Skoda, Enyaq Coupe iV’yi tanıttı. Çek üreticinin ilk tam elektrikli otomobili olan Enyaq, spor versiyonlarına kavuşmuş oldu. Tamamen elektrikli otomobil aynı zamanda vRS ekiyle anılan bir spor versiyon ile karşımıza çıktı. Bu ek firmanın motorsporları tarihine de atıfta bulunuyor.

Enyaq Coupe iV ve vRS

Enyaq Coupe iV

Standart versiyonuyla otomobil Skoda’nın her zamanki MEB platformu üzerine inşa edilmiş. Tasarımı, bir nevi kardeşi olan Volkswagen ID.5 GTX’e (Skoda firması günümüzde Volkswagen’e ait) oldukça benziyor. Otomobil modern keskin hatlara sahip. Ön tasarıma baktığımız zaman Skoda’nın tasarım dili olan “Crystal Face” karşımıza çıkıyor. Tamamen aydınlatmalı ön ızgara otomobil tamamen elektrikli olduğundan, diğer otomobillerde olduğu gibi bir ızgaradan çok “Panel” olarak anılabilir. Elbette tasarım dilini taşıyor. Büyük keskin farkları ve kaputun üzerinde Skoda logosundan itibaren geriye doğru uzanan kanal şekli, bir diğer görmeye alışık olduğumuz detay. Matris şekli led farlar ve stoplar otomobilin tasarımını tamamlayan diğer detaylardan.

Yeni Coupe iV, gerektiği gibi daha aerodinamik bir gövde tasarımına sahip. Giriş seviyesi donanımda bizi 177hp gücünde elektrikli motor ve 58kW’lık batarya karşılıyor. Enyaq Coupe iV 80’de ise motor gücü 201hp’ye çıkarken batarya ise 77kW’a çıkıyor. Bu değerlerle araç kullanıcısına 545 kilometrelik bir menzil vaadediyor. Yani araç standart iV’ye göre 14 kilometre daha fazla menzile sahip. Daha üstlere çıkmaya başladığımız zaman bizi Enyaq Coupe iV 80x karşılıyor. Dört tekerlekten çekişli otomobil 265hp güç üretiyor. RS versiyonu ise 295hp’lik doyurucu bir performans sunuyor. Bu performans otomobili 6.5 saniyede 100km/h hıza çıkarıyor. Otomobil hızlı şarj desteği ile 10%’dan 80% doluluğa 29 dakikada ulaşıyor.

Enyaq Coupe iV vRS

Otomobilin bütün versiyonlarında cam tavan standart olarak sunuluyor. Ayıca 5.3 inç boyutundaki dijital gösterge ve 13 inçlik multimedya ekranı da detaylar arasında.

Otomobilin fiyatı hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor.

Skoda Motorsport

Yeni Enyaq Coupe vRS’in Skoda motorsporları tarihine ışık tuttuğundan bahsetmiştik. Biraz da bu tarihten bahsetmeden geçmek istemiyorum.

Skoda’nın macerası 1901’de iki tekerlek üzerinde başladı. Mladá Boleslav’daki otomotiv fabrikasının kurucuları, Bay Laurin ve Klement (L&K) bile motorsporlarına tutkuyla bağlı insanlardı. Motosiklet üretimine başladıktan sadece iki yıl sonra, yeni tek silindirli L&K motosikletlerini yarışçı Narcis Podsedníček’e emanet ettiler ve onu Paris’ten Berlin’e 1901 dayanıklılık yarışına gönderdiler. İnanılmaz derecede hızlı olan Podsedníček, bitiş çizgisini geçen ilk kişi oldu. İşin ilginç yanı bunu resmi zaman hakemi hazırlanmadan önce başardı. Yarışın organizatörleri bu sebepten onu diskalifiye etti. Ancak Laurin ve Klement bunun onları hayal kırıklığına uğratmasına izin vermedi. Sadece en hızlı değil, aynı zamanda en güvenilir motosikleti de yaptıklarını gösterdiler.

Ancak Laurin ve Klement ekonomik geleceklerini dört tekerlek üzerinde gördüler ve 1905’te markanın ilk otomobili olan Voiturette A banttan indi. Otto Hieronymus ve Kont Alexander Kolowrat, 1908’de Viyana yakınlarındaki Semmering’deki efsanevi bir etkinlikte ilk galibiyeti elde ettiler. Bunu bir yıl sonra İsviçre, Gaillon’da izledi. Avusturya Alp Koşusu’nda üst üste beş galibiyet, markanın zengin rekabet geçmişi için bir temel oluşturdu.

ŠKODA Rapid Six

1935’te iki adet altı silindirli özel yarış aracı, ŠKODA Rapid Six , “1000 Çekoslovak Mili” olarak bilinen yarışa katıldı.

ŠKODA, II. Dünya Savaşı’ndan sonra motor sporları faaliyetlerine devam etti. Diğer bir kilometre taşı ise 1950’de 24 Saat Le Mans’a katılım oldu. Ayrıca 1101 üretim modeline dayalı açık spor otomobiller Doğu Avrupa’daki pist yarışlarında birçok zafer elde etti. 1959’da tanıtılan ŠKODA OCTAVIA, 1,3 l’nin altındaki hacme sahip binek otomobiller sınıfında bir başarıdan diğerine koştu. 1961’de, Esko Keinänen ve Rainer Eklund’dan oluşan Finlandiya takımı Monte Carlo Rallye’de sınıflarını kazanmakla kalmadı, aynı zamanda genel sıralamada sansasyonel bir altıncı sırayı aldı.

Skoda Octavia RS

Ayrıca 2017 ve 2019’da WRC 2’de dünya şampiyonu oldular.

Bu arada Skoda otomobil ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here