İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek -1

0
2807

Yazı Dizisi

İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek şeklinde çok keyifli bir seri hazırladık. Yazı dizisi şeklindeki bu seri, size bir otomobilin 1800’lü yıllardan bugüne gelene kadar nasıl bir sosyal, ekonomik, duygusal, sanatsal, endüstriyel devrim yarattığını gösterecek. Otomobille Yaşam kategorisini takipte kalın…

 

Konu tarih olunca, genellikle herkesin aklına sıkıcı şeyler geliyor, kabul edelim. Ama otomobil tarihi öyle enteresan detaylarla örülü ki, ‘en tarih sevmiyorum‘ diyeni bile etkileyebiliyor. Bugünün müthiş performanslı güçlü motorlu, dijital donanımlı otomobilleri, çok komplike otoyolları, trafik kuralları bir günde oluşmadı. Yüz yıldan fazlası var işin içinde. Otomotiv tarihinin en şaşırtıcı detayları da 1800’lere ait. Sizin için 1860- 1900 arası otomobil tarihiyle ilgili on şaşırtıcı gerçeği listeledik. 

 

İlk Otomobillerle İlgili 10 Şaşırtıcı Gerçek

 

 

1. At arabasına motor 1862’de takıldı

1862’de çok sıcak bir yaz gününde Ettienne Lenoir adlı bir Fransız kendi at arabasına bir motor etkelyerek çalıştırdı. Bu, ilk kendi kendine giden araç yani ilk otomobildi. O, farkında değildi ama artık tozlu at arabası yolları tarihe karışacaktı…

 

2. İlk üretim Mercedes’ten

Halka satılmak üzere ilk otomobil, 1885’te Almanya’da Karl Benz’in atölyesinde üretildi. Böylece otomobil çağı başladı.

 

3. İlham kaynağı at arabaları

İlk otomobiller, tüm ilhamını at arabalarından alır. Zira, at arabalarındaki gibi eğimli bir yayla gidişi rahatlamaktan tutun da tasarıma kadar pek çok şeyleri at arabalarından farksızdı. 

 

4. At arabası ustaları araba yapıyordu

Bugün İsviçre’de tasarım eğitimi almadan araba tasarlanmıyorsa da ilk otomobilleri faytoncular yapmıştı. Onların tasarım dehaları üzerine bugünün arabalarını kurduk aslında. 

 

5. Atları alalım da ne olur ne olmaz!

1910’lara kadar üretilen tüm oromobillerde motor arızasına karşı aracın arkasında iki adet at hazır bulunduruluyordu. 

 

6. İlk otomobiller yokuş çıkamıyordu

1900’lere kadar otomobiller maalesef yokuş çıkamıyordu. Hem motor ağır geliyor hem de gereken teknoloji yoktu. Onları ancak düz yolda kullanabiliyorlardı. Yolda seyrederken bir yokuş çıkarsa hem atlara bağlanıp at arabası durumuna geri dönülüyordu. 

 

7. Motor nerede?

Çekişin tekerleklere kolay iletilebilmesi için motor genellikle yolcunun altında bulunuyordu. 

 

8. Yolcular manzarayı önden seyretmesin mi?

İlk otomobillerde yolcular önde sürücü arka koltukta oturuyordu. Böylece tıpkı at arabasındaki gibi bir kontrol amaçlanıyordu. 

 

9. Bisiklet tekerinden bugünün kauçuk teknolojisine

1920’lere kadar ilk otomobillerde bisiklet tekeri kullanıldı. Motorun ağırlığını taşımakta zorlanan bu tekerlerden vaz geçmek zor oldu. 

 

10. En çok Mercedes satmış!

Mercedes, bugünün prestijli otomobil markalarından biri. Ancak otomobillerin de ilk üreticilerinden. Yani bu prestijli konumu çok da tesadüf değil. 1900’lü yıllara kadar en yüksek otomobil satışı 130 adettir. Bu rakam da en büyük pay da Mercedes Benz Velo’ya aittir. 

 

 

Serinin diğer içerikleri için Otomobille Yaşam Kategorisini ziyaret edebilirsiniz.  

 

Otomobiller sizin için sadece bir araçtan çok öte ise Otomobille Yaşam Kategorimizdeki içerikler tam size göre. Otomobilin İcadı, BMW’nin Soy Ağacı, Dolandırıcılık Hikayeleri çok daha fazlası arabam.com Otomobille Yaşam ve Danışman kategorisinde…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here