E60 BMW M5: Son Atmosferik V10!

0
9198

BMW ile M harfi yan yana geldiğinde göz bebeklerinin büyümesi ve kalp atışlarının hızlanması hepimizin başına gelen reaksiyonlar. Peki ya M ile 5 ve V ile 10 yan yana gelirse? Okuması bile keyifli olan E60 kasa kodlu BMW M5, serinin son atmosferik M5’i olma özelliğini taşıyor. Dışarıdan bakıldığında klasik, aile arabası bir sedan görüntüsü veren bu otomobil kaputun içinde 10 silindirli bir canavar besliyor. O nedenle içeri girer girmez sizi 330 km/saat hıza ulaşan ve 9 bin devir/dk çeviren bir kadran karşılıyor. İşte sizler için hazırladığımız E60 BMW M5 incelemesi!

Teknik Özellikler

Formula 1 motorlarından esinlenerek tasarlanan 5.0 litrelik V10 motor, sesiyle kulakların pasını silerken performansıyla da büyülüyor. Arkadan itişli 507 HP gücündeki motor 520nm tork değerine sahip. Otomobil, 7 ileri SMG III şanzıman ile birlikte 0-100 hızlanmasını 4.7 saniyede tamamlıyor. Muazzam değil mi? Üretildiği yılda en hızlı 4 kapılı sedan olma ünvanını taşıyan BMW M5 için ise sıradan.

Sıralı ve tek kavrama SMG III, vites geçişlerini 60-250 milisaniye sürede ve bir önceki versiyona göre yüzde 20 daha hızlı gerçekleştiriyor. Ayrıca launch control, yokuş kalkış desteği de sunan şanzıman normal sürüşte otomatik mod ile kullanıldığında birçok otomatik şanzımandan daha yumuşak vites geçişleri sunuyor.

4855 mm uzunluk ve 1846 mm genişliğe sahip olan otomobil 1830 kilogramlık boş ağırlığa sahip. Bu ölçülerin 507 beygir gücündeki V10 için hiç de problem olmadığını otomobilin birkaç videosunu izleyerek anlayabilirsiniz. Yakıt tüktetimini ise hiç sormayın. Şehir içi/Şehir dışı/Karma olarak 100 kilometrede 22,7/10,2/14,8 litrelik değerlere sahip olsa da şoför koltuğuna oturduğunuzda uslu durmanız pek mümkün değil. O nedenle 20 litre/100km ortalama yakıt tüketimini baz kabul edelim. Yani, depoyu doldurduğunuzda ekranda 350 kilometrelik menzili görürseniz şaşırmayın.

İç Mekan ve Teknolojiler

Aracın iç dizaynında standart bir 5 Serisi’nin M Paket versiyonlarına ek olarak radikal değişiklikler yok. M logolu direksiyon, vites topuzu ve kadran elbete ortamın atmosferini değiştirecek güçte. Buna ek olarak gelen renkli bir Head-up Display sade görüntüsüyle fonksiyonel boşluğu tamamlıyor. Aktif yanal destekli koltuklar virajlarda sürücünün pozisyonun sabit kalması için elinden geleni yapıyor. Gösterge panelindeki menü üzerinden DSC, süspansiyon sürüş modları, vites değişim programları ve HUD ile ilgili ayrıntıları da ayarlayabiliyorsunuz.

Fiyat

Hiçbir bir güzellik bedelsiz yaşanmıyor. E60 BMW M5 için de hem satın alırken hem kullanırken bazı ekstra bedeller ödemeyi göze almalısınız. İkinci el piyasasında 350-600 bin lira aralığında el değiştiren bu otomobil için senelik 7600 TL de MTV ödemeniz gerekiyor.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here