IIHS Oyuncak Ayıları Güvenlik Testlerine Dahil Etti. Otoyol Güvenliği Enstitüsü’nün en son darbe testi sonuçları, modern teknoloji sayesinde otomobillerin her zamankinden daha güvenli olduğunu gösteriyor.

Geçen ay darbe testine tabi tutulan 2021 model otomobillerden 49’u en yüksek Top Safety Pick + ödülünü kazandı. IIHS’nin arabaları imha etmek için test ettiğini görmeye alışkınız. Ancak şimdi kuruluş, Tesla’nın Autopilot’u ve GM’nin Super Cruise’u gibi Seviye 2 yarı otonom sürücü teknolojisinin farkındalığı etkileyen bir güvenlik testi yaptı. IIHS Oyuncak Ayıları Güvenlik Testlerine Dahil Etti

IIHS Oyuncak Ayıları

Hiçbir Araba Güvenliği Çalışması Bundan Daha Garip Olamaz

Seviye 2 sistemleri, belirli senaryolarda hızlanma, frenleme, direksiyon ve hızı kontrol edebilir. Ancak yine de sürücünün dikkatli olmasını ve gerekirse müdahale etmesini gerektirir. Teknolojinin otomobilin kontrolünü ele geçirmesiyle, bazı sürücüler yola odaklanmakta zorlanıyor. Yani teknolojiye kayıtsız kalıyor. Bu da birkaç ölümcül kazaya neden olabiliyor.

IIHS Oyuncak Ayıları

Bunu test etmek için IIHS Oyuncak Ayıları Güvenlik Testlerine Dahil Etti ve net bir şekilde görünebilen ceket giydirilmiş dev bir oyuncak ayıyı arabanın arkasına bağladı. Daha sonra oradan geçerken oyuncak ayıyı fark edip farketmediklerini görmek istedi. Bunun için üç farklı sürücü grubunun tepkilerini karşılaştırdı. Bundan daha garip bir araba güvenliği deneyi olamaz.

IIHS Araştırma Bilimcisi Alexandra Mueller, “Durumsal farkındalığı ölçmek için bir dizi laboratuar yöntemi var. Ancak bunlar yolda pek işe yaramıyor,” dedi. ” Aracın arkasında yer alan dev oyuncak ayı test için etkili oldu. Bu ayı sürücünün sürüşle ilgili olan ve o kişinin normalde aracı nasıl sürdüğüne müdahale etmeyen objektif bir sürücü odağı ölçüsü vermemize yardımcı oldu.”

Bu Test Tamamen Dikkat Ölçüyor

Yarı otonom teknolojiyi kullanırken ne kadar dikkatli olduklarını test etmek istedi. Bunun için 31 kişi bir 2019 Mercedes-Benz C300’ü otoyolda yaklaşık bir saat sürdü. Sürücü grubu düzenli olarak seviye 2’yi kullandı. Yarı otonom sürüş asistan sistemi açık halde sürüyordu. Bu sürücü asistan sistemi ile çok az deneyimi olan ya da hiç deneyimi olmayan başka bir sürücü grubu sistem açıkken sürerken, bu teknolojiye aşina olmayan bir diğeri bu sistem kapalıyken Mercedes’i sürdü.

IIHS Oyuncak Ayıları

Yolculuk sırasında, arkasında pembe oyuncak ayı bağlı bir araba her bir sürücüyü üç kez geride bıraktı. Daha sonra yaklaşık 30 saniye önde kaldı. Kameralar daha sonra sürücünün tepkisini kaydetti. Ardından her sürücüye olağandışı bir şey fark edip etmedikleri soruldu. Cevap evet ise, ayıyı kaç kez gördükleri soruldu.

IIHS, deneyde düzenli olarak Seviye 2 otonom teknolojiyi kullanmayan insanların iki katından fazla insanın ayıyı fark edemediğini tespit etti. Aksine, teknolojiyi düzenli olarak kullanan ve çalıştıran hemen hemen her sürücü ayıyı gördü. Bu grubun kaç kez oyuncak ayının göründüğünü doğru bir şekilde belirleme olasılığı daha yüksekti.

IIHS Oyuncak Ayıları

Elbette, test örneği çok küçük bir grupla oldu. Bu nedenle çalışmanın sonucu kesin değildi. Ancak IIHS sonuçların, sürücü teknolojiye alıştıktan sonra “kısmen otomatikleştirilmiş sürüş sistemlerinin sürücülerin durumsal farkındalığını geliştirme potansiyeline sahip olduğunu” gösterdiğine inanıyor. Öte yandan, otonom teknolojiyi kullanma konusunda daha az deneyimli sürücüler, “alışılmadık teknolojiyi kullanırken etraflarında neler olup bittiğini takip etmekte daha fazla zorluk yaşayabilirler”

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here