Volkswagen, Üretime Ara Verdiği Nizhny Novgorod’taki Tesisini Kapatıyor

0
421
Volkswagen Nizhny Novgorod

Şubat ayının sonunda Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlaması bütün sektörleri kötü etkiledi. Çünkü bu duruma bağlı olarak birbiriyle savaşan iki ülkede de tedarik sıkıntıları yaşanmaya başlandı. Bunla beraber başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülkede Rusya’ya çeşitli yaptırım uyguladı. Çoğu şirket Rusya’daki üretim tesisini ya askıya aldı ya da kapatarak ülkeden çekildi. Bu uygulamayı yapan şirketlerden biri de Volkswagen oldu. Firma başlangıçta Mart ayında yaptığı açıklamayla Kaluga ve Nizhny Novgorod tesislerinde üretimi askıya aldı. Bunun yanında Rusya’ya araç ihracatını da hemen durdurma kararı aldı. Sonrasında Volkswagen, Haziran ayında Nizhny Novgorod tesisinde çalışan çalışanlarına gönüllü işten çıkma teklifi yaptı. Firmanın yaptığına bakıldığında yavaş yavaş ülkeden çekilme kararı aldığı anlaşılmaya başlamıştı. Bu duruma devam olarak ta Volkswagen bu ay yaptığı açıklamada ise Nizhny Novgorod tesisini kapatma kararı aldı. Firma kapatacağı tesisteki eşyalarının hepsini Kaluga’daki tesisine taşıyacak.

Volkswagen Nizhny Novgorod

Rusya’ya Gidecek Parçalara Gümrükten Geçiş Yasağı

Volkswagen Nizhny Novgorod

Volkswagen Grubu, Nizhny Novgorod tesisinde Volkswagen ve Skoda marka araçlarını GAZ ile ortaklaşa üretiyordu. Ukrayna’nın işgaliyle yaşanan tedarik krizi firmanın tesisi kapatmasının sebebi oldu. Volkswagen Mart ayından beri üretimi durdurma kararı aldığı tesislerine parça tedariki sağlayamıyordu. Bunun sebebi nakliyesi Ukrayna’dan gelen önemli parçaların savaş nedeniyle gelememesi. Buna çözüm olarak ta nakliye firmaları rotalarını Polonya’ya çevirdi. Fakat Polonya Rusya’ya karşı politikasını sürdürdüğü için parçalar sınırda kaldı. Çünkü Polonya, Rusya’ya yapılacak hiçbir sevkiyatın gümrükten geçmesine izin vermeyeceğinin kararını aldı. Bundan dolayı firmanın üretim aşamasında tıkanıklık yaşanmakta.

Volkswagen Nizhny Novgorod Tesisinde Hangi Araçlarını Üretiyor

Kaluga

Volkswagen, Nizhny Novgorod tesisinde Skoda Octavia, Kodiaq, Karoq ve Volkswagen Taos modellerini üretiyordu. Firma Kaluga tesisine 1 milyar Euro kadar yatırım yaptı ve bu tesiste 4 bin kişiye iş sağlamakta. Bu büyük üretim tesisinde Polo, Tiguan ve Skoda Rapid gibi modeller üretiliyor.

Gönüllü Ayrılacaklara Altı Aylık Maaş Ödeme Vaadi

Kaluga

Volkswagen bu kararı almadan önce Haziran ayında bu aşamanın zeminini hazırlamaya başlamıştı. Firma, GAZ Grubu’na bağlı 200 Volkswagen-Skoda işçisine gönüllü olarak işten ayrılmayı kabul etmeleri durumunda tazminat olarak altı aylık maaş ödemeyi garanti etti. Şirket, ayrıca 2022 yılı sonuna kadar şirkette çalışacaklara maddi tazminat ve sağlık sigortası teklifini sundu.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here