İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek – 2

0
3299

Yazı Dizisi:

İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek serisinin ilk içeriğinde bir otomobil fikrinin henüz doğduğu yıllara gitmiştik. Şimdi işler biraz gelişti. Serinin ikincisinde at arabsı devrinin nasıl kapandığını görüyoruz…

 

İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek içeriğimiz ilginizi çekince biz de seriye devam edelim dedik. Otomobil tarihinin en erken dönemlerinde oldukça normal karşılanan ama bugün kulağa pek bir tuhaf gelen gerçekleri listelemeye devam ediyoruz.

 

İlk Otomobillerle İlgili Şaşırtıcı Gerçekler 2

 

1. Motor artık aracın ön tarafında!

Fransız Panhard, motoru aracın ön tarafına koymayı akıl eden kişiydi. Üstelik tarih 1895’i gösteriyorken ilk üstü kapalı otomobili de yine kendisi yaptı. 

 

2. Ahşap gövdeli arabalar

1900’lere gelene kadar ve 1920’lere kadar hala karasör tamamen ahşaptı. Tıpkı faytonlar gibi. 

 

3. Bagaj mı o da ne?

İlk otomobillerle kimse uzun yola çıkmayı hayal etmiyordu. Onlarla sadece kısa şehir gezintileri yapılabilirdi. Uzun yolculuklar için tek kişisel seçenek hala at arabalarıydı. Hal böyle olunca arabaya bir bagaj koymak pek de düşülmemişti. Gerekirse diye tamir altlerinin konulacağı küçük hazneler vardı ama bunlara bagaj denilemezdi.

 

4. Şeytanın makineleri

İnsan yeni olandan en çok da anlamadığından korkar‘ derler. Doğrudur; ilk otomobiller de küçük kasabalarda oldukça korkuyla karşılanıyor, onlar için şeytan aracı benzetmesi yapılıyordu. 

 

5. Plaka fikri nereden mi çıktı?

1910’da dikkatsiz davranan sürücülerin neden olduğu kazalar ölümlere sebep olmaya başladı. Bu duruma karşı bir önlem almak gerekiyordu. Yetkililer artık otomobillerin numaralndırılmasına ve böylece kazaya sebep olan kötü sürücülerin tespit edilmesine karar verdiler. Böylece ilk plakalar yapıldı. 

 

6. Önce temizlik!

Emniyet kemeri, korna, kauçuk lastik, fren sistemi ve çok daha fazlası için 1930’lardan sonrası beklenmiştir ama çamurlukların tarihi neredeyse otomobille yaşıttır. Otomobiller, üretilmeye başladıktan itibaren çevreye çamur sıçramasını önlemek üzere çamurluklar takılmıştı.

 

7. Araba kullanmak zor mu?

İlk otomobillerin çalıştırılması için neredeyse makine mühendisi olmak gerekirdi. Çünkü sürücünün kalkış sağlayabilmek için ateşleme avansı vermesi, mildeki kolları kullanarak subapları açması, sonra el frenini boşaltıp dikkatle debriyaj pedalına basarken el çabukluğuyla vitesi takması bütün bunları yaparken de etrafı kontrol etmesi gerekiyordu. 

 

8. Arabayı durdurmak mı, boşverin gitsin!

İlk otomobilleri çalıştırmak zordu dedik ama durdurmak daha da zordu. Pek çok işlemi yaptıktan sonra nihayet arabayı durdurabilen sürücüler maalesef pek çok kazaya karışıyordu.

 

9. Ayakla korna çalsak daha mı iyi olurdu?

İlk otomobillerde uyarı çanı denen bir alet vardı. Sürücü ayağıyla bu çanı çalıyor böylece ellerini sadece direksiyon hakimiyeti için kullanıyordu. 

 

10. Bayrakçı olmadan yola çıkılamaz!

1865’te otomobilleri çalıştırmadan önce önde kırmızı bayrak taşıyan birinin yaya olarak yürümesi şartı vardı. Üstelik tek sürücü ile yola çıkmak yasaktı. 

 

Seri, devam edecek; takipte kalın…

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here