Çelik Subap Nedir? Subap Erimesi Ne Demek ?

3
14460

Çelik subap söylemi LPG sistemi ile oldukça ilgili ve önemli bir konu olarak söyleniyor.

Çelik subap, magnezyum subap , subap erimesi, lpg taktırınca çelik subap değişi gibi konuları sizler için derledik.

1Çelik Subap Farkı Nedir?

Emme valfleri, üzerine benzin püskürtüleceği düşünülerek tasarlanır. Benzin, valfi soğutur. Fakat lpg’nin öyle bir işlevi olmadığından, özellikle yüksek yüklerde emme valfi malzemesi sıcaklık nedeniyle faz değiştirir.

Faz değişimi derken, bildiğimiz erime değil. Faz değişimi gerçekleşen malzemenin mekanik özellikleri artık öngörülen gibi olmaz.

Malzeme yumuşar ve aşınmaya açık hale gelir.

2LPG’li Araç Nasıl Kullanılmalıdır ?

Lpg sistemi olabildiğince sakin kullanılmalıdır. Lpg sistemini araçlarda kullanmanın sebebinin yakıt ekonomisine katkı sunması amacı olduğundan, yüksek devirlerde araç kullanmak bu yakıt verimliliği hedefine ters düşen bir durum olacaktır.

Aracınızın bakımlarını yaptırırken subap ayarlarını da kontrol ettirmeyi unutmayın. Subap ayarlarının bozulduğunu aracınızdan gelen ” Şıkır Şıkır ” sesinden anlayabilirsiniz. Böyle bir ses alıyorsanız servise gitmenizi tavsiye ederiz.

Her zaman Aracınızı önerilen şekilde ve orijinal haliyle kullanmakta fayda vardır.

Benzinli olarak tasarlanan bir araca lpg sistemi taktırmak elbette bazı sorunlara sebep olacaktır. Artık günümüzde benzin fiyatları yüksek ülkeler düşünülerek fabrika çıkışlı Lpg’ye uyumlu araçlar üretilmeye başlandı.

3Lpg Sistemi Olan Bir Araç Alırsanız ;

Lpg sistemini 3-4 ayda bir mutlaka kaçak kontrolü yaptırınız.

Belirli periyotlarla, lpg filtresini değiştiriniz.

Lpg ayarını yaptırınız. Bu ayar konusunda kısa süre içinde bilgisayara bağlanarak oldu bitti şeklinde yapılan ayarlar sizi memnun etmeyecektir.

Özellikle rampalarda , otoyol sürüşlerinde ve şehir içi sürüşlerinde otomobilin beyni ile koordineli şekilde ayar yapılması doğru olanıdır.

Bu şekilde çok daha performanslı ve benzinli gibi bir his ile aracınızı kullanabileceksiniz.

4Çelik Subap Değişim Periyodu

Ortalama 100.000 kilometre de bir çelik subap kontrolü yapılması gerekir.

Elbette ekonomi yapmak isterken daha masraflı sorunlarla karşılaşmayın.

Lpg sistemi ekonomi açısından faydalı olsa da , bilindik yerlerde yapılmaması durumunda sürekli size sorun yaratacaktır.

Özellikle lpg ayarı doğru yapılmadığı zaman hem keyifli sürüşler yapamazsınız, hem de sürekli çekişi mi düştü ? titreme mi yapıyor ? Çok mu yakıyor ? gibi sorularla kendinizi huzursuz edersiniz.

Kimyasal olarak karışımların mühendislik düzeyinde bilgi gerektirdiğini unutmayın. Bütün subaplar çelikten üretilir ve madenlerin karışım oranları farklıdır diye söylemler vardır.

İkinci el ilanlarımıza bakmak için tıklayın.

Tekerinize taş değmesin.

 

 

 

3 YORUMLAR

  1. Lpg li araç kullanmayı tercih etmiyorum. evet yakıt ekonomisi için özellikle tercih ediliyor ama özellikle araçların motoru için zararı olduğunu düşünüyorum.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here