Elektrikli Arabaların Sayısı Artıyor!

0
6517

Ülkemizde elektrikli, hybrit ya da elektrikle şarj olan otomobil sayısında artış var. Bu artış, satış oranlarına bakıldığında çok yüksek değil ama her yıl giderek artıyor. Aslında benzinin pahalılığı, elektrikli motorun temizliği, elektrikli ve hybrit araçlara özel vergi indirimi, bu durumum nedenleri arasında. Peki biz, biraz uzak geleceğe mesela 2030 yılına gidelim ve elektrikli araçların sayısı artarsa ne olur sorusuna yanıt arayalım. 

Nissan Leaf Euro NCAP’ten 5 yıldız alan ilk elektrikli otomobil oldu

Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Nerede Var?

Günümüzde bazı çok büyük Alışveriş Merkezlerinde, büyük şehirlerdeki bazı akaryakıt istasyonlarında elektrikli araç şarj noktaları var. Mevcut elektrikli araç kullanım sayısı ile orantılılar. Ancak araç sayısı arttığında mesela bugün kinin üç katına çıktığında ortalama yarım saatte dolan batarya için bekleyen otomobiller uzun kuyruklar oluşturabilir. Hele de İstanbul gibi kalabalık şehirlerde bu kuyruklar, beklemekle bitmez. Kendi garajına şarj ünitesi kurdurma fikri ise bizim şehir mimarimiz için ütopik bir hayal. Zira, kaçımız müstakil bir evde oturabiliyoruz ya da site içindeki bir apartmanda…

Elektrikli otomobil kullanımını arttırmak için en önemli teşvik, şarj istasyonu sayısını arttırmak, şehirleri buna göre planlamak olacaktır. Nitekim japonya böyle yapıyor. Elektrikli otomobiller, aslında çevreci, gürültüsüz, saygılı, düzenli bir yaşam tarzını sembolize ediyor. Bu şık Avrupalı yaşam stilinin bizde de mutlu edici olması için önce bizim yaşam tarzımızın da insan odaklı olması şart. Yamuk yumuk binaların, engelli koşu parkuru havasındaki kaldırımların, çukurlu yolların, hücreden farksız evlerin terk edilip; ferah sokakların, bahçeli yaşam alanlarının, gürültüsüz yaşam tarzının benimsenmesi ile elektrikli otomobil uygarlık seviyesine ulaşılabilir. Aksi halde dizel cenneti olmaya devam edeceğimiz ve çocuklarımızın bolca karbon soluyacağı kesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here