Dolu Yağacak mı?

1
11327
Dolu Yağışı Araç Hasarı

2017`de yazın ortasında yağan iri dolu taneleri, İstanbul’da yaşamı felç etmişti. Zaten sürekli sıkışık, stresli ve yoğun olan trafik tam da iş çıkış saatinde bir de dolu yağışıyla tıkanmış, bir noktadan diğerine ulaşmak imkansız hale gelmişti. Trafiğin durması, insanların işten eve, öğrencilerin okuldan eve, ambulansların hastaneye ulaşamaması zaten yeterince kötüyken üstüne bir de binlerce aracın hasar görmesi durumu iyice zorlaştırmıştı. Bir çok İstanbul sakini için 2017 temmuzu oldukça kötü hatırlanacak. Aracında en az üç dört bin TL hasar olan İstanbullular, aracını onartmak, hızlıca satmak ikilemini yaşadı. Peki, yeniden dolu yağar mı, şiddetli dolu yağışı bekleniyor mu, dolu parçalarından aracınızı nasıl koruyabilirsiniz…

1Dolu Yağacak mı?

Meteorolojiden gelen raporlara göre kış rengini iyice belli etmeden önce yani mevsim geçişi devam ederken Temmuz ayındakine benzer bir yağış tekrar edebilir. Dolu yağışı ne zaman bekleniyor? Hava raporları incelendiğinde yaz devam ederken İstanbul ve çevresinde dolu yağışı olabileceği düşünülüyor.

2Dolu Taneleri Araçlara Nasıl Zarar Verir?

Dolu yağdığında sert ve iri olan taneler hızlı bir biçimde araca çarpar. Bunları, ceviz büyüklüğünde taş parçaları olarak düşünebiliriz. Bu taneler aracın kaportasında oldukça iri göçüklere neden olabilir. Aracın camlarını kırabilir, ayna, far, silecek sistemine zarar verir.

3Dolu Hasarı Nasıl Tamir Ediliyor?

Dolu tanelerinin sebep olduğu kaporta hasarı, vakumlama ile düzeltilir. Boyasız göçük düzeltme işlemleri uygulanıyor olsa da genellikle boya kullanmadan hasarı tamamen gidermek oldukça zordur.

4Dolu Hasarını Kasko Karşılar mı?

Aracınız dolu sebebiyle hasar gördüyse bu hasarı Kasko Sigortasının karşılaması için Doğal Afet Sigortası yaptırmış olmanız gerekir.

5Dolu Yağışına Karşı Nasıl Önlemler Alınabilir?

Dolu yağışına karşı alabileceğiniz önlemler var. Şöyle düşünün; Alaska, Kanada, Norveç gibi ülkelerde yaşayan insanlar sürekli kötü hava koşullarıyla baş etmek zorundalar ve aldıkları akıllıca önlemlerle yaşamı kesintisiz bir biçimde sürdürebiliyorlar. Siz de bir kaç basit önlemle aracınızı ağır dolu tanelerinden koruyabilirsiniz. Evden çıkmadan önce havadurumu raporuna bakmak, araçta battaniye bulundurmak, aracınızı kapalı otoparka çekmek basit önlemlerden sadece bir kaçı. Daha önce hazırladığımız ve sizlerle paylaştığımız Dolu Yağışına Hazır mısınız? başlıklı içeriğimizde alabileceğiniz önlemleri detaylı olarak anlatmıştık.

6Biraz Bilim: Dolu Nedir ve Neden Dolu Yağar?

Atmosferdeki su buharının aniden soğuk hava ile temas etmesi buz taneciklerine neden olur. Dolu taneleri, yere inene kadar büyürler. Özellikle yaz aylarında yağan dolu, bu nedenle daha büyük tanelere sahiptir. Ne zaman dolu yağar, sorusunun yanıtı ise; mevsim geçişleridir. Dolu yağışı, mevsim geçişlerinde daha sık görülür.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here