Araç İçi Multimedya Sistemleri Ve Özellikleri

1
5793

Multimedya sistemi olmayan araba kaldı mı?

Son yıllarda hızlı gelişen teknoloji ile, daha alışamadan araçlar için bir standart haline gelen multimedya sistemlerini bugün sizler için konu aldık.

Öyle ki artık CD çalan müzik sistemleri bile nostalji denecek hale geldi.

USB veya CD ile müzik dinlemek, Aux kablosu kullanmak artık demode bir yöntem haline geldi.

Multimedya

Elbette aracınızın torpido gözüne kasetlerinizi dizdiğiniz, içerisinden birini seçip kutusundan çıkartıp, hangi tarafa sarılı olduğuna bakıp kasetçalardan içeri sürdüğünüz, ve ufak bir hışırtı içerisinde dinlediğiniz o müziklerin ve yolculukların keyfini özlediğinizi biliyoruz. 🙂

Ama bugün, artık internet üzerinden istediğiniz her hangi bir sanatçının istediğiniz herhangi bir eserini, multimedya ekranına dokunmadan bile, istediğiniz an dinleyebilir ve sesli komutlar ile sesini kısıp ya da şarkıyı değiştirebilirsiniz.

1Araç İçi Multimedya Sistemleri

Araçlar için standartlaşan bu bilgi ve multimedya ekranları, son dönemlerde 7″,10″ inc veya daha büyük ekran boyutlarında otomobillerde yerini alıyor.

Tamamen dokunmatik veya fiziksel tuşlu olan versiyonları ile içerisinde, müzik sistemi, radyo, Hands-free, Gps…vb benzeri birçok özellik bulundurmasıyla son dönemde kullanıcılar için büyük bir konfor sağladığını söyleyebiliriz.

Multimedya

İşletim sistemi olarak, çoğu cihazda Android sistemler bulunurken aynı evinizde kullandığınız bir tabletin arabanızda olduğunu düşünebilirsiniz.

Yani evdeki tablet ile yapabildiklerinizi aracınızda yapmanız ve aracınızın direksiyon üzerindeki tuşları ve hoparlör sistemi ile tam bir entegrasyon ile çalıştığını söyleyebiliriz.

Araçlar artık; bilgi ekranı, yol bilgisayarı ve klima kumandaları gibi üniteleri bu multimedya ekranları üzerinde topladılar ve kontrolü daha kolay ve kullanışlı hale geldi.

2Son Dönemdeki Yenilikler

Artık, cep telefonlarınızı, aracınızdaki bir multimedya ekranı gibi entegre edebiliyorsunuz.

Android Car ve Apple Car Play ile oldukça kolay bir kullanım sağlayabiliyorsunuz.

Yeni model arabalarda, fabrika çıkışlı sabit telefon tutucuları var. Ve telefonunuzu multimedya ekranı şeklinde kullanabiliyorsunuz.

İster telefon görüşmelerinizi yapabiliyorsunuz ister, asistanınıza bir mesaj yazdırabiliyorsunuz.

Multimedya

Aynı zamanda navigasyon kullanabilir veya müzik uygulamalarından istediğiniz parçaları dinleyebilirsiniz.

Araç içerisinde kablosuz telefon şarjı özelliği de giderek yaygınlaşıyor.

Özellikle teknolojinin araçlar içerisine entegre edilmesi, gelecek vizyonunu bize daha gerçekçi şekilde göstermeye başladı.

Dokunmatik ekranlardan, artık sesli komut sistemleri ve sensörler yardımı ile el hareketlerini algılayabilen multimedya ekranlarını görüyoruz.

TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.), Araç içerisinde 3 adet ekran ile bu trendi yakalamış durumda. Özellikle Tesla marka araçların kullandığı ve bu konuda farklı tasarımları hayata geçiren Tesla’nın arabalarının içerisinde oldukça büyük ve dikdörtgen formun da ekranı mevcut.

Eski model Renault araçlarda sağ tarafta ayna olmazmış bir opsiyonmuş. 🙂

Aynı durum Tofaş marka araçlar içinde geçerliymiş.

Sağ aynanın olmadığı günlere geri döndük diyebiliriz. Çünkü son teknolojiler ile birlikte araçların sağ ve soldaki aynaları yok ! 🙂

Evet, onun yerine kamera sistemleri ile ayna görevini yapan ekranlar var. 🙂

Bakalım daha neler olacak ?

İkinci el ilanları

Tekerinize taş değmesin.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here