İngiltere Benzinli ve Dizel Araç Satışlarını Yasaklayacak

0
772
İngiltere

Otomotiv sektöründeki neredeyse tüm markalar daha sürdürülebilir ve çevreci bir mobilite modeline yönleniyor. Bazı devletler de otomobil markalarını buna teşvik ediyor, hatta ileriye dönük kısıtlamalarla onları elektriğe yönelmeye mecbur bırakıyor. Geçtiğimiz haftalarda Financial Times’ın öne sürdüğü, içten yanmalı motorlu araç satışına İngiliz hükümetinden yasak haberi; İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından doğrulandı.

Boris Johnson’un yaptığı açıklamaya göre bu yasak, İngiltere’yi 2050’ye kadar karbon nötr hale getirmek için başlatılan 10 maddelik planın bir parçası. Johnson’un onayladığı yasaya göre önceden 2040 olarak belirlenen tarih 10 sene öne çekilerek 2030 olarak belirlendi. Ancak 2035 yılına kadar bazı hibrit motorlu araçların da satışına izin verilmesi kararlaştırıldı.

İngiliz Hükumeti Elektrik Altyapısı İçin 2.8 Milyar Sterlinlik Yatırım Yapacak.

Johnson, İngiliz hükümetinin elektrikli araçlar için 2.8 milyar sterlinden fazla yatırım yapacağını belirtti. 2,8 milyar sterlinlik yatırım, elektrikli araç şarj noktalarının “İngiltere genelinde evlerde, caddelerde ve otoyollarda” yaygınlaştırılmasını hızlandırmak için 1.3 milyar sterlinlik yatırımı içeriyor. Ayrıca sıfır ya da çok düşük emisyona sahip olan araçlar için 582 milyon sterlinlik hibenin de sözü verildi.

2020 yılında İngiltere’de şu ana kadar yaklaşık 75.000 otomobil satıldı. Elektrikli otomobiller ise bu satışın sadece %5.5’una denk geliyor. Ancak istatistik markaların yeni elektrikli modellerini piyasaya sürdükçe pazarın hızla genişlemesiyle birlikte yıllık bazda yüzde 168,7’lik bir artışı temsil ediyor.

Markalar elektrikli çağa hazır.

Elektriğe geçiş için yasalar hazırlayan veya en azından bir tarih belirleyen pek çok ülke mevcut. Örneğin Norveç, bir 2025 hedefi belirledi, ancak ülkede satılan arabaların yaklaşık yüzde 50’si ağır teşvikler sayesinde zaten elektrikli. Almanya da 2030 yasağına bakıyor, Fransa ise 2040 hedefi belirledi. İngiltere ise bu ülkeler arasında en iddialı adımları atan ülke konumunda.

Lüks otomobil markası Bentley kısa süre önce 2030’dan itibaren yalnızca elektrikli otomobil satacağını açıklamıştı. Volvo ise 2025’ten itibaren yalnızca elektrikli veya plug-in hibrit modeller satmayı planlıyor.

Bentley başkanı Adrian Hallmark, “Bentley, İngiltere otomobil pazarı için gelecekteki yasanın netliğini memnuniyetle karşılıyor ve hükümetin belirlediği tarihlerde ürün gamını bu standartlara göre ayarlayacak. Birleşik Krallık merkezli ilk otomobil üreticisi, hem uçtan-uca karbon nötr olma arzusunu hem de 2030 yılına kadar yalnızca tamamen elektrikli araçlar üretme niyetini zaten duyurdu. Bu durum 100 yıllık bir şirketin sadece 9 yıldaki dönüşümü anlamına geliyor. Hükümetin yeni iddialı ancak gerekli hedeflerini ve zaman çizelgelerini kabul ediyoruz. Şimdi odak noktasının altyapıyı ve müşterileri bu önemli yolculuğa çıkarmak için sektörler arası bir plan oluşturmaya ve uygulamaya kaydırması gerekiyor.” dedi.

Opel/Vauxhall patronu Steve Norman BBC’ye yaptığı açıklamada, “Beklediğimizden biraz daha sıkı ancak bu hedefe ulaşmak için planlar yapıldı – ve bunu gerçekleştirmek zorunda kalacağız.” dedi.

Jaguar Land Rover, şunları söyledi: “Jaguar Land Rover’da, sıfır emisyonlu bir gelecek için tamamen elektrikli ve plug-in hibrit araçlara yoğun bir şekilde yatırım yaparak, hükümetin duyurusunun yönünü çoktan benimsedik.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here