Sıfır araba fiyatları yükselecek mi? ABD’den gelen otomobillerin fiyatları nasıl olacak? ABD’den hangi arabalar ithal ediliyor? Doların yükselişi ikinci el araç fiyatlarını nasıl etkileyecek…Ama en önemlisi ABD’den ithal otomobillere gelen ek vergi ile bazı arabaları almak hayal mi olacak?

Bu Arabaların Sıfırını Almak İstiyorsanız 45 Gününüz Var!

Bu nasıl başlık” demeyin! ABD’den ithal edilen otomobillere gelecek olan %120 oranındaki ek vergi yükümlülüğü yasal olarak 45 gün sonra etiketlere yansıyacak. Bu da ABD’de üretilen ve ABD’den Türkiye’ye ithal edilen otomobillerin fiyatını gözle görülür biçimde arttıracak. Peki, Türkiye’de satılan Amerikan üretimi otomobiller hangileri?

ABD’de Üretilen ve Türkiye’ye İthal Edilen Araba Markaları Hangileri?

Bu sorunun yanıtı marka bazında değil. Zira, bazı markaların bazı modelleri ABD’deki üretim bantlarında üretiliyor. Peki, hangi arabalar ABD’den Türkiye’ye ithal ediliyor

Fort Otosan İnönü fabrikası
Fort Otosan İnönü Fabrikası

Aklınıza hemen, Ford ve Jeep markası bir de geçtiğimiz yıllarda Türkiye ithalatını durduran Chevrolet gelmiş olmalı. Ancak konunun özü böyle değil. 

Öncelikle bir ABD otomobil markası olan Ford’un pek çok modeli ABD’de değil farklı ülkelerde üretiliyor. Hatta Türkiye’de çok sayıda Ford fabrikası var. Türkiye’de Koç Holding bünyesindeki Otosan fabrikalarında üretilen modellerin sayısı az değil. Bu arada hem sıfır km Ford araçlar hem de 2. el Ford otomobiller ülkemizde çok popüler. 

Ford Mustang Bullitt
Ford Mustang Bullitt

Ford’n efsane Mustang modeli ABD’de üretiliyor. “Türkiye’de kaç tane Mustang satılıyor ki” demeyin! Satış rakamı az olsa da otomobil tutkusunun en değerli modellerinden biridir Mustang. 

Chevrolet marka otomobiller ABD’de üretiliyor ancak onların zaten Türkiye ithalatı durmuştu. Başka bir deyişle 2013’ten sonra Chevrolet Türkiye’den çekilmişti. Bu nedenle hali hazırda sadece ikinci el Chevrolet alınabiliyor. Bunun için de daha önce Chevroelt Alınır mı Alınmaz mı sorusunu sormuştuk!

Jeep markası, ABD’nin dünyaya ithal ettiği en güçlü markalardan biri. Ülkemizde de çok seviliyor. Zaten oldukça yüksek fiyatlı olan sıfır km Jeep Cherokee ya da sıfır Jeep Grand Cherokee için ek vergi uygulaması olacak. Jeep markasının Uzak Doğu’da da fabrikası var. Ama Jeep Cherokee, Jeep Grand Cherokee ve Jeep Wrangler modelleri ABD’de üretiliyor ve oradan Türkiye’ye ithal ediliyor. 

Volvo S60 HakkındaAslında İsveç’li bir marka olan Volvo’nun s60 modeli ABD’de üretiliyor. Yeni Volvo s60 alma hayali kuranlar buna üzülecek ama maalesef o da %120 zamlı vergiden nasibini alacak. 

Almanya’da yaşayanlar ya da orada biraz kalmış olanlar iyi bilir; “Tükler BMW sever” diye bir laf vardır. Gerçekten de Türk kullanıcı BMW seviyor. Ancak Alman otomotiv markasının özellikle SUV modelleri ABD’de üretiliyor. Çünkü en büyük SUV pazarı benzini üç kuruşa alabilen ABD halkı. Böyle olunca BMW de sevkiyat masrafını düşürmek üzere fabrikasını direkt olarak ABD’ye kurmuş. ABD’de üretilen BMW modelleri X3, X4, X5, X6. Yani sıfır km BMW X3 almak istiyorsanız ya da BMW X4, X5, X6 almak hayaliyle bekliyorsanız; çok da beklemeyin, deriz. 

Mercedes de SUV üretimini ABD’de yapma kararı alan Alman markalar arasında. Mercedes GLE ve GLS modelleri ABD’de üretiliyor. Dolayısıyla sıfır km Mercedes GLE fiyatları ya da sıfır km Mercedes GLS fiyatları ilgili karardan etkilenecek. 

Yukarıda saydığımız otomobillere sahip olmak için 45 gününüz var, derken abartmıyorduk. Zira, Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre ABD’den otomobil ithal eden firmalar bugün itibariyle ithalatı ibraz ettikten 45 sonra %120 oranında zamlı vergi ödeyecek ve bunu da fiyatlara yansıtacak. Yani örneğin sıfır km Jeep Grand Cherokee ya da BMW X3 almak istediğinizde bugün ki fiyatla yaklaşık 2 ay sonraki fiyat çok fark edecek. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here