Doların Yükselişi 2. El Araba Fiyatlarını Nasıl Etkiler?

2
12315

Son bir yılda dolarda yaşanan ani yükselişler, herkesin doları daha da yakından takip etmesine sebep oldu. Dolar şu anda 17 bandında gitmektedir. Bu da herkesin aklına kurun araç fiyatlarına etkisi nedir ve doların artması 2. el araba fiyatlarını nasıl etkiler gibi soruları getirdi.

2.el araba

Doların Yükselişi 2. El Araba Fiyatlarını Nasıl Etkiler?

araç

Ülkemizin ekonomisi genellikle Amerikan dolarına bağlı olduğu için kurda yaşanan değişim bize hemen yansımaktadır. Doların ani yükselmesi her şeyi ithal eden bir ülkede bireyin yaşam standardının düşmesi demektir. Peki bireyin gün içindeki yaşam standardını etkileyen doların, otomobil fiyatlarına olan etkisi nedir?

Başka bir deyişle; Dolar yükselmesi araba fiyatlarını etkiler mi ya da doların 2. el araba fiyatlarına etkisi nedir?

 

Dolar kaç TL oldu?

İlk olarak bir güncel dolar fiyatına bakalım. Şu anda 1 dolar 17,29 Türk lirasına tekabül ediyor. Bu da dolarla satılan yurt dışı menşeili bir ürünün fiyatının bizim paramıza karşılığı 17 kat demek.

Doların 2. el arabalara etkisi

Dolar ikinci el araba fiyatlarını yükseltir mi?

Ülkemizde otomotiv sektörü tamamı ilen kura bağlıdır. Bu da otomobilin kendisi, parçaların ve ek satılan ürünlerinin fiyatlarının yüksek olması anlamına geliyor. Türkiye otomotiv sanayi bakımından oldukça önemli bir ülkedir. Çünkü çok fazla yurt dışı merkezli markaların üretim yerlerinden biridir. Ayrıca satış sonrası destek ve yedek parça üretimi de ülkede önemli hizmet ve sanayi alanlarıdır.

Ülkemiz yurt dışı menşeili markaların terzi ülkesidir. Bundan dolayı otomobiller burada üretilse bile fiyatlar kura bağlı olarak yükselmektedir. Yani otomobiller yerli değildir.

Genellikle tüketim ekonomisine bağlı ülkelerde Dolar ve Euro’nun yükselmesi, vergilerin de buna bağlı olarak artması demektir. Bundan dolayı, düz mantık yapalım. 1 ABD doları 2 TL iken 20.000 TL’ye alınabilecek araç, 1 ABD doları 4 TL seviyelerine çıkınca otomatik olarak 40.000 TL olmaktadır. Tabii gümrükteki vergiler mal oluş fiyatları üzerinden tespit edildiği için eklendiğinde bu değerler iyice değişmektedir.

Sonuç olarak doların TL karşısında değer kazanması ikinci el araba fiyatlarını yükseltir. Bu da bizim alım gücümüzü iyice düşürür.

Sıfır Km Araç Fiyatlarının Düşüşünün 2. El Araba Fiyatlarına Etkisi

Ülkemizde 2. el araç sektörü bir yatırım aracı olarak görülmektedir. Bundan kaynaklı olarak fiyat artışı talebe bağlıdır. Kurun etkisi sıfır km araca göre daha azdır. Yani sıfır km araçların fiyatı arttığı zaman bu durum insanları 2. el araba almaya itiyor. Bundan kaynaklı olarak sıfır km araçların fiyatı düşse bile, oluşan talepten kaynaklı olarak 2. el arabaların fiyatı artmaktadır.

Çip Krizi ve Hammaddenin Etkisi

Fiyat artışına ek faktörlerden biri de uzun zamandır yaşanan çip ve hammadde krizidir. Bilindiği üzere çip krizi Covid-19 dan beri yaşanmaktadır. Bunun nedeni çip üreticilerinin salgın döneminde akıllı telefon ve teknolojik aletlere artan talep nedeniyle üretimlerini o yönde arttırmasıdır. Bu da otomotiv endüstrisi dahil olmak üzere birçok endüstrinin ihtiyaçlarının karşılanamaması anlamına geliyor.

Hammadde tedarikinin etkisini de ayrıca araçların üretim maliyetini arttırmaktadır. Bunun nedeni alınacak hammaddenin borsa fiyatının artmasıdır. Ayrıca hammaddenin işlenip ürün haline getirildiğinde oluşan maliyet fiyatı da araç fiyatlarını etkilemektedir.

Tüm bu sayılan nedenlerden kaynaklı olarak aracın fiyatının artması, bizim gibi dövize bağlı bir ülkede araç fiyatlarının da tepe taklak olması anlamına geliyor.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here