VW’ye Emisyon İhlali Davası

Otomotiv devi VW’ye önceki yıllarda ABD’de ortaya çıkan Emisyon ihlali çerçevesinde çeşitli haklar üzerinden mahkemeler açılmıştı. Geçmiş yıllarda ki ABD ve VW arasında gerçekleşen bu dava kararlarına bir göz atalım;

ABD’nin Michigan eyaletinde açılan davada Alman otomotiv devi Volkswagen’ın eski CEO’su Martin Winterkorn ile şirketin beş üst düzey yöneticisi, ABD’nin emisyon düzenlemelerine tabi olmamak için ‘bilinçli ve kasıtlı bir şekilde sahtekarlık yapmakla’ suçlanmıştı. İddianame, Detroit’teki yetkili mahkemeye sunuldu.

ABD Adalet Bakanlığı, incelemelerinde Winterkorn’un 2014’ün Mayıs ayında manipülasyonlar hakkında bilgi sahibi olduğu ancak buna rağmen sahtekarlığı sürdürdüğü sonucuna varmıştı. Volkswagen 2015 yılında Amerikan makamlarının baskısı üzerine dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu araca emisyon değerlerini manipüle eden yazılımın monte edildiğini kabul etmişti.

VW’nin yeni kararları

Volkswagen şimdi, emisyon davasında 9. ABD Temyiz Mahkemesi tarafından yapılan bir duruşmayı reddetti, bu da iki ülkenin otomobil üreticisinden potansiyel olarak milyarlarca ceza almasına izin verme kararı anlamına geliyor. Mahkeme, VW’nin emisyon kontrol sistemlerini kurcalamayı yasaklayan yasaları ihlal ettiğine karar verdi.

VW’nin Emisyon ihlaline açıklamaları

Alman şirketi ABD Yüksek Mahkemesinin önünde bu karara itiraz etmeyi planlıyor. Bununla birlikte, bu başarısız olursa, Florida’nın Hillsborough ve Utah’ın Salt Lake ilçeleri, dizel emisyon skandalı nedeniyle VW’den ek cezalar isteyebilir.

Autonews Europe, karar aynı zamanda 50 eyaletin ve binlerce yerel yönetimin bir araç satıldıktan sonra emisyon yazılım güncellemelerini ve diğer değişiklikleri düzenlemesine izin verecek – bu, EPA’nın bir otomobil üreticisinin emisyon uyumluluğunu özel olarak düzenleme yeteneğini etkileyeceğini söyledi.

VW sözcüsü 25 Ağustotos 2020’de yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Volkswagen, ilçelerin iddialarının federal yasalar tarafından engellendiğine inanmaya devam ediyor. 9. Daire’nin konumu, birden fazla mahkemenin kararlarıyla çelişiyor ve Yargıtay’ın incelemesini talep etmeyi amaçlıyoruz. ”

VW Sözcüsü, “Düzeltilmezse, 9. Devrenin kararı, EPA’nın binlerce eyalet ve yerel hükümete aynı gücü vererek ülke çapında araç emisyonlarını düzenleme yeteneğini ciddi şekilde tehlikeye atacaktır” dedi. “Bu eyalet ve yerel düzenleme, otomobil endüstrisinin satış sonrası kritik güncellemeleri yapma yeteneğini olumsuz etkileyecek ve Kongre’nin Temiz Hava Yasasını yürürlüğe koyarken kaçınmaya çalıştığı düzenleyici kaosa neden olacaktır.” dedi.

VW, ABD’deki cezai ve hukuk davalarını 20 milyar dolardan fazla ödemiş olsa da, eyalet ve yerel hükümetlerden sorumluluk koruması almadı.

İkinci el Volkswagen ilanlarına uluşmak için tıklayınız.

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here