Türk Tesla’sı: TOGG

Alman medyasının önemli ekonomi gazetelerinden birisi olan Handelsblatt, TOGG Grubu CEO’su Gürcan Karakaş ile röportaj yaptı. Yapılan haberde Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), hakkında “Kendi Tesla’sını üretti.” cümlesinin altı çizildi. Yapılan haberde TOGG grubunun üreteceği otomobilin fiyatının piyasa içinde rekabetçi olması halinde Alman pazarı için de bir seçenek olabileceği vurgulandı.

Gürcan Karakaş

Handelsblatt’ın yaptığı “Türk Tesla’sı: Bosch’un eski yöneticisi Türkiye’yi elektrik otomobil çağına nasıl taşımak istiyor?” başlıklı haber Karakaş’ın röportaj verdiği ilk yabancı yayın oldu. Haberde şu ifadelere yer verildi; “Sadece İstanbul’un eteklerinde bir ofis kompleksi var. Türkiye’nin elektrikli otomobil üretiminin de birinci lige çıkmak istediği bu projede 220 mühendis bu ofiste çalışıyor. Proje için ülkedeki 6 şirket, güçlerini birleştirerek 3 milyar avronun üzerinde kaynak sağladı. Gürcan Karakaş’ı projenin başına patron olarak atadılar. 27 yıldır Bosch’ta kariyer yapan yönetici, gerçeklerin farkında olarak ‘Kimse Türkiye’den elektrikli otomobil beklemiyor’ diyor. Fakat Karakaş, beklentilerinin üstünde de kalmaya kararlı. Handelsblatt ile yaptığı röportajda ‘Başından beri küresel boyutta rekabetçi olmak istiyoruz’ dedi.”

“İyi bir başlangıç için 3,3 milyar avro yeterli.”

Handelsblatt’ın yaptığı haberde Duisburg-Essen Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olan, ünlü otomobil uzmanı Ferdinand Dudenhöffer’ın TOGG hakkında yorumlarına da yer verildi. Dudenhöffer Türkiye’nin yerli otomobili için ortaya koyduğu sermayeyi övdüğü belirtilerek, “İyi bir başlangıç için 3,3 milyar avro yeterli.” ifadesinde bulundu.

Handelsblatt haberinde, Türk hükümetinin birkaç yıldır bağımsız bir sanayi politikası izlediği vurgulanarak, “Türk şirketleri, Türk Silahları Kuvvetleri için araç gereçlerin büyük bir bölümünü üretiyor. Kovid-19 yoğun bakım hastaları için ventilatörler, LED ekranlar, buzdolapları ve gemiler büyük ölçüde yerli olarak üretiliyor. Ulusal ürün yelpazesinde daha önce bir otomobil eksikti.” denildi.

TOGG’da tedarikçi ve hizmet sağlayıcıların çoğunluğunun yerli olacağı vurgulanan haberde, “Türkiye’nin Otomobili, tek bir batarya şarjıyla 500 kilometreye kadar yol alacak. Pil 30 dakika içinde yüzde 80’e kadar şarj edilebilir ve yerel olarak üretilecek. Karakaş, batarya teknolojisi konusunda ‘görüşmelerin devam ettiğini’ söylüyor. ‘Her şey yolunda giderse yurt dışındaki rakiplerimiz için de pil üretebiliriz’ diyor.” ifadeleri kullanıldı.,

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here