LPG’li Araçlar Kapalı Otoparklara Girebilir Mi?

1
5340

Birçok kişi tarafında en çok merak edilen LPG’li araçlar kapalı otoparklara girebilir mi? Sorusunu sizin için araştırdık. LPG’li arabaya sahipseniz, bu haberimiz tam size göre. Detaylı bilgi için okumaya devam edin…

Yakıt konusunda tasarruflu olduğu için birçok kişi LPG’li araç kullanmayı tercih ediyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde LPG’li araçlar otoparka girebilirken ancak ülkemizde LPG’li araçların kapalı otoparklara girişi yasak. LPG’li araç sahipleri bu yasağı ne zaman ortadan kalkacağını merak ediyor.

1 ‘ECER 67.01′ Standardı Nedir?

LPG’li araçlar hem Avrupa Birliğin de hem de ülkemizde ‘ECER 67.01′ standardıyla üretiliyor. Bu sayede LPG’li araçlar dönüşüm sistemleri sızdırmazlık, dış darbeler ve yangın testleriyle araçları güvence altına alıyor. Bu sistemden sonra Avrupa Birliği LPG’li araçların kapalı otoparklara girmesine izin vermeye başladı. Ancak ülkemizde yasak halen devam ediyor.

Türkiye’deki LPG’li araç sahiplerini umutlandıran gelişmeler yaşandı. Geçtiğimiz aylarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in LPG’li araçların kapalı otoparklara kabul edilmesi gerektiğine dair düşüncülerini dile getirdi. Yaşanan bu gelişme üzerine kurum üç bakanlığın ortak çalışma yürüttüğü duyurmuştu. Konuyla ilgi netleşen bir nokta yok. Gelişmeler yaşandıkça siz değerli takipçilerimizle paylaşmaya devam edeceğiz.

2Uzmanların LPG’li Araç Yorumları

Müstakil Likit Petrol Gazcıları Kit Satıcıları ve Otogaz Bayileri Derneği (MUSLPGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Yavaşçı’nın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle, “ECER 67.01 standardı AB üyesi ülkelerde ve Türkiye’de zorunlu olarak uygulanmaktadır. Aynı güvenlik testlerine tabi tutulan Avrupalı araçlar kapalı otoparkları kullanabilirken, ülkemizde kapalı otopark yasağı devam etmektedir. LPG’li araçlarda kullanılan ekipmanlar her türlü testten geçirilmiş onaylı ürünlerden oluşmaktadır. Güvenlik ve emniyet katsayıları çok yüksek seviyededir” dedi.

BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü konuyla ilgi yorumu ise şöyle, “ABD’nin Ulusal Sağlık Kütüphanesi’nde yer alan akademik çalışmalar ve Avrupa Birliği’nin kapalı otoparklar için belirlediği standartlara göre, LPG’li araçların kapalı otoparkları güvenli bir şekilde kullanabilmesi için gerekli uygulamalar basit bir havalandırma sistemi ve araçların ECER 67.10 standardında belirtilen emniyet valfi ile sınırlandırılıyor. Jet havalandırma sistemi olarak adlandırılan havalandırma cihazı sayesinde olası bir sızdırma olsa dahi ortam sürekli hava değişimine uğradığından havadaki LPG gazı herhangi bir tehlike teşkil etmiyor. Uygulaması kolay olan bu sistem sayesinde ayrıca kapalı otoparklarda biriken egzoz gazları kolayca tahliye ediliyor. AVM otoparkları gibi araçların sıklıkla hareket ettiği kapalı mekânlarda temiz hava sağlanıyor.” dedi.

arabam.com’dan araç kiralamak çok kolay! Sistem, aradığınız kiralık aracı hızlı ve kolay bir biçimde bulmanıza yardım ediyor. Uygun fiyata araba kiralamak için arabam.com’u kullanabilirsiniz.

Araç almayı düşünüyorsanız en yeni ikinci el sahibinden satılık araba ilanlarına bakmadan geçmeyin. Eğer aracınızı satmayı düşünüyorsanız aracınızı arabam.com üzerinden ücretsiz ilan vererek hızlıca satabilirsiniz.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here