Otomobillerin yerle bağlantı kurduğu noktalar olan lastiklerin basıncı sürüş güvenliği ve performansı açısından büyük önem taşır. Şişirilebilir lastik kullanan araçların lastiklerinin şişirilmesinde genellikle hava kullanılır. Hava dışında kullanılabilen diğer bir gaz ise Nitrojen gazıdır. Son yıllarda sıkça tercih edilen lastiklere nitrojen gazı basma hakkında merak edilen her şeyi bu yazıda anlatacağız.

Nitrojen ve havanın farkı ne?

Bu soruya doğru ve anlaşılır cevap vermek adına ilk önce lastiklerimizi şişirdiğimiz, nefes alırken soluduğumuz havanın içinde ne var bunu inceleyelim. Havanın içindeki bileşenleri kabaca 3’e ayırabiliriz.

  • Nitrojen (Azot) : %78
  • Oksijen : %21
  • Diğer gazlar : %1

Oranlara baktığımız zaman zaten havanın içinde de çok yüksek oranda nitrojen olduğunu görmekteyiz. Ancak lastiklere hava yerine nitrojen basıldığı zaman gazın konsantrasyonu %93 ila %99 arasında değişir. Nitrojen’in en büyük özelliği diğer moleküllerle reaksiyona girme konusundaki isteksizliğidir, hatta bu yüzden “tembel” sıfatıyla nitelendirilir. Bunu sağlayan ise gazın nemsiz, kuru molekül yapısında olmasıdır.

Öte yandan havanın içinde bulunan %21 oranındaki oksijen gazının aktifliği ise çok yüksektir, diğer maddeler ile tepkimeye girme isteği yüksektir. Lastiğe basılan havanın içindeki oksijenin tepkimeye girmesi ise oksitlenmeye sebep olur.

Lastiği Nitrojenle Şişirmenin Avantajları

  • Havanın içinde yüksek oranda bulunan oksijen gazı tepkimeye açık bir gaz olduğundan zamanla lastiğin içindeki mikroskobik deliklerden lastik dışına çıkabilir. 1 yıllık bir dönemde %10-%15 basınç kaybı ortaya çıkabilir. Nitrojen ise oksijenin tam tersi özellik gösterdiğinden şişirdiğiniz lastiğin içindeki nitrojen dışarı çıkamaz ve basınç kaybı yaşanmaz.
  • Havanın içinde bulunan su buharı oksitlenmeye sebep olabilir. Lastiğin iç yapısındaki çelik kuşaklar bu su buharından etkilenebileceği gibi lastiğin kauçuk materyali de zarar görebilir.
  • Düşük lastik basıncı ile kullanılan araçlar, yere temas eden yüzey alanı arttığı için daha fazla yakıt tüketilmesine sebep olur. Nitrojenin, çeşitli özellikleri sayesinde lastik basıncını daha iyi koruması ise yakıt tüketimine fayda sağlar.

Nitrojen

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here