu model 3.0 litrelik güçlü bir V6’ya sahiptir. Ayrıca 345 hp’den daha fazla güç istiyorsanız 3.8 litrelik çift turbo V6’yı Ghibli’ye dahil edebilirsiniz. Bu motor seçeneği size 580 beygir gücü ve 730 Nm tork sağlar. Maserati Ghibli 0’dan 60 km/s’e ise yalnızca dört saniye çıkış yapar.

Maserati Ghibli'yi Artık Üretmeyeceğini Bildirdi
2019 Maserati Ghibli GranSport V6

Peki Giriş Seviyesi Ghibli’nin Yerini Hangi Model Alacak?

Ghibli, markanın mevcut giriş seviyesi modelidir. Ancak sedan satışlarının son birkaç yılda düştüğü göz önüne alındığında, marka bu modeli artık üretmekten vazgeçti. Markanın uzun vadeli planları göz önüne alındığında bu oldukça mantıklı bir karar olabilir. Peki yeni giriş seviyesi model hangisi olacaktı? Yer değiştirme de bir anlam ifade etmeyecektir. Ama Maserati dünyasında “giriş seviyesi” kavramı diğer markalara göre çok farklı bir anlam taşıyor.

Ghibli’nin gitmesiyle, Grecale crossover yaklaşan bir odak haline geldi. Maserati’nin giriş seviyesi ürünü haline geldi. Maserati Grecale crossover, Alfa Romeo Stelvio sedan’ın Giorgio platformunu kullanıyor. Şu anda ayrıntılar az olsa da, hem dört silindirli bir temel modele hem de en az bir hibrit içeren çeşitli V6 motorlara sahip olması bekleniyor. Grecale’in şimdiye kadar piyasada olması bekleniyordu. Ancak bu süre pandemi ve içinde bulunduğumuz teknik eksiklikler nedeniyle 2022’nin ortasına ertelendi.

Maserati Ghibli'yi Artık Üretmeyeceğini Bildirdi
2022 Maserati Grecale

Maserati’nin portföyündeki bir sonraki sedan ise Quattroporte. Altıncı nesil Quattroporte de 2013 yılında piyasaya çıktı. Yani o da 10 yıldır üretimde. Ancak son zamanlarda model oldukça az sayıda alıcı buldu. Bu nedenle beklenti, o modelde de büyük değişiklikler yapılmadığı sürece durum çok değişmeyecek gibi.

Ghibli’ye gelince, adı, Giorgetto Giugiaro tarafından tasarlanan iki koltuklu otomobilin ilk kez tanıtıldığı 1966 yılına kadar uzanıyor. Teslimatlar 1967 baharında başladı. V8 motorlu fastback, 250 km / saat azami hıza sahiptir. Ayrıca durgun durumdan 60 km/s ye 6.8 saniyede çıktı.

1969 Yılında Dönüştürülebilir Bir Ghibli Eklendi

Giugiaro, tasarımı henüz Ghia’dayken kaleme aldı. 1969 yılında dönüştürülebilir bir versiyon olarak ortaya çıktı. Bugün ise oldukça nadir bulunan modeller haline geldiler. Ayrıca nadir olmasının da etkisi ile daha pahalılar. Sonuncusu 1973’te inşa edilen sadece 1.170 coupe ve 125 Spyder modelleridir.

1969 Maserati Ghibli Spyder

Bundan sonra, Ghibli adı 1992’de yeniden canlanmadan önce uykuya daldı. Ancak bu Ghibli, orijinal Grand Touring şaheseri gibi değildi. Bu dört koltuklu, iki kapılı bir sedandı. Yine de lüks bir otomobil olarak kabul edilebilirdi ancak daha çok BMW 3 Serisi çizgisindeydi.

Bu ikinci nesil modelin üretimi 1998’in sonlarına doğru sona erdi. Yine, isim, mevcut versiyonun 2013’te piyasaya sürülmesinden önce saklandı. Maserati her zaman daha az zengin bir adamın Ferrari’si olarak görüldü. Şimdi her ikisi de, kendini yeniden icat etmenin ortasında olan bir marka için bir pazar bulmakla görevli olan aynı Stellantis çatısı altında.

İkinci El Maserati İlanları

Yeni Maserati Grecale, Stelvio Tabanlı Kompakt Lüks SUV

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here