Avrupa Birliği 10 yıl içinde emisyonları yüzde 37.5 azaltacak!

0
4514
Dizel Dumanı

Avrupa Birliği emisyon oranları nasıl? Toplam sera gazı emisyonları 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltılacak. Emisyon kararı elektrikli araç satışlarını nasıl etkiler? Mert Yılmaz yazdı: Avrupa Birliği 10 yıl içinde emisyonları yüzde 37.5 azaltacak!

Avrupa Birliği 10 yıl içinde emisyonları yüzde 37.5 azaltacak!

Avrupa Birliği (AB), on yıl içinde otomobillerin karbon emisyonlarını yüzde 37.5 oranında azaltmayı kabul etti. Yeni hedef, toplam sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmaya yönelik geniş AB ittifakının bir parçası ancak uzun zamandır milletvekilleri ile büyük otomobil endüstrileri olan ülkeler (başta Almanya olmak üzere) otomobil emisyonları için belirlenen hedefler arasında bir ayrım içindeydiler. Avrupa Parlamentosu, 2021-2030 yılları arasında otomobil emisyonlarını azaltma hedefini belirlemek için bir uzlaşmaya vardı.

Hafif ticari araç emisyonları aynı zaman diliminde yüzde 31 azaltılacak. AB Parlamentosu başlangıçta yüzde 40’lık bir azalma talep ederken, AB’nin orijinal yürütme önerisi yüzde 30’luk bir azaltımdı.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), geçtiğimiz ay 2021 ile 2030 yılları arasında yüzde 35’lik bir azaltma hedefinin, şirketlerin gereksinimleri karşılamak için elektrikli otomobillere odaklanmasını zorlayacağı konusunda endişeler taşıyor. Birlik, klasik olarak üretilen içten yanmalı motorlara olan talebin düşmemesi nedeniyle bu hedeflerin işler üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini de açıklamasına ekledi. AB verilerine göre 2017 yılında satılan yeni bir otomobilin ortalama emisyon seviyesi, 2010 seviyelerinden 22 g/km düşüşle 118.5 g/km CO2 oldu. Otomobil endüstrisi, üreticilerin filo ortalamasının 2021 yılına kadar 95 g/km’ye denk gelmesi adına zaten bir hedef belirlemişti. Hatta 95 g/km’yi aşan her birim için 105 Euro ceza ödenmesi de kararlaştırılmıştı.

Alman Otomobil Derneği VDA: Elektrikli Araç Satışları Artar!

2. el elektrikli araç fiyatları için buraya tıklayın!

2021 hedeflerinin, özellikle WLTP emisyon test prosedürlerinin uygulamaya konması nedeniyle araçların CO2 emisyonları arttığı için bazı otomobil firmalarının karşı karşıya kaldığı önemli bir sorun olduğu bildiriliyor. Alman Otomobil Derneği VDA’nın Reuters’e verdiği demeçte, yeni mevzuatın zorlu hedefler belirlemesiyle birlikte sürücülerin elektrikli araçlara geçmesi için birkaç teşvik de gerektiği belirtiliyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here