Türk araç kullanıcıları elektrikli araç sahibi olmak istiyor. Araştırma sonuçları her 2 kullanıcıdan 1’inin bu düşüncede olduğunu söylüyor.

Castrol Tarafından Yapılan Araştırma Ve Sonuçları

Castrol, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 10 ülkenin tüketicilerinden oluşan elektrikli araç araştırmasının sonuçların yayınladı. Geleceğin Devrini Yakalamak adıyla yayınlanan araştırma sonuçlarında otomotiv piyasasına dair veriler yer aldı.

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal konuyla ilgili ayrıca şunları söyledi:

“Dünyada yaşanan teknolojik devrimle ulaşım sektörü büyük bir dönüşüm yaşadı. Araştırmaya katılan pek çok ülke 2040 yılı itibariyle benzinli ve dizel motorlu araç satışlarını  sonlandırmayı hedefliyor. 2022 BP Enerji Görünümü Raporuna göre elektrikli araçların satışlardaki payı 2035 yılından %50 ile 70 aralığına, 2050 yılında ise %90 civarına çıkacak.”

Araştırma sonuçlarına göre diğer motorlardan elektrikli araçlara geçmeyi söyleyenlerin oranı %40. Ancak otomotiv yöneticilerinden %8’i tedarik ağının buna hazır olduğuna inanmakta.

Bunun yanı sıra %66 oranında otomotiv yöneticisi elektrikli araçlara geçmenin firmalar için öncelikli stratejik hedef olduğunu söylüyor.

Araştırma sonuçları ayrıca elektrikli araçlara geçiş sürecinde Ar-Ge harcamalarının arttığını gösteriyor. 2015 yılında Ar-Ge harcamaları oranı içten yanmalı motorlar için %39 iken elektrikli araçlar için sadece %11 idi. 2022 yılı itibariyle elektrikli araçlar için Ar-Ge harcamaları %21’e çıkmış durumda.

Sektör kaynakları bu oranın 2025 yılında %31, 2030 yılından sonrasında ise bu oranın üç katına çıkacağı ifade ediliyor. Böylece Hibrit araçlar dahil edildiğinde bu oranın 2025 yılında %70’ten fazlasına ulaşması beklenmekte. Bu süreçte içten yanmalı motorlara yönelik Ar-Ge harcamalarının oranı %15’e düşecek.

Bunun yanı sıra araştırma sonuçları elektrikli araçlara geçmeyi zorlaştıran en büyük etkenin %56 oranıyla yüksek maliyetli bataryalar olduğunu söylüyor. Bunu %43 oranla şarj noktalarına erişimin zorluğu ve %40 oranından teknik eleman yetersizliği takip ediyor.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu kullanıcılar evde şarj olanağı hava kirliliğini azaltması ve ayrıca maliyetinin düşük olmasının elektrikli araçlara geçişi hızlandırdığını söylüyor.

Türkiye’de Her 2 Kullanıcıdan En Az 1 Tanesi Elektrikli Araç İstiyor

Dünya genelinde araç almak isteyenlerin çoğu elektrikli araç sahibi olmak istiyor. En fazla elektrikli araç almak isteyenlerin başında %80 oranla Çin geliyor.

Dünya genelindeki düşünceye paralel biçimde Türkiye’de de pek Türk araç kullanıcısı elektrikli araç almak istiyor. Araştırma görüş bildirenlerden %49’u bir daha araç alacak olurlarsa bu aracın elektrikli olmasını istiyor. Bu oran Fransa, Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika, Hindistan ve Almanya gibi ülkelerden daha yüksek bir orana tekabül ediyor.

Bunun yanı sıra Türkiye de araç kullanıcılarının elektrikli araçları tercih etme sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • %88 oranında hava kirliliği azaltma isteği.
  • %85 oranında piyasaya yeni elektrikli araçların sürülmesi.
  • %85’lik bir kesim yeni çıkan elektrikli araçların gelişmiş bir teknolojiye sahip olduğu için.
  • %82 oranında diğer bir kesim ise düşük karbon emisyon yaydıkları için tercih ediyor.

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Pazarlama Direktörü Nilay Tatlısöz ayrıca şunları söyledi:

“Dünyada ve Türkiye’de elektrikli araçlarla ilgili bir zihniyet devrimi yaşanıyor. Araştırma yapılan ülkelerin tamamında elektrikli araç kullanma eğilimiyle ilgili verilerde yükselme var. Tamamen elektrikli araçlarla ulaşıma geçmeye en yakın ülke 2025 yılında içten yanmalı motor üretimini sonlandıracak Norveç. Bunu Çin ve Almanya takip ediyor.”

2. El Elektrikli Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here