Yerli elektrikli otomobil Amperino Sanayi ve Ticaret Bakanlığından 66 Milyon Lira değerinde bir yatırım aldı.

Yerli Elektrikli Otomobil Amperino Hakkında Bilgiler

Araç ilk olarak 2021 yılında Bursa’nın İnegöl ilçesinde birden fazla firmanın ortaklığında üretime geçeceği kamuoyuna açıklandı.

Amperino ismi verilen araç ilk etapta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 66 Milyon lira destek verecek. Ardından bu destek projenin durumuna göre 300 Milyon Liraya kadar artacak.

Yerli Elektrikli Otomobil

Amperino Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven proje hakkında şunları söyledi:

“Biz bu işe 2019 yılında başladık. Önce mental olarak 6-7 ay hazırlandık ve araştırmalar yaptık. Kavramsal tasarım 6 ay sürdü. Mühendis arkadaşlardan oluşan 3 adet kurucu ekip liderimiz var. Hem görsel tasarım hem de teknik tasarım ekibini 2020 yılında kurduk. Görsel tasarımlar son hale geldi ve artık kalıp çalışmalarına başladık.”

Amperino şehir içinde kullanım için özel olarak geliştirildi. Araç 90 km hıza ulaşacak ve 150 km menzile sahip olacak.

Amperino’da Yerli Motor Olacak

Amperino Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven aracın motoru hakkında ise şunları söyledi:

“Aracın bütün kritik teknolojileri bize ait. Yazılımı %100 özgün ve Amperino tarafından yapılıyor. Batarya Amperino tarafından paketlenecek ve toparlanacak. Motor ilk defa Türkiye’de üretildi. Biz bir firmayla birlikte bütün bilgileri paylaşıp ve Türkiye’de ilk defa yerli motor yaptırdık. Bunun yanı sıra araç çevreci olsun diye de imalatında çevreci ürünler kullanmaya çalışıyoruz. Bu aracın gövdesini keten esaslı bir malzeme olan Bio-Fiberden üreteceğiz. Bunun bir önceki teknolojisinde karbon fiberdi. Yani bu aracı doğaya terk ettiğinizde kendi kendine çözünerek doğaya karışacak.”

Amperino Ne Zaman Çıkışını Yapacak

3 kişilik olacak aracı geliştirmek için 30 kişilik mühendis ekibi aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Birkaç hafta içerisinde aracın ilk şasi prototip testlere başlayacak. Ayrıca firma aracın 2024 yılında Cenevre Otomotiv Fuarında çıkışını yapacağın söyledi.

Çıkış süreci ile ilgili Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Hedefimiz 2024 yılında bu aracı Cenevre Otomotiv Fuarında sergilemek. Dünyanın her yerine satabilen E-Belge alacağız. Aracı çıkardıktan sonra 6 ile 12 ay sürecek bir test ve belgelendirme süreci var. Bu süreç sırasında da biz artık seri üretim için fabrika ve seri üretim hattı çalışmalarına başlayacağız. 2025 yılı gibi ilk araçlar banttan iner diye düşünüyoruz.”

Sıfır KM Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here