Euro NCAP, üreticileri, vanlardaki bulunan arabalara kıyasla gelişmiş sürücü yardım özelliklerinin eksikliğini gidermeye çağırıyor. Yeni kamyonet güvenlik derecelendirmeleri, güvenlik teknolojisi eksikliğinin “endişe verici” olduğunu ortaya koyuyor.

Kamyonet güvenliğini değerlendiren yeni testler, ticari araçlara takılan çarpışma önleme teknolojisinin “endişe verici” bir eksikliğini ortaya çıkardı.

Euro NCAP Güvenlik Testleri

euro-ncap-logo
euro-ncap-logo

Euro NCAP ve Thatcham Research’ün Ticari Van Güvenlik Derecelendirmesi, otonom acil frenleme (AEB), hız sınırlama ve şeritte kalma yardımı gibi gelişmiş sürücü destek sistemlerinin hem donanımını hem de performansını inceler. Yeni derecelendirmeyi başlatmak için, 2019’da İngiltere pazarının yüzde 98’ini oluşturan 19 minibüs modeli testlerden geçirildi.

Bunlardan sadece üçü – Volkswagen Transporter, Ford Transit ve Mercedes Vito – “Altın” notuyla ödüllendirildi. Diğer beş model “Gümüş” alırken, öteki altı model “Bronz” aldı. Endişe verici bir şekilde, beş model ‘Bronz’ bir derecelendirmeyi bile alamadı. Yani Euro NCAP artık onları ‘Önerilmez’ olarak sınıflandırıyor. Fiat Talento, yalnızca yüzde beşlik bir puanla testteki en kötü performans gösteren minibüs oldu. İkincisi, en kötüsü, yalnızca yüzde sekizlik bir puan alan Vauxhall Movano. “Önerilmez” bölgesinde de puanlar Renault Trafic (yüzde 11), Nissan NV400 (yüzde 13) ve Renault Master (yüzde 17) oldu.

Euro NCAP: Minibüsler Daha Fazla Ölümcül Kazaya Karışıyor

Ford-Transit-
Ford-Transit-

2019’da yeni minibüslerin yalnızca yüzde 12,8’i AEB’ye sahipken, yeni arabaların yüzde 62’si buna sahiptir. Bu, AEB’nin arkadan çarpışmaları yüzde 38’e kadar azalttığı gösterilmiş olmasına rağmen. Minibüsler, karayollarındaki diğer tüm araç türlerinden daha fazla ölümcül kazaya da karışıyor.

Avrupa mevzuatı, tüm yeni minibüslerin 2024 yılına kadar belirli gelişmiş sürücü destek sistemleriyle donatılmasını gerektirecek ve Euro NCAP, bu kurallara göre imzalama sözünü yerine getirmeye çağırdı ve van üreticilerinden daha önce harekete geçmelerini istedi.

Ticari Araçların Sorunu İşletmeler Arası Satışları

araç-filosu
araç-filosu

Ticari araç satışlarının büyük çoğunluğu işletmeler arasıdır, yani minibüsler genellikle maliyetleri düşürmek için isteğe bağlı sürücü yardımlarıyla uğraşmaktan memnun olan filo alıcılarını hedef alır.

Thatcham Research’ün araştırma direktörü Matthew Avery şöyle konuşuyor: “Otomobillere kıyasla kamyonetlerdeki çarpışma önleme teknolojisi seviyeleri arasında kesin bir eşitlik eksikliği var. Modern arabaların standart olarak çok sayıda var, ancak minibüslerde neredeyse hiç yok. Markalar bu önemli teknolojiye standart olarak uymama konusunda net bir karar alıyor ve kamyonet operatörleri bunu bir maliyet seçeneği olarak satın almıyor bile. ”

2.El Minivan/Panelvan

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here