Araba Boyama İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

5
16070

Araba Boyama İşlemi

Günümüzde birçok otomobil sahibinin sorunu olan derin çiziklerin, sürtmelerin ve ufak vurukların, boyanması dışında pek bir çözümü yoktur. Bu Yazımızda sizlere araba boyama işleminin nasıl gerçekleştirildiğini anlatacağız.

 

Güneş Yanıklarının ve Derin Çiziklerin Tek Çaresi Boyatmaktır.

Trafiğin yoğun olduğu şehirlerde her an kaza yapma riskiniz vardır. Bu büyük bir kaza olabileceği gibi, derin bir çiziğe veya boyaya hasar verebilecek bir kaza dahi olabilir. Veya hiçbir kaza gerçekleşmeden araç genel anlamda güneş altında bekliyorsa zamanla güneş yanıkları da oluşabilir. Bunların tek bir çözümü vardır. O da Araba boyama işlemidir.

Kaporta Boya Servisine Gidilir.

Araba boyama işlemine karar verdiğimizde araç gerekli servise götürülür. Orada yapılacak olan işlemleri aşağıda sıralıyoruz.

İlk yapılacak olan boyanacak parçalar belirlenir, bu parçalar üzerinde sökülebilir (yan aynallar,kapı çıtaları, cam çıtaları, far kaşı) parçalar var ise bunlar temiz işçilik olması açısından sökülür.

 

Zımpara İşlemi Yapılır

Gerekli parçaları söktükten sonra kaportacı gerektiren, göçük veya vuruk yerler düzelttirilir. Kaporta işlemi bittikten sonra boyacının yapacağı ilk şey ilk macunun çekileceği yüzeyin temizliği açısından kuru bir zımpara yapılır.(zımpara yüzeyi düzeltmeye yarayan pütürcük kaplı kağıt)

 

Su Zımparası

İlk zımpara yapıldıktan sonra sertleştiricisiyle karıştırılan macun gerekli yerlere çekilir. Macun iyice kuruduktan sonra kalın zımparadan başlayarak ince zımparaya kadar yüzey düzeltilir. Gerekli yerlerde tekrar macun çekilebilir. Aynı işlem tekrarlanır. en son en ince zımpara olan su zımparası ile yüzey pürüzsüz bir hale gelir.

 

Araba Boyama Öncesi Yoklama Macunu

Pürüzsüz hale gelen yüzeye boyanın daha iyi tutunması için astar atılır. astar 1 gün kadar sertleşir. sertleşen astar yine kalından başlayarak ince zımparaya kadar en son da su zımparası olmak şartı ile yüzey pürüzsüz bir hale getirilir. gerekli yerlerde yoklama macunu çekilebilir.

Araba Boyama Sonrası Pasta Cila

Şimdi boyaya hazır olan araç fırın adı verilen ısıtma sistemli boyahaneye götürülür. Bantlama yapılarak gerekli önlemler alındıktan sonra, boyama işlemi başlar. 3-4 kat (boyanın rengine göre değişiklik gösterebilir) boya etılır. bir süre bekledikten sonra vernik atılır. ve araç boyanmış olur. Ancak iş bitti mi? tabiki hayır.

 

Araç Sahibine Teslim

Maskeleme bantları söküldükten sonra boya da iyice kuruduğunda, yüzeyde oluşan portakallığın giderilmesi için sıfır zımpara adı verilen sulu zımpara ile araç pastaya hazırlanır. Pasta yapılır üzerine cila atıldıktan sonra sökülmüş olan parçalar yerlerine takılarak araç sahibine teslim edilir.

Araç Boyanızı Nasıl Korursunuz Yazımıza Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

5 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here