Aracınızın yıllar içerisinde eskiyen boyası için pasta cila gibi yöntemleri denediniz ama daha uzun süreli bir yöntem mi arıyorsunuz? İşte, seramik kaplama bu noktada tam da ihtiyacınız olan şey. Otomobil bakımında sıkça tercih edilen uygulamalardan biri olan geleneksel cila işlemleri, günümüzde nanoteknolojinin avantajlarıyla bir araya geldi. Bu gelişmenin ürünlerinden olan seramik kaplama işlemi de araç sahipleri tarafından tercih edilen popüler uygulamalar arasında yer almaya başladı. Biz de adını sıkça duyduğumuz bu işlem hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istedik. Araç yüzeylerini daha kusursuz bir görünüme kavuşturmak için tercih edilen seramik kaplama nedir, ne şekilde uygulanır? Gelin konuya daha yakından bakalım.

Seramik Kaplama İşlemi

seramik kaplama

Seramik kaplama, aracın orijinal boyası üzerine uygulanan ve yüzeyde ikinci bir tabaka oluşturarak aracın orijinal boyasının zarar görmesini engelleyen bir işlem. Bu uygulama sırasında kullanılan ürün, yüzeydeki gözeneklere derinlemesine nüfuz edebiliyor. Böylece aracın boyası üzerinde bir nevi kalkan görevi görüyor.

Araç seramik kaplama  yapıldığında, pasta cila işleminin aksine daha uzun süren bir parlaklığa ve daha kalıcı bir korumaya sahip olabiliyor. Nanoteknoloji kullanılarak üretilen seramik kaplama malzemesi, arabanın yüzeyini korumak için gümüş molekülleri, seramik, silisyum oksit, kil, cam, elmas, kuvars, feldspat vb. bileşenlerden elde ediliyor. Diğer cila ürünleri, benzer tekniklerle üretilse de genellikle çok miktarda cam içerdikleri için seramik kaplamalar kadar dayanıklılık gösteremeyebiliyor.

Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?

seramik kaplama nasıl yapılır

Seramik kaplama uygulaması işlemi gerçekleştiren firmalara göre küçük değişiklikler gösterebilir fakat uygulanan temel aşamalar genel anlamda aynı. Boya koruma ile seramik kaplama, araba yüzeylerini temizlemek, korumak ve parlatmak için kullanılan geleneksel yöntemlerden. Seramik kaplamalar nasıl yapılır sorusunun yanıtı olarak iki farklı uygulama öne çıkıyor. Ancak bu süreçler birbirini tamamlıyor. Boya koruma, otomobil yüzeylerini seramik kaplama uygulamasına hazırlıyor ve böylece yüzeydeki reçine, zift ve çiziklerin giderilmesini sağlıyor. Bu işlemi, pürüzlü yüzeyleri gideren bir boya koruma işlemi yapmadan uygularsanız istediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz. Bu nedenle boyama işlemine başlamadan önce arabayı yıkamalısınız.

Seramik kaplama işleminde, yüzeydeki pürüzlerin giderilmesi için kil temizliği yapılıyor. Böylece standart yıkama ile çıkarılması mümkün olmayan kusurlar dahi temizlenebiliyor ve  arabanın yüzeyi tamamen pürüzsüzleştiriliyor. Aracın detaylı yüzey temizliği ise kaporta boyasının parlatılması ve daha düşük devirde hassas yapıştırma işlemi ile gerçekleştiriliyor. Aracın orijinal parlaklığına ulaşması için cilalamanın, kapalı ve ışıklı bir ortamda gerçekleştirilmesi önemli. Ardından bu yüzeylerin ortalama 40 dakika sonra bir mikrofiber bezle iyice parlatılması gerekiyor. İşlemlerin yapıldığı ortamın sıcaklığı ise ortalama 10-25 derece arasında olmalı. Bu ortam şartlarında seramik kaplama 20 dakika sonra kuruyabiliyor ve 24 saat sonra aracınız kullanıma hazır oluyor.

Seramik Kaplamanın Ömrü Ne Kadar?

seramik kaplama ne kadar dayanır

Seramik kaplamanın kullanım ömrü çevresel faktörlerden etkilenmez. Yani dış faktörler genellikle seramik kaplamaya zarar vermez ve ömrünü kısaltmaz. Bu sebeple seramik kaplama ömrü ne kadardır sorusunun yanıtı, büyük ölçüde kullanılan malzemenin ömrü ve işçilikle orantılı. Yani yüksek kalitedeki bir ürün için uzun bir garanti süresi verilebilirken standart ürünlerle yapılan seramik kaplamaların ömrü çoğu zaman 2 yıldan fazla olmuyor. Aracınızı uzun yıllar tertemiz görmek ve kullanmak istiyorsanız işinin ehli tarafından yapılan seramik kaplama uygulamalarını tercih etmelisiniz.

Bu kaplamalar, kimyasal ve fiziksel özelliklerinden dolayı paslanma, dökülme, sararma, çatlama ve soyulma yapmıyor. Araç yüzeylerini daha fazla yenileme işlemine gerek kalmadan koruyor. Üstelik yüzeydeki kiri ve suyu da ittiği için araç temizliğini kolaylaştırıyor.

Seramik Kaplamanın Avantajları

Seramik kaplama teknolojisi, yüksek seviyede koruma sağlayan etkileyici bir uygulama. Bir aracın boyasına zarar verebilecek birçok faktöre karşı koruma sağlıyor. Bu faktörler;

  • Asit yağmurları
  • Aşırı asitli ürünlerin boyayı aşındırması
  • Toz, kir ve çamur gibi sert etmenlerin neden olduğu küçük kılcal çizilmeler
  • Kuş, böcek pislikleri ve ağaç reçinelerinden dolayı oluşan boya yanmaları
  • UV ışınlarının oluşturabileceği güneş yanıkları
  • Yol şartlarında tuz, asit ve endüstriyel tozlardan dolayı oluşabilecek korozyon ve paslanmalar.

Uzmanlık gerektiren oto kuaför işlemleri için siz de arabam garaj avantajlarından yararlanabilirsiniz. İç dış yıkama, seramik kaplama ve boya koruma gibi pek çok hizmete arabam.com uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz. Mobil uygulamamızı indirin ve Garaj sekmesine geçerek lastikten oto kuaföre, servis-bakımdan aracınızın ihtiyaç duyduğu her tür hizmeti tek bir merkezden karşılamanın rahatlığını yaşayın.

arabam garaj’ı keşfedin!

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here