Konsept otomobiller ilk bakışta hayran olduğumuz ve çoğu zaman sahip olmayı arzuladığımız ancak normalin dışında olduğu için garipsediğimiz otomobillerdir. Bu otomobillerin devamının olmaması sizce de garip değil mi?

Gözlerimizin yaşadığı seyir zevki ile birlikte kafamızdaki otomobil algısının yok olduğu bir süreç olan konsept otomobillerin üretim süreçleri belirli bir zamanda sınırlı sayıda üretim ile son bulur.

Bu tür otomobillerin üretim süreçleri ve üretim sayısı bu kadar sınırlıyken üstüne üstlük otomobil firmaları bu otomobiller için milyon dolarlar harcarken seri üretime geçmeyecek olmasının altında neler yattığını hiç merak ettiniz mi? Beraber İnceleyelim.

Konsept Otomobil Nedir?

Konsept Otomobiller

Konsept otomobiller güncel otomobil üretim piyasasında sunulan modellerin dışında üretilen ve tasarımı nedeniyle daha farklı bir görünüm barındıran ilginç taşıtlardır.

Genellikle insanların aykırı olarak değerlendireceği özellikler barındıran bu otomobiller yollarda normal bir şekilde kullanılamayacak kadar donanınım ve teknolojik olarak bütünlüğü sağlayamamışlardır. Buna örnek olarak tekerleklerin yol tutuşu açısından ne durumda olduğu göz önünde bulundurulmadan sadece görsel bütünlüğün önemsenmesi ile tasarım yapılması gösterilebilir. Veya aracın dış gövde yapısının camdan yapıldığını söylersek sıfır güvenlik önlemi barındırdığını ve standart sürüşe uygun olmadığını size en iyi şekilde anlatabiliriz.

İstisna olarak yol ile arasında diğer otomobiller gibi bağ kurmayı başarabilen konsept otomobiller bulunuyor ancak tam anlamıyla güvenli bir sürüş deneyimi yaşamanız mümkün olmayabilir. Ama tabi ki İlginç bir sürüş deneyimi yaşamanız ihtimaller arasında.

Konsept Otomobiller Neden Üretiliyor?

Konsept otomobiller insanların kafasındaki otomobil algısının gelecekteki versiyonlarına yön vermek için üretilirler.

Otomobil firmaları markalarının kimliklerini korurken moda, sanat gibi diğer yaratıcılık gerektiren alanlardan da beslenerek takip ettiği trenler ile en özgünü yakalamaya çalışıyorlar.

Amacı özgün otomobil tasarımı üreterek gelecekteki otomobil algısına yön vermek olan konsept otomobillerin diğer amacı ise otomotiv dünyasındaki yeni beklentiler ışığında hareket etmektir.

Sürücülerin tepkilerini ölçmek ve beklentiler ışığında yeni konsept otomobiller üreten firmalar markalarının yapabileceklerini ve mevcut teknolojinin ne boyutta olduğunu vurgulamak için de konsept otomobil üretebiliyorlar.

Detaylar bir konsept otomobilde çok önemlidir. Sunulan konsept otomobil sürücülerin beğenisine sunulduktan sonra alınan izlenim markanın diğer araçlarında uygulanmak üzere kullanılabilir. Bu mümkündür. Ancak bu izlenimin konsept otomobilde kullanılan bir özellikten ziyade tasarım açısından sunduğu yenilikle alakalı olduğunu belirtelim. Bu sayede alınan ilhamların sonucunda güncel otomobillerin üzerinde yenilikçi tasarım çizgileri görebiliyoruz.

Konsept Otomobiller Neden Seri Üretime Geçmiyor?

Konsept Otomobiller

Konsept otomobiller genelde 1 adet ile sınırlı olması ve üretildikleri parçaların normalin dışında bir özelliğe ve tasarıma sahip olması nedeniyle yedek bir parça bulması olasılığınız çok düşüktür.

Bu otomobiller geleceğe ışık tuttuğu için çok yenilikçi olmak zorundadır. Dolayısıyla inanılmaz pahalı bir şekilde üretilirler. Yani kullanıldıkları parçalara normal bir vatandaşın ulaşması çok zordur. Zengin biri bile bu parçalara ulaşamaz. Çünkü üretimi olmayan bir parçaya ulaşmanız mümkün değildir.

Firmaların da pahalı olan parçalar nedeniyle satışını gerçekleştiremeyeceği bir otomobili seri üretime sokması mantıksız ve beklenmeyen bir durumdur.

Bir Konsept Otomobile Sahip Olabilir Miyim?

Yazıya başlarken bahsettiğimiz gibi konsept otomobiller 1 tane ile sınırlı olduğu için bu otomobile sahip olmanız mümkün değildir. Sahip olmanız durumu maddi durumunuzun Dünya standartlarında bir yeri olması durumunda geçerlidir. Aksi takdirde bu aracı ucuz bir fiyata satın almanız söz konusu bile olamaz. Zaten bu tür araçlar satılmak yerine genellikle üretici firmanın müzesinde sergileniyorlar. Beğendiğiniz bir konsept aracı üretici firmanın açmış olduğu müzede ziyaret edebilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here