Ford Fiesta 7 nesilden oluşan otomobil serileri ile otomotiv sektöründe 44 yıldır tercih edilen bir hatchback model olarak karşımıza çıkıyor. 44 yıldır 16 milyondan fazla araç satan Fiesta kibar tasarımı ve ekonomik bir otomobil olması neden ile günümüzde hala varlığını sürdürüyor.

Ford Motors Fiesta modeli için 10 farklı ülkede satış yaptı ve 2012 yıllarında iki dakika da bir satış gerçekleştirip o dönem için dikkatleri üzerine fazlasıyla çekti.

Hatchback modeller arasında yerini sağlam bir şekilde alan Ford fiestanın rakiplerinin de güçlü olduğunu vurgulamak gerek. Geçmişten günümüze gelişen teknoloji, insanların bu markadan bekledikleri ve dönemin ekonomik koşullarını referans alarak üretime başlayan Ford, güncel piyasada yerini koruyarak attığı adımların ne kadar sağlam ve tam yerinde olduğunu gösteriyor.

Ford’un bu serüvende ürettiği Fiesta model araçların ne olduğuna göz atalım ve kendileri ile aralarında yaptığımız karşılaştırma ile gelişme seviyelerinin ne seviyede olduğunu inceleyelim.

Birinci Nesil Mark I (1976 – 1983)

Ford Fiesta

Dışardan bakıldığı zaman izlenim olarak ilk Fiesta modelinin beklentileri görsel anlamda karşıladığını söyleyebiliriz. O yıllarda benimsenen tasarım anlayışının gerekliliklerini karşılayan çizgiler barındırması başlangıç olarak tam not alıyor.

Küçük ve tatlı tasarımı ile kolay kullanılabilir bir hakimiyet sunan Mark I üretim amacı da tam olarak bu yöndeydi. Ford Fiesta İnsanların şehir içinde rahat bir gezintiye çıkması için gerekli bir modeldi. Yakıtı tipi benzin ve 4 silindirli bir motora sahip olan Mark I Düşük yakıt tüketimi ile şehir içinde dur kalk yapmak zorunda kalan bir model için de oldukça düşük bir tüketim sağlıyor.

Göz dolduran otomobil 1978 yılında işletme ve bakım maliyetlerinin azaltılmasına örnek olarak gösterilecek bir model olarak birleşik krallık

3 Kapılı olarak üretilen bu minik otomobil 1976 yılında üretime başlayıp 7 yıl boyunca sürücülere sunuldu. Manuel ve 4 vitesten oluşan aracın motor seçenekleri ise 957cc 1.1Litre 1,3 Litre, 1,6 Litre olarak sıralanabilir.

İkinci Nesil (Mark II) (1983 – 1989)

Ford Fiesta

Görünüş olarak bir önceki nesline oranla daha etli bir yapıya bürünen Mark II estetik bir görünüm kazanmış. 3 kapılı tasarımından vazgeçmeyen Fiesta tasarım ekibi, kasayı da Mark I’e göre daha geniş ve uzun tasarladı. 1983-1989 yılları arasında üretilen Mark II ilk kasayla benzerliğini büyük ölçüde korusa da küçük dokunuşlar ile farklı bir otomobil olduğunu gösteriyor.

Benzin ve Dizel motor seçeneği ve 4 vitesli manuel şanzımanın yanında 5 vitesli manuel şanzıman seçeneği ile de satışa sunulmuştur.

Üçüncü Nesil (Mark III) (1989 – 1997)

Ford Fiesta

Yine diğer modellerde olduğu gibi görünüş odaklı bir izlenim yorumu yapacak olursak Mark III kasasının ön kaputunun daha kısa olduğunu söyleyebiliriz. Genel itibariyle daha kibar bir yapıda olduğunu gördüğümüz otomobil 1989 ve 1997 yıllarında oldukça uzun bir üretim dönemi geçirdi. Bunun nedeni Mark III modelinin rakipleriyle kıyasıya mücadele konusunda 5 kapılı versiyonuyla pazara giriş yapmasıydı. İnsanların kafasında bir dönem 3 nesil ile yerini alan Ford Fiesta zamanla kendisini daha da geliştirerek daha iyi otomobillerle akıllarda yer edindi.

Dördüncü Nesil (Mark IV) (1995 – 1999)

Ford Fiesta

Üretim bandında bir önceki kardeş neslinin üretimi bitmeden giren Mark IV diğer nesillere göre ilk defa arka arkaya sıralı nesil üretimine başlamıştı. Efsane kasa ismiyle anılan Mark IV 1995 ve 2002 yılları arasında üretildi. Efsane kasa ismiyle anılmasının nedeni bu kasanın müşterisinin çok fazla olmasıydı. Buna örnek olarak 1996 ve 1998 yılları arasında Ford Fiesta Mark IV serisi İngiltere de satış rekoru kırmıştı.

Dördüncü Nesil (Mark IV) Makyajlı Kasa (1999 – 2002)

Ford Fiesta

Tasarım dilini ve ruhunu değiştiren ilk tasarım örneğini Mark V ile ön kısımda uygulayan Ford Motors, focustan ilham alan bir tasarım ile artık daha asabi görünümlü fiestalar üretmek için başlangıç yapmıştı.

Bu nesillerde otomotiv sektöründe kullanılan araç özelliklerinden de yaralanmak adına Mark V ile ABS, hava yastığı ve diğer güvenlik önlemleriyle sürücü güvenliğini en üst seviyede tutan diğer özelliklerin kullanımını yaygınlaştırdı.

Mark V tasarım itibariyle daha çok kadın arabası olarak bilinen ve erkek sürücülerin bu nedenle tercih etmediği bir otomobil olarak görülüyor. Ford, Mark IV modelinin yukarıda görmüş olduğunuz makyajlı versiyonu ile sürücülerin konforunu ön planda tutan geliştirmeler yaptı.

Beşinci Nesil Mark V (2002 – 2008)

Giderek kendisini daha da geniş ve konforlu bir hale sokan Fieasta tasarım, anlamına günümüzde üretilen Fiesta izlerini taşıyor. Mark V serisinde önceki motorlar değişerek yerini Duratec ve Zetec’e bırakmıştır. Finesse, LX, Zetec ve Ghia donanım paketleri ile satışa çıkan Mark V zamanla daha sınırlı üretim modeller de tasarladı.

2002-2008 yılları arasında üretilen Mark V serisi tüm zamanların en çok satan Ford Fiesta unvanını elinde bulunduruyor. Araçta kilitleme önleyici fren sistemi, hava yastığı, gibi özelliklerin bulunduğunu da belirtelim. Motor seçenekleri ise 1.25 L, 1.3 L, 1.4 L, 1.6 L, 2.0 L benzinli olarak sıralanmıştır. Ancak PSA ile ortak olarak geliştirilen 1,4 L 8v ve 1,6L 16v ile Duratorq TDCİ common-rail dizel motor seçenekleri ile de kullanılabiliyorlar.

Altıncı Nesil (Mark VI) (2008 – 2017)

Dördüncü nesil ile çok iyi bir çıkış yakalayarak gücüne güç katan bir model olan Fiesta diğer nesil için beklentilerin yüksek olduğu bir döneme girmişti.

Altıncı nesil Fiesta ile iç ve dış tasarım konusunda adeta gelecekten gelmiş bir otomobil edası barındıran bir görünüme sahipti. Diğer Ford modellerine göre alışılmışın dışında bir tasarım çizgilerine sahip olması beklentileri karşılamıştı. 1976 yılında köşeli bir otomobil olarak çıktığı bir yolda modern çizgilerin gerektirdiği yumuşak dokunuşlar ile bambaşka bir Fiesta ortaya çıktı.

Serinin en uzun piyasada kalan otomobil unvanını elinde bulunduran 6. Nesil Fiesta güvenlik paketleri, sürüş teknikleri, kaza anında kayma engelleyici koltuklar, ESP, HAVA yastığı gibi daha bir çok özellik ile bekleneni tam olarak vermiş görünüyor.

Kompakt ve orantılı bir gövdeye sahip olan Fiesta daha güçlü motor yapısı rağmen eski modellerine göre %20 gibi bir oranla daha iyi yakıt verimliliği sunarak sera gazı salınımında da %15 azalma sağladı.

Yedinci Nesil (Mark VII) (2017 – Günümüz)

Ultra çağdaş bir model olan ve 2017 yılında yenilikçi bir model olarak üretilen 7.Nesil Fiesta 2008 yılında üretim hayatına giren önceki neslinden oldukça farklı bir model olarak karşımıza çıkıyor.

Almanya’nın Köln şehrinde üretimi yapılan yeni fiesta Izgara tasarımı ve keskin hatları ile göz alıcı bir bütünlük kazanmış.

Teknolojinin getirdiği yenilikleri otomobilde büyük ölçüde kullanan Fiesta da Fren güç dağılım sistemi, ABS, ESP, gibi özellikler yer alıyor.

Güvenlik sistemi adına da yenilikler ve iyileştirmeler barındıran Fiesta; Kaza esnasında kayma engelleyici koltuklar, Sağlam malzemeden yapılmış dış gövde, Ayarlanabilir direksiyon, ön, yan ve arka hava yastıkları ile güvenli bir yolculuk sağlıyor.

Bunların yanında hız sabitleme, navigasyon, geri görüş kamerası, yokuş kalkış desteği gibi özellikleri de bulunduruyor.

İkinci nesil olarak üretilen Ford Fiesta modelinden bu yana yakıt tüketimi konusunda oldukça başarılı olan Fiesta günümüzde üretilen son nesli de bu alanda minimum yakıt tüketimi mantığıyla üretildi.

Ford Fiesta Geçmiş yıllarda geçirdiği gelişimler ile sürekli olarak olumlu yönde grafik çizmiştir. Bunun sonucunda müşterilerin tercih etme istatistik grafiğini her zaman yukarı da seyretmesini sağlayan bir model oldu. Ford Fiesta gelecek yıllarda da bu gelişimi sürdürecek gibi görünüyor.

İkinci El Otomobil İlanları

İkinci El Ford Fiesta İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here