Yol çekişinde lastikler ve araç süspansiyonunun önemi tahmin edilenden de büyüktür. Çekiş veya bildiğimiz “Yol çekişi”, lastikler ve yol arasında oluşan sürtünmedir. Bu çekiş gücü sayesinde arabanız ileriye gidebilir. Yol ile lastikler arasındaki temas alanı arttıkça, üretilen çekiş gücü artacak ve aracınızın yola tutuşu daha iyi olacaktır. Dahası, lastiklerin yüzeyinin zamanla kullanıldıkça yumuşama eğiliminde olduğu bilinmelidir ve bu düzleşmenin bir sonucu olarak, yol tutuşunun azalmasına neden olarak yol çekişinin genellikle azaldığı bilinmelidir. Sonuç olarak, araba kaymaya meyillidir, bu nedenle sürüş tedirgin olacaktır.

Çekiş Tamamen Yol Tutuşu ve Kontrolü İle İlgilidir

Karla kaplı yolda sürüş senaryosunu taklit ederek bir benzetme yapabilirsiniz. Yüzeydeki buz kaygandır ve çekişsiz yolun klasik bir örneğidir. Zorlu, zemini aşınmış bir yolda araba kullanırsanız yol tutuşunun ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Hatta lastiklerin çekiş gücünün önemini hemen anlayacaksınız.

Lastikler, Yol Çekişi ve Araç Süspansiyonu

Yol Çekişinde Lastikler ve Araç Süspansiyonunun Önemi

Bir arabanın performansını düşünürken genellikle onu motorun ürettiği güce bağlıyoruz. Ancak, motorun pistonları tarafından üretilen tüm beygir gücü, sürücünün araç üzerinde tam kontrole sahip olmaması durumunda işe yaramaz hale gelecektir. Otomobil üreticilerinin, otomobillerin süspansiyon sistemini, otomobil motorlarını mükemmelleştirme doğrultusunda iyileştirmek için çok fazla zaman, nakit ve enerji harcamalarının nedeni budur.

Araba süspansiyonu, lastikler ve yol yüzeyi arasında gerekli çekiş veya sürtünmenin olmasını sağlar. Böylece direksiyonda denge, kullanımda verimlilik sağlar ve en önemlisi araçta bulunan yolcuların konforunu sağlar. Aslında, arabanın askıya alınmasına atfedilen gayri resmi terimler, üç C’yi, yani Temas, Konfor ve Kontrol’ü garanti altına almakla ilgilidir.

Araba Süspansiyonu

Süspansiyon, Yolda Pürüzsüzlük Sağlar

Yolda sürüş sırasında, eğer yol tümseklerden uzaksa, süspansiyon, yol ile lastikler arasındaki çekişin kaybolmamasını sağlar. Çoğu zaman yollar asla düz olmaz. Yeni asfaltlanmış otoyolların kusurları vardır ve bu kusurlar doğrudan arabanızın lastikleriyle etkileşime girer. Hepimizin bildiği gibi, tüm kuvvetlerin büyüklük ve yönün bir birleşimi olduğunu biliyoruz, bu nedenle yoldaki her tümsek, tekerleğin yol yüzeyine dik bir yönde hareket etmesine neden olacaktır. Bu hareketin büyüklüğü, rota dışındaki tümseklerin boyutuna göre belirlenir.

Yaylar İstikrar Sağlar

Araç süspansiyonu tasarımcıları, süspansiyon sisteminin yaylarını tasarlarken, her sarkma veya çarpma ile karşılaştıktan sonra oluşan rahatsızlıkların, yayların sönümleme katsayılarıyla etkin bir şekilde sönümlendiğinden ve böylece araca sabit ve kararlı bir durum sağladığından emin olurlar.

Sonra yine aracınızı döndürürken, lastikler ile yol arasındaki çekişi ve araca etkili stabilite sağlamak için gerekli olan dengeyi sağlayan süspansiyon sistemidir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here