Şimdi Ne Olacak?

1
12667
2. el araba fiyatları

Sıfır araba fiyatları artacak mı? İkinci el araba fiyatları artacak mı? Yeni araba almak için en uygun zaman hangisi? Dolar kuru araba fiyatlarını nasıl etkileyecek?….

Şimdi Ne Olacak? Aslında değişen koşullara uygun çözümler bulacağız. bunlara dair bir kaç öngörü de şöyle:

Şimdi Ne Olacak?

Bildiğiniz üzere ekonomi açısından çok yoğun bir gündem yaşıyoruz. Dolar ve Euro karşısında TL’nin değer kaybetmesi, ABD’den yapılan ambargo açıklaması ona karşı bizim misillememiz ve bir de üstüne geçen yıl boyunca artan ÖTV, MTV oranları derken otomotiv sektörünü zor günler bekliyor. Kullanıcı ya da alıcı bazında da işler zorlaşıyor elbette; Hayatı boyunca bir BMW alma hayali kuran genç; bu hayalle vedalaşıyor örneğin…Peki, şimdi ne olacak? Otomotiv uzmanlarınlarından aldığımız yorumlarla konuya başka açılardan bakmak istedik. İşte detaylar…

  1. ABD’den İthal Edilen Otomobiller Konusu

ABD’den ithal edilen otomobillere %120 vergi uygulanacak demiştik. Türkiye’de Satılan Amerikan Otomobilleri Hangileri yazısını da Mert Yılmaz kaleme almıştı. O otomobillere yaklaşık 2 ay sonra ulaşmak neredeyse imkansız olacak. Zaten çok pahalı olan bu otomobiller için çıta çok yükselecek. Bu otomobilleri almak için 45 günümüz var. Bu otomobilleri şimdi alıp 3 ay sonra ikinci elde satanlar ciddi kar elde edebilir. Bu da bir bakış açısı aslında. Zira, örneğin BMW X3, BMW X4, BMW X5, BMW X6 gibi otomobillerin yaklaşık 3-4 ay sonra ikinci elleri de çok farklı fiyatlarla sunuluyor olacak. Volvo S60, Jeep Grand Cheerokee gibi örnekler de öyle…

Sıfır km BMW fiyatları için buraya tıklayın!

2. Dolar Kurundaki Yükseliş Konusu

Doların TL karşısında güçlenmesi, önce sıfır km araç fiyatlarına yansıyacak. Ancak zamanla dalga dalga fiyatlar ikinci el araba alırken de kendini hissettirecek. Bu nedenle “ikinci el araba almak istiyorsanız acele edin” tavsiyesini yapabiliriz. Zira, çok güçlü bir tahminle; yaklaşık 2 ay sonra 2. el araç fiyatları yükselmiş olacak.

3. Hurda Teşviki Yasası

Elinizde 16 yaşından büyük araç varsa ve onu yenilemek istiyorsanız galerilerin kampanyalarını değerlendirmeniz de iyi bir seçenek olabilir. Evet, sıfır araç fiyatları çok yüksek; on küsür bin TL Hurda teşvikiyle yanlarına yaklaşmak çok kolay değil ama sıfır araba almayı düşünen yakınlarınızla birlikte hareket ederek kendinize de daha yeni bir ikinci el araç alabilirsiniz.

4. Araç Bakımı Konusu

Arabanızın bakımı geldiyse, değişecek parça varsa “hızlı hareket edin” deriz. Zira, dolardaki yükseliş tamamen ithal olan oto yedek parça sektörüne net olarak yansıyacak. Zamlı fiyatlardan önce davranmak avantaj yaratabilir.

5. Uzak Doğudan BMW Getirmek!

ABD’den ithal edilen BMW modelleri için %120 vergi rakamı ve üstüne bir de ABD Dolarının yükselişi bu otomobillerin fiyatını iki katına çıkaracak. Pek çok kişi, artık BMW SUV modellerine yaklaşamayacak. Bazı iş adamları, Uzak Doğu’dan BMW modellerini (Söz konusu modeller) getirmeyi deneyebilir.

6. Yerli Otomobil Konusu

Yerli otomobil projesi tamamlanırsa kendi otomobilimiz için de Devlet, biraz teşvik edici bir yaklaşım sergilerse Dolar ve Euro dalgalanmalarından etkilenemden ve ithalat vergileri olmadan sıfır araç sahibi olabiliriz. Bu da bir alternatif ama aracın üretimi nasıl olacak, proje tamamlanabilecek mi, tamamlanırsa onun için vergilendirmeler nasıl olacak vs. henüz belli değil.

7. Hasarlı Araç İşleri Artabilir!

Araba fiyatları hem sıfır km için hem de ikinci el için artacak. Bu, hepimizin malumu. Ancak insanların araç ihtiyacı bitmeyecek. Peki, ihtiyaç nasıl karşılanacak? Burada bugün de devam eden ama otomotiv ekonomisi içinde sınırlı kalan hasarlı araç alıp, bakım ve onarımını yapıp bazen de modifiye edip satma süreci hızlanabilir. Hatta bu işle uğraşanlar için pazar genişleyebilir. Peki, hasarlı araçları kimler alıyor? Bu konuda sandığınızdan çok daha derin bir pazar var. Daha önce Mert Yılmaz yazmıştı; okuyun.

1 YORUM

  1. ALLAH KABUL ETMESİN HAKKIM HARAM OLSUN. BEN 100 BİN TL YE POŞET CLİO YA BİNİYORSAM VE ARABANIN İKİ KATI KADAR VERGİ KOYUP KENDİLERİ BEDAVA TRİLYONLUK GMC LERE MERCEDESLERE AUDİLERE BİNİYORLAR VE HALKIN PARASIYLA BİNİYORLAR. BANA DÜŞEN HAKKIMI ZERRE KADAR HELAL ETMİYORUM DİĞER DÜNYADA HESAPLAŞACAĞIZ İNŞALLAH

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here