Volkswagen Phaeton: S Serisinden daha Lüks!

2
5362

Halkın her kesimine hitap etmek üzere faaliyet gösteren Volkswagen, Mart 2002’de enteresan bir otomobil tanıttı. Sanki markanın yapabileceklerini sergilercesine üretilen bu otomobil, aynı zamanda Volkswagen’in ilk F segmenti aracıydı. Mercedes S Serisi ve BMW 7 Serisi ile rekabet etmek üzere üretilen Volkswagen Phaeton, üretildiği senelerde neredeyse S Serisi’nden bile daha lüks ve daha fazla donanıma sahipti. Bu klasmanda rekabetin kolay olmayacağını bilen Volkswagen, Phaeton modelini en iyisi, en iddialısı olmak için donatmıştı. Ancak Phaeton bekleneni veremedi ve Volkswagen bu aracın üretiminden zarar etti. 20 bin dolarlık halk arabası üreten bir markanın 100 bin dolara yaklaşan fiyatlar ile satışa sunulan modeli yeterli ilgiyi görememiş hatta tuhaf karşılanmıştı. Üç jenerasyonu üretilen otomobilin üretimi 2016 yılında sonlandırıldı. İşte karşınızda Volkswagen’in 2000’li yıllardaki muazzam amiral gemisi Phaeton!

Volkswagen Phaeton Teknik Özellikleri

İkisi dizel olmak üzere beş farklı motor seçeneği sunan Phaeton, sayısal verilere bakıldığında aslında sınıfının hakkını veriyor. 3.0 litre TDI V6, 3.2 litre V6, 4.2 V8, 5.0 V10 ve 6.0 W12 motorları ile lüks segmenti de farklı bölümlere ayırıyor. Bu yazımızıda özellikle 6.0 litrelik W12 motorlu versiyonuna dair sayısal verilere değineceğiz. Diğer motor seçeneklerinden bahsederken ‘V’ kullanıp bu motorda neden ‘W’ kullandığımızı belki merak etmişsinizdir. Çünkü bu motor gerçekten çift ‘V’. İki adet V6 motorun birleştirilmesinden oluşuyor. 4 çeker sistem ve 450 beygir gücündeki bu devasa motor 580 nm torka sahip. 0-100 hızlanmasını 6 saniyede tamamlayan Phaeton 100 kilometrede ortalama 15-16 litre yakıt tüketiyor.

Gövdeye geldiğimizde de sınıfının hakkını veren ölçüler görüyoruz. 2364 kilogramlık bu otomobilin uzunluğu tam 5 metre! 500 litrelik bagaj hacmiyle yürüyen bir gemi adeta. Tam bir makam aracı öyle değil mi? Siz bir de içini görün.

Volkswagen Phaeton İç Mekan ve Teknolojileri

Ön konsoldaki ahşap detaylar ve W12 damgalı geniş vites topuzu size sıradan bir otomobilde olmadığınızı hissettiriyor. Kullanmadığınız sürece görmediğiniz hava kanallarını fotoğrafta fark ettiniz mi? Evet, kullanmak istediğinizde ahşap döşeme içeri çekilerek hava kanallarının önünü açıyor. Otomobilde bulunan altı adet camın tamamına da camların yanında bulunan hava kanalları ile hava gönderilerek kışın buğulanması ve buz tutması önleniyor. Bununla bitmedi, günümüzde birçok otomobilde bulunan çift bölgeli klima o dönem premium araçlara özeldi. Ancak Phaeton, rekabet edebilmek için daha iyi olmak zorundaydı. Bu nedenler hem önde hem arkada çift yönlü havalandırma seçeneklerine, yani 4 bölgeli klima sistemine sahipti. Ayrıca dört koltukta da ayrı ayarlanabilen ısıtma ve soğutma sistemleri mevcuttu. Arka koltuklarda kapı açıldığında yukarı kalkan başlıklar, yolcunun oturmaması durumunda otomatik olarak aşağı inerek sürücünün görüş alanının önüne geçmiyordu.

Makam perdeleri, elektrikli emniyet kemeri ayarları, çevirmeli değil düğmeli olan hava miktarı ayarı, ön ve arkada görüşü ve tasarım bütünlüğünü bozmayan park sensörleri göstergeleri, renkli multimedya ekranı ve renkli gösterge paneli, acil durum kilit sistemi ve daha nice niceleri. Volkswagen Phaeton, bu sınıfta isim yapabilmek için imkanın sınırlarını oldukça zorlamıştı.

Maalesef yeterli ilgiyi göremedi. Gerek tasarım olarak, gerekse taşıdığı amblem nedeniyle, halk arabası üreten Volkswagen, istediği satış rakamlarını yakalayamadı. Ülkemizde ikinci el piyasasında satışa sunulan Volkswagen Phaeton modelleri için 200 ile 500 bin lira arasında bir bütçe isteniyor. Eğer almak isterseniz aracın tüm aksamlarının çalıştığından emin olun. Aksi takdirde bir Phaeton sahibi olmanın ayrıcalığını yaşayamayacaksınız.

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here