Motor, bir aracın en önemli parçaları arasında yer alıyor. Otomobilin hareket etmesi için yeterli gücü ve enerji üretimini sağlayan mekanizmalar motor kısmında konumlandırılıyor. Motor çeşitleri arasında en sık tercih edilen tür ise içten yanmalı motorlar oluyor. Motorda bulunan içten yanma özelliği sayesinde kullanılan yakıt enerji oluşturur tekerleklere hareket enerjisi kazandırır. Çeşitler, motorda bulunan silindir sayısı ve dizilim türüne göre de değişiklik gösterir. Bunlar arasında yer alan V6 motor ise tek bir krankı çevirerek üçerli silindirlerden oluşan V tipini ifade eder. Araç satın alırken karşınıza çıkabilecek özellikler arasında yer alan V6 motor hakkında ayrıntılara birlikte göz atalım.

V6 Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

V6 motor nedir diye baktığımızda bu ismin, motorun silindir sayısından yola çıkarak oluşturulduğunu görebiliriz. 6 silindirli V tipi motorlara verilen genel isim V6 motor olarak bilinmektedir. V diziliminde 6 silindirli motorlar 1900’lü yıllarda üretilmeye başlamıştır. Seri üretim şeklini alması ise 1950 yılında gerçekleşmiştir. V tipi motorlar; yıldız motor, boksör motor, sıralı motor olarak sınıflandırılır. V6 motorda ise 3 silindirli iki adet motor V şeklinde konumlandırılarak gövdesine eklenmektedir. Bu sistemde bulunan silindirler birbirlerine 60, 90 ve 120 derece olacak şekilde bağlanırlar. V6 tipi motorlar genellikle 2.0 L ila 4.3 L hacim arasında bulunmaktadır. Böylelikle sıralı dört silindirli motorlardan daha kısa olurlar. Aynı zamanda V8 motorundan daha küçüktür ve en kompakt özelliğe sahip motorlardan biri olduğu söylenebilir. Yaygın olarak önden çekiş düzenine daha uygun bir motor çeşididir.

V6 Motor Neden Tercih Edilir?

V6 motor çeşidi diğer motorlara kıyasla daha yaygın bir kullanıma sahiptir ve diğerlerinden daha üstün performans özelliklerine sahip olması bakımından dikkat çekmektedir. Özellikle de süper otomobil yarış araçlarında daha üstün performans elde etmek amaçlı olarak bu motorlar tercih edilmektedir. V6 motorları diğer sıralı türleri ile karşılaştırıldığında daha hafif olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle araçtan daha yüksek verim alınmasına yardımcı olmaktadır. Sarsıntı ve darbelere daha dayanıklı olması açısından V6 motor özellikleri güvenliği yüksek motor çeşitleri arasında kabul edilir.

CRDİ Motor Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here